Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Polévkové koření |
je směs koření a sušené zeleniny do polévky a jiných pokrmů. Polévkové koření dělíme na tekuté(např.Maggi),zrnité(Podravka) a tuhé(v kostkách-bujóny)
|
Ajvar |
je hustá sterilovaná zeleninová pasta. Na výrobu se používají rajčata, papriky, česnek, lilek, chilli, cibule,...
Typické dochutovadlo v Turecku, v bývalé Jugoslávii, Maďarsku, Slovinsku. Ideální jako příloha k masům, jako přísada do omáček, polévek, ale i například na chleba. |
Badyán
|
je koření původem z Indie, ale pěstuje se v hojné míře v Číně. Pěstuje se na věčně zelených stromech. Plody badyánu se sklízí ještě před dozráním. Mají rezavou barvu a tvar hvězdy s semeny uvnitř, které se používají na mleté koření.
Má nasládlou kořeněnou chuť podobnou anýzu, avšak jeho chuť je silnější a palčivější. Hojně se používá v čínské kuchyni. Používá se do sladkého pečiva, povidel, kompotů, perníků, vánočního pečiva, do lihovin, svařeného vína a bonbónů. |
Broccolini |
je obdoba brokolice, ale má menší ružice, delší a tenké stonky. Broccolini byla vyšlechtěna v japonské Yokohamě v roce 1993. Má sladkou chuť s tóny brokolice a chřestu. Dá se zapékat, vařit, péct, vařit na páře. V Japonsku je oblíbená zavařovaná jako jarní zelenina. Obsahuje hodně vitaminu C, vitamin A, vápník, vitamin E, kyselinu listovou, draslík a železo
|
Rigatoni
|
italský druh těstoviny. Jsou to kratší rourky s většínou vroubkovaným povrchem a rovnými konci. Jsou delší než Penne.
|
Zázvor
|
je kořen stejnojmenné rostliny původem z Asie(Čína,Indie,.). Používá se jako ingredience do pokrmů(čerstvý - např.asijská kuchyně) nebo jako koření (sušený).
Se zázvorem se můžete setkat i v kandované formě. Zázvor je rovněž výtečný k přípravě zdraví prospěšných čajů a sirupů. Může mít žlutou, okrovou až černou barvu. Má výraznou citrusovou vůni. Jeho chuť je rovněž výrazná a při větším množství pikantní. Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Léčí se jím nachlazení, rýma. Je používán při žaludečních nevolnostech například při cestování. Má výhodu, že je vhodný i pro těhotné(v menší míře. Snižuje hladinu cholesterolu, napomáhá správnému krevnímu oběhu, pomáhá redukci váhy, zpomaluje některé druhy rakoviny. Jeho konzumace není příliš vhodná pro děti. Skladování: Kupujete li čerstvý zázvor, dbejte na to, aby byl čerstvý,tvrdý, se svěží vůní a jemnou kůrou. Nekupujte scvrklé nebo měkké kořeny. Lze jej skladovat v lednici, mrazáku nebo zcela běžně jako např. brambory. |
Medovina |
je kvašený alkoholický nápoj vyrobený z medu a vody.
|
Horchata |
jedná se o tradiční osvěžující nápoj ze Španělska, který se vyrábí z tzv. tygřích ořechů( španělsky chufas(čte se čufas))- hlízky šáchoru jedlého. Chutí Horchata připomíná sladké mléko.
|
Sushi (Nigiri - Sushi) |
je asi nejznámější a nejrozšířenější variantu sushi. Rýže
se vytvaruje v dlani do úhledného válečku o velikosti cca 4 - 6 cm, na který se položí plátek ryby nebo jiné suroviny (např. omeleta, zelenina). Tento plátek se nazývá topping. |
Vepřová kýta |
je zadní část nohy vepře sahající až ke koleni. Vepřová kýta je velice kvalitní a málo tučné maso, které lze rozdělit na vrchní šál( to je sval z vnitřní strany kýty. Jedná se o libové maso) a na spodní šál( to je sval z vrchní strany kýty. Jedná se o jemně mramorované maso. Můžete se setkat, že se prodává i s kůží), špičku a ořech(je vhodný zejména do gulášů a perkeltů, nebo se peče v kuse). Kýta se zejména využívá k výrobě šunky, ale i k vaření, dušení, pečení a smažení. Můžete se s ní setkat v guláších, v roládách, v řízcích, soté, ragú, masových směsích,.... Vepřová kýta má všestranné využití.
|
Kysané zelí |
je jemně nakrouhané bílé hlávkové zelí zpracované mléčným kvašením. Nakrouhané hlávkové zelí se osolí a okoření kmínem, podle chuti se může přidat cibule, jablka, mrkev nebo jiné suroviny.
|
Římský salát |
má mírně zkadeřené listy které tvoří protáhlou hlávku. Jemnější vnitřní srdíčko má žlutozelené listy. Jeho chuť je příjemná, nevýrazná. Obsahuje vysoké množství vitaminu C a vlákniny. Díky silnějším listům než jsou u hlávkového salátu má delší trvanlivost
|
Linguine |
jsou placaté, tenké špagety z nekynutého těsta
|
Rajský protlak |
je výrobek hustší, ale jemné konzistence. Vyrábí se z rajčat, která jsou zbavena semínek a slupky. Tato rajčata se propasírují, zredukuje se v nich obsah vody a zakonzervují se. Do protlaků se přidává sůl, někdy i cukr a náhradní sladidla.
Protlaky se dělí: *na protlaky se 100% zeleninovým podílem *na protlaky s přídavkem soli *na protlaky s podílem přidaného cukru. Rajčatové protlaky stejně jako pyré se nejvíce používají k přípravě pokrmů, zejména omáček (rajská omáčka, na špagety,...),do polévek atd. |
Kaškaval |
je typický bulharský pařený sýr z ovčího mléka. Jeho výroba je podobná výrobě sýrů Mozzarella a Provolone. Při výrobě se sýrová hmota paří v horké vodě a poté se tvaruje do své podoby.
Používá se jako chuťovka, ale i v salátech, pokrmech( grilované, zapečené,...), v kombinaci s rýží a těstovinami |