Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Manmosa |
je míchaný drink, který je populární v Austinu v Texasu. Jedná se o mix piva, pomerančového džusu a šumivého vína.
|
Perkelt |
je pokrm z masa(většinou hovězího, ale může být i z jiného např. z kuřecího nebo rybího masa) původem z Maďarska(maďarsky Pörkolt). Je podobný guláši, ale používá se méně vody. Maso se nakrájí na středně velké kostky. Na kostičky nakrájenou cibuli osmahneme na tuku dozlatova, zasypeme sladkou nebo pálivou paprikou, přidáme trochu vody. Až se voda trochu odpaří, přidáme nakrájené maso, utřený česnek, sůl, kmín a pod pokličkou podusíme cca 30-40 minut. Během dušení přidáme oloupaná rajčata.
Podáváme s rýží, noky, těstovinami, pečivem nebo s tarhoňa. Perkelt je někdy u nás označován jako vídeňský guláš. |
Bobkový list
|
je sušený list vavřínu vznešeného. V gastronomii je velmi používaný do polévek a smetanových omáček, marinád, teriny,při nakládání masa, hub a okurek, do kyselých jídel a do zvěřiny.
Bobkový list podporuje trávení a působí lehce sedativně a má antiseptické účinky a snižuje hladinu krevního cukru v těle. |
Stryky |
je krajovou specialitou Moravskoslezského kraje. Jedná se o bramborové placky, které se pečou nasucho na plotně. K jejich dochucení se používají škvarky, vaječina se špekem, povidla nebo smetana
|
Hruškovice |
je pálenka z hrušek. Velmi je ceněna její ovocná chuť. Chuť se neznásobuje s vyššími % alkoholu.
Má načervenalou barvu a pije se v Chorvatsku s trochou mléka. |
Kozí sýr
|
je sýr vyrobený z kozího mléka. Spousta lidí kozí sýr nevyhledává vzhledem k jeho typicky častému aroma. Konzumace kozího sýru je zdraví prospěšná.
Kozí sýr se může konzumovat samotný, nebo se používá do míchaných zeleninových salátů. Kozí sýr můžeme zapékat například s masem nebo těstovinami a noky. |
Al Forno |
je italský výraz pro pečený. Většinou je myšleno pečení v peci.
|
Baniza |
je bulharský pokrm. Jedná se o koláč z listového těsta se sýrovou náplní
|
Klobásníky
|
jsou krajovou specialitou typickou pro Moravskoslezský kraj. Kdysi se pekli pouze na Velikonoce a na Vánoce.
Klobásníky se plní buď mletým masem nebo hotovými klobásami a podávají se pokrájené na jednotlivé porce s kysaným zelím |
Pomeranč
|
je plod pomerančovníku pravého. Pomeranče se pěstují v tropických a subtropických oblastech.
Pomeranč obsahuje vysoké množství vitaminu C. Pomeranče se konzumují v syrovém stavu, vymačkávají se do šťáv a sirupů, kompotují se, vyrábí ze z nich džemy, dřeně, přidávají se do jídel a salátů, zmrzlinových směsí. Ze slupek pomerančů se získává pektin a esenciální oleje, které se hojně využívají v kosmetice a v potravinářství k aromatizaci potravin |
Raki, Rakija, Rakije |
je čirá anýzová pálenka ze zkvašených vinných hroznů. Je osmanského původu. Je podobná jako je řecké Ouzo.
Obsahuje mezi 40 - 45% alkoholu. Je velmi oblíbená na Balkáně a používá se i k léčbě špatného trávení. |
Lilek
|
neboli baklažán je vynikající a mnohostranně použitelná zelenina.
Před prací s lilkem v kuchyni je nutné lilek promačkat, jestli není měkký a jestli na sobě nemá tmavé skvrny signalující, že se lilek brzy zkazí. Lilek je nazýván kaviárem chudých. Připravuje se z něj tzv.falešný kaviár. Nejčastěji se s ním setkáte v Rumunsku, Rusku, Turecku, Bulharsku, v arabských zemích, ve Francii (v Ratatouille), Itálii(v těstovinách) a v Řecku(v musace). Lilek je výborný pro redukční dietu díky svému malému obsahu tuku a nízkým kaloriím. Obsahuje karoten(vit.A), B, kyselinu listovou a pantotenovou, železo, vápník, zinek, mangan, hořčík, rutin a pektin. Před přípravou lilku je nejlepší jej nakrájet na plátky, posolit a nechat vypotit, omýt nebo osušit. Zbavíte je jejich hořkosti a při pečení nebudou do sebe nasakovat tolik tuku což je největší nešvar lilku. Lilek můžete smažit, grilovat, plnit náplní, vařit, do pomazánek, pyré a salátů. |
Vinný ocet |
se vyrábí z moštu červené a bílé vinné révy, která se nechá kvasit. Obsahuje 6% kyseliny octové a do 1,5% alkoholu. Červený ocet mimo to obsahuje i vysoké množství taninu. Vinný ocet patří mezi nejoblíbenější druh octa ve Střední Evropě a Středozemí. Nejlepší vinné octy zrají až 2 roky v dřevěných sudech.
Vinný ocet je také výborným prostředkem proti plísním, virům, baktériím. Zmírňuje bolesti v krku, tlumí migrénu, potlačuje průjem, používá se na štípance od komárů a jiného bodavého hmyzu, na léčbu mykóz, při akné, k desinfekci ran, zklidňuje trávení, pomáhá při výronech a otocích. Výborný je v luštěninách, v zeleninových, masových a bramborových salátech, zálivkách, k rybám, používá se k nakládání zeleniny,... Červený vinný ocet je výraznější než bílý. |
Focaccia
|
je italské pečivo. Je také nazýván tradičním italským chlebem pro chudé. V poslední době je celosvětově velmi oblíben.
Je podobného stylu a textury jako je pizza. Většinou je navrchu ozdoben kořením, olivami nebo jinou ingregiencí. Jeho výroba je velmi snadná. Viz. recept zde: http://www.senzarecepty.cz/recept/ostatni/824-chleb-focaccia/ |
Dijonská hořčice |
se vyrábí mletím semen hořčice, které jsou konzervovány silným solením.
Je více kyselejší a palčivější než plnotučná hořčice. Je velmi oblíbená v jižní Evropě. Používá se jako dip k uzeninám a masům, do salátových marinád, na masové marinády, do omáček |