Olivový olej
je považovám za krále mezi rostlinnými oleji.
Získává se lisováním oliv a liší se tím, jestli se lisují zastudena (panenské oleje), rafinací( se zahříváním) nebo směsí obou.
Lisováním zastudena získáme nejkvalitnější olivový olej, tzv. Panenský olej.
Extra panenský olivový olej je vyroben z oliv vyjímečné jakosti.
Rafinováním(se zahříváním) vzniká olej tak, že se zbytky oliv z lisování zastudena zahřejí a vylisují znovu. Získaný olej se rafinuje, aby bylo možné jej použít.
Olivový olej je skvělý do marinád, salátů, zálivej. Dá se na něm dusit, restovat i grilovat.
Konzumace olivového oleje je zdraví prospěšná, protože obsahuje mono-nenasycené mastné kyseliny a vitamin. V přírodním léčitelství se používá za velmi dobré a šetrné laxativum. Pro své dobré vlastnosti a účinné látky se používá i ve farmacii a kosmetice. Olivový olej je nedílnou součástí středomořské kuchyně. Po sklizni oliv se musí do 4 dní vylisovat, aby byl stále kvalitní.
je považovám za krále mezi rostlinnými oleji.
Získává se lisováním oliv a liší se tím, jestli se lisují zastudena (panenské oleje), rafinací( se zahříváním) nebo směsí obou.
Lisováním zastudena získáme nejkvalitnější olivový olej, tzv. Panenský olej.
Extra panenský olivový olej je vyroben z oliv vyjímečné jakosti.
Rafinováním(se zahříváním) vzniká olej tak, že se zbytky oliv z lisování zastudena zahřejí a vylisují znovu. Získaný olej se rafinuje, aby bylo možné jej použít.
Olivový olej je skvělý do marinád, salátů, zálivej. Dá se na něm dusit, restovat i grilovat.
Konzumace olivového oleje je zdraví prospěšná, protože obsahuje mono-nenasycené mastné kyseliny a vitamin. V přírodním léčitelství se používá za velmi dobré a šetrné laxativum. Pro své dobré vlastnosti a účinné látky se používá i ve farmacii a kosmetice. Olivový olej je nedílnou součástí středomořské kuchyně. Po sklizni oliv se musí do 4 dní vylisovat, aby byl stále kvalitní.