Biftek s bernskou omáčkou
Co si dát pořádného bifťoura?
Na 2 porce potřebujeme:
2×200g svíčkové ze středu (úhledné válečky z prostředku svíčkové)
1 žloutek
1 dcl bílého vína
1 dcl bílého vinného octa
4 snítky čerstvého estragonu
2 šalotky nebo menší cibule
100 g másla
hrubě mletý černý pepř
sůl
olej
Do malého rendlíku nalijeme víno, vinný ocet, přidáme 2 snítky estragonu a jednu očištěnou a rozpůlenou šalotku. Vše vaříme, až zbude polovina původního objemu, tedy cca 1dcl tekutiny (redukce). Scedíme a necháme vychladnout.
V mikrovlnné troubě rozpustíme, nejlépe ve skleničce nebo malém džbánku, máslo a necháme ho vychladnout tak, aby bylo vlažné a stále tekuté (na dně se usadí mléko, na vrchu máme tzv. přepuštěné máslo).
Rozpálíme pánvičku, nalijeme na ni trošku oleje a v soli a pepři obalené válečky svíčkové na ni opatrně položíme, opékáme ze všech stran. Snažíme se udržet pěkný celistvý tvar. Když je svíčková zatažená a zbarvená do krásné hnědé barvy, přendáme ji na plech a vložíme jej do trouby rozpálené na 200 °C. Tam ji ponecháme pouze 4 minuty, vyjmeme, přikryjeme a necháme v teple odpočívat.
Mezitím si do šlehací misky dáme žloutek a lžíci redukce, celé vyšleháme elektrickou nebo obyčejnou metličkou, a za stálého šlehání opatrně (po kapkách nebo úplně slaboučkým, milimetrovým proudem) přiléváme přepuštěné máslo. Vznikne emulze podobná majonéze. Tu dochutíme nasekanými lístky ze zbylého estragonu, najemno nakrájenou šalotkou, mletým pepřem a solí. A máme hotovu bernskou omáčku.
Biftek podáváme rozkrojený (zkontrolujeme si tak správné propečení). Jako příloha jsou vhodné např. hranolky a rukolový salát.