Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
žloutek |
|
Cornichon |
jsou velmi malé okurky(menší než maliček), které jsou naložené do směsi bylinek, šalotky, česneku a vinného octa.
Jsou křupavé a sladkokyselé. |
Citrónová šťáva |
se získává vymačkáním šťávy z citrónů. Pomáhá při těžkých nachlazeních, při chemické nerovnováze, je výborné antiseptikum při řezných a jiných poraněních, má silný alkalický účinek.
Citrónová šťáva obsahuje vitamic C, karotenoidy, flavonoidy, kyselinu listovou, draslík a fosfor |
Vaječný likér
|
je alkoholický nápoj s nízkým obsahem alkoholu(kolem 15-18% alkoholu).
Základ tvoří vaječné žloutky, rum, kondenzované mléko, moučkový nebo vanilkový cukr. Vaječný likér se může konzumovat samotný. O vánocích se přidává do vánočního pečiva. Může se přidávat i do moučníků(bábovky) |
Brokolice
|
je příbuzná květáku. Brokolice má vysoký obsah vitamínu C, E a provitaminu A.
Zelenina, aby si zachovala, co nejvíce vitaminu, tak je nutné ji šetrně tepelně upravovat. Nejlepší je její příprava v páře. Hodí se jako příloha, do salátů, polévek a do zapékaných pokrmů. |
Klobásníky
|
jsou krajovou specialitou typickou pro Moravskoslezský kraj. Kdysi se pekli pouze na Velikonoce a na Vánoce.
Klobásníky se plní buď mletým masem nebo hotovými klobásami a podávají se pokrájené na jednotlivé porce s kysaným zelím |
Kysané zelí |
je jemně nakrouhané bílé hlávkové zelí zpracované mléčným kvašením. Nakrouhané hlávkové zelí se osolí a okoření kmínem, podle chuti se může přidat cibule, jablka, mrkev nebo jiné suroviny.
|
Filet Mignon |
steak z kusu pravé svíčkové
|
Fiskepuding |
je norský pokrm. Jedná se o rozmačkané rybí filé smíchané s pudinkem. Konzumuje se s bílou omáčkou nebo samotné.
|
English Breakfast
|
je anglický pojem pro tradiční anglickou snídani většinou skládající se z frankfurtských párků, bílých fazolích v tomatové omáčce, slaniny, bramborové placičky(hashbrown),black pudding(krev s kroupami ve tvaru plátků tlačenky, vajíček(většinou ztracené vejce)
|
Brunoise |
(čte se brunoá)je název pro krájení zeleniny na velmi malé, stejně velké kostičky
|
sýr Blaťácké zlato
|
je sýr z kravského mléka měkké konzistence(podíl sušiny 48,3%) s nezaměnitelnou sýrově mléčnou, někdy až do oříškova nakyslou chutí, který má zlatooranžové zbarvení povrchu. Je to obdoba italského sýru Bel Pease.
Je výborný k svěžím bílým vínům jako jsou Müller Thurgau, Neuburské, Veltlínské zelené. Prodává se v klasické verzi, ale i s pepřem nebo vlašskými ořechy. Jeho trvanlivost je přibližně 30 dní. Blaťácké zlato vyrábí od roku 1939 společnost Madeta. |
Kófty |
jsou indické smažené knedlíčky z mleté tresky, vajec, feferonek v pikantní omáčce z rybího vývaru, česneku, rajčat, kari koření a skořice.
|
Kečup |
je omáčka z rajčatového protlaku, koření a dalších přísad. Původ má ve východní Asii, kde se používal jako omáčka na ryby.
|
Glazování |
je postup, který se používá k tomu, aby se docílilo u některých pokrmů při pečení nebo po dokončení vlhkého a lesklého povrchu - glazury.
Ke glazování před pečením se používají tekutiny - mléko, pivo, rozšlehaná vejce, zředěný med. U hotových pokrmů můžeme použít želatinu, marmeládu nebo rosol. |
Žloutek obsahuje mezi 10 - 16% proteinů. Vaječné proteiny jsou cenné díky svému vysokému obsahu esenciálních aminokyselin, které si lidský organismus nedokáže sám vyrobit. Stravitelnost vaječných proteinů je mezi 98 - 100%. Žloutek také obsahuje vysoké množství lipidů, vitaminů A, B12, D, E, Tiaminu, Riboflavinu, Biotinu, kyseliny listové a pantotenové. Dále minerály sodík, draslík, vápník, fosfor, železo, zinek, selen, jód a mangan.
Žloutky se používají při výrobě majonéz, tatarských omáček, holandské omáčky, do těst, na přípravu špaget po uhlířsku(Ca