Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Calçot |
|
Fazole |
patří mezi významné luštěniny, které jsou nedílnou součástí spousty národních kuchyní( Brazílie, Mexiko,...). Fazole rostou v luscích. Obsahují cca 25 % bílkovin, 1 % tuku, cca 55 - 60 % sacharidů a 1-4 % vlákniny, provitamin A a komplex vitaminů B. Zralé fazole obsahují jedovaté látky, které se neutralizují tepelnou úpravou.
Fazolí známe několik druhů. Z fazolí se vaří různé pokrmy, mele se z nich mouka, používají se do salátů, |
Kozí sýr
|
je sýr vyrobený z kozího mléka. Spousta lidí kozí sýr nevyhledává vzhledem k jeho typicky častému aroma. Konzumace kozího sýru je zdraví prospěšná.
Kozí sýr se může konzumovat samotný, nebo se používá do míchaných zeleninových salátů. Kozí sýr můžeme zapékat například s masem nebo těstovinami a noky. |
Ananas
|
Je exotické ovoce sladké chuti, který obsahuje enzym bromelin, který rozkládá tuky a proto je vhodný při dietě, kde dokáže nahradit 1 jídlo denně.
Pozor ale na to, že enzym bromelin způsobuje srážení šlehačky a zabraňuje tuhnutí želatiny. Když chceme vytvořit ananasovou želatinu je nutné použít pektin nebo agar-agar a šlehačku s ananasu přidat těsně před podáváním. |
Porridge |
(čte se poridž)je kaše z ovesných vloček, která se vaří ve vodě nebo v mléce. Dříve se jedla pouze slaná a nyní se jí spíše sladká.
Je typickou součástí snídaně ve V.Británii. |
Broskev
|
je peckovité ovoce velmi sladké chuti. Můžeme se setkat se žlutomasou a bílomasou verzí. Nejčastější je žlutomasá.
Broskev obsahuje 88% vody, 9% cukru a obsahuje celou řadu minerálu a vitamínu jakými jsou sodík, draslík, vápník, železo, zinek, hořčík, niacin, vitaminy A, B3, C. Broskve lidské tělo velmi dobře tráví díky obsahu štávy, která má blahodárný vliv na vylučování a má lehce projímavý účinek. Broskev je v gastronomii velmi dobrá do ovocných salátů a jídel, koláčů, smoothie, k výrobě sorbetů a zmrzlin, džemů, kompotů |
Fettuccine |
jsou široké dlouhé nudle, které jsou širší než tagliatelle.
|
Bordeaux omáčka |
jemně se naseká malá cibule, hříbek, půl stroužku česneku a ty se na 2 lžících oleje podusí cca 15 minut. Během dušení podléváme vodou. Ke konci ji necháme odpařit. Poté přilijeme 1 sklenici červeného vína, hnědou omáčku a ještě 5 minut povaříme.
|
Tapas |
je takové občerstvení po Španělsku. Jsou to takové dobrůtky k jídlu, které dostanete ve španělských restauracích. Především v Andalusii vám k pivu nebo vínu jako pozornost podniku nabídnou olivy, nebo například patatas bravas(brambory v pikantní rajčatové omáčce) a jiné drobnosti k jídlu.
|
Báleše |
jsou krajová specialita z Moravy. Jedná se o sladké placky z kynutého těsta, které se peče na rozpálené plotně nebo tálu. Potírají se povidly nebo se posypávají mákem s cukrem.
|
Anona |
je exotické ovoce hruškovitého tvaru s hrbolatým povrchem ukrývající krémový vnitřek. Ovoce je původem z Ekvádoru a Peru. Chutí připomíná směs banánů, ananasu a papáji.
Ovoce je vhodné např. do ovocných salátů, ke zmrzlinám, do krémů a sorbetů |
Ústřicová omáčka - Oyster sauce |
tekutý kořenící přípravek hnědé barvy a výrazné vůně.Známý zejména z asijské kuchyně. Je vyrobena z extraktu z ústřic vařených v solném roztoku a v omáčce z fermentovaných sojových bobů. Používá se hlavně jako přísada k ochucení pokrmů z masa, ryb, zeleniny a ryb podobně jako sojová omáčka.
|
Fettuccine |
jsou typické italské těstoviny. Jedná se o široké nudle připravované ze semolinové mouky a vajec. Fettuccine jsou širší než tagliatelle. Často se podávají s ragú
|
Ztužený pokrmový tuk |
se vyrábějí z rostlinných olejů hydrogenací nebo frankcionováním
Ztužené tuky se používají do polev, nepečeného cukroví,... Mezi ztužené rostlinné tuky se řadí i margaríny. |
Pepř barevný |
je směs černého, bílého, zeleného a růžového pepře.
|
Cibule se zasadí a když se začnou objevovat bulvičky, tak se s trochou zemimy přesadí. To cibulky calçot vybělí a dá jim nezaměnitelnou sladkou chuť.
Nejčastěji se grilují nebo pečou nad odřezky vinné révy. Podávají se s ostrou česnekovou omáčkou na katalánských slavnostech calçotadas.