Africký kotlík
Kategorie: Pokrmy
Autor: wencek
Suroviny
- kuřecí maso bez kosti 800 g
- směs zeleniny 250 g
- kuřecí vývar 1 sklenice
- bílé víno 300 ml
- olivový olej 150 ml
- zelené fazolky 1 hrst
- petrželka 1 svazek
- rajčatový protlak 4 lžíce
- kari kopření 2 lžíce
- kurkura 1 lžíce
- chilli koření 1 lžička
- římský kmín 1 lžička
- mletý koriandr 1 lžička
- česnek 5 stroužek
- rajčata 3 ks
- cibule 2 ks
- brokolice 1 ks
- čerstvý zázvor 1 ks
- šˇáva s citónu 1 ks
Doba přípravy: 180 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Vaření
Země: Alžírsko
Počet porcí: 1
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
1. V hlubším hrnci na rozpálené polovině olivového oleje, zprudka orestujeme zázvor s nasekaným česnekem a poté dozlatova kousky kuřete, vše vyjmeme a odložíme stranou
2. Do výpeku po kuřeti přilijeme zbytek oleje, vložíme všechno koření, necháme zpěnit, koření necháme rozvonět, přidáme cibuli, kterou orestujeme
3. Do základu postupně přidáváme a restujeme zeleninu od nejméně vodnaté (mrkev, brokolice apod.) ke šťavnatější; co pouští vodu, čímž se opékání zpomaluje, ale po chvíli se odpaří a proces opékání pokračuje dál (když přidáme novou dávku zeleniny, zesílíme i zdroj tepla pod hrncem, ale po chvíli opět teplotu stáhneme, aby se zelenina nepřichytávala
4. Jakmile bude všechna zelenina mírně orestovaná, přilijeme víno, když se víno začne vařit, přidáme rajčatový protlak, citronovou šťávu a osmažené kuřecí maso s česnekem a zázvorem
5. Pokrm zalijeme vývarem a na velmi mírném ohni necháme asi 2 hodiny pomalu probublávat pod pokličkou, směs postupně pustí šťávu, ve které se bude kuřecí maso zvolna dusit
6. Poslední půlhodinu pokličku z hrnce sundáme, směs v kotlíku tím ztratí vodu a zhoustne
7. Před podáváním ještě pokrm dochutíte solí a pepřem, servírujeme s podušenou rýží či vařenými brambory, zdobíme nasekanou petrželkou.
2. Do výpeku po kuřeti přilijeme zbytek oleje, vložíme všechno koření, necháme zpěnit, koření necháme rozvonět, přidáme cibuli, kterou orestujeme
3. Do základu postupně přidáváme a restujeme zeleninu od nejméně vodnaté (mrkev, brokolice apod.) ke šťavnatější; co pouští vodu, čímž se opékání zpomaluje, ale po chvíli se odpaří a proces opékání pokračuje dál (když přidáme novou dávku zeleniny, zesílíme i zdroj tepla pod hrncem, ale po chvíli opět teplotu stáhneme, aby se zelenina nepřichytávala
4. Jakmile bude všechna zelenina mírně orestovaná, přilijeme víno, když se víno začne vařit, přidáme rajčatový protlak, citronovou šťávu a osmažené kuřecí maso s česnekem a zázvorem
5. Pokrm zalijeme vývarem a na velmi mírném ohni necháme asi 2 hodiny pomalu probublávat pod pokličkou, směs postupně pustí šťávu, ve které se bude kuřecí maso zvolna dusit
6. Poslední půlhodinu pokličku z hrnce sundáme, směs v kotlíku tím ztratí vodu a zhoustne
7. Před podáváním ještě pokrm dochutíte solí a pepřem, servírujeme s podušenou rýží či vařenými brambory, zdobíme nasekanou petrželkou.
Poznámka:
1 porce = 1 hrnecsměs zeleniny - mrkev, celer, bílá ředkev, kapustičky...
Podobné recepty
- » Kotlíkový guláš
(Hodnocení: 1.25 - hlasovalo 8x) - » Mexický kotlík
(Hodnocení: 1.4 - hlasovalo 5x) - » Cikánský kotlíkový guláš
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 6x) - » Fazolový kotlík s čepičkou z listového těsta
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Chalupářský bramborový kotlík
(Hodnocení: 1.67 - hlasovalo 3x) - » Maďarský kotlíkový guláš
(Hodnocení: 5 - hlasovalo 1x) - » Kotlík z mladého divočáka
(Hodnocení: 1.25 - hlasovalo 4x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1012784) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 292406) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 236118) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 223338) - » Couračka
(Navštívilo: 150670) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 128293) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 112877)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy