Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
En papillote |
je francouzský název pro vaření v pergamenu. Při tomto způsobu přípravy pokrmu se pokrm pečlivě zabalí do potravinářského papíru(pergamenu), alobalu nebo voskového papíru a pak se dá péct. Díky tomu se uvnitř udržuje vlhkost a pokrm není vysušený. Zároveň se propojí všechny chutě všech surovin, které jsme použili. Takto můžeme připravovat všechny druhy masa a zeleniny.
|
Farfalline |
jsou malé farfalle, které se používají do polévek
|
Feijoada |
je typickým jídlem v Brazílii. Jedná je o pikantní guláš z černých fazolí a vepřového masa.
|
Brojlování |
je úprava potravin suchým teplem na rožni, na grilu nebo na gridlu. Podobně jako při grilování nebo při gratinování. Brojlovat se dá téměř vše, jen je třeba při brojlování malých kousků surovin na grilupokrýt mřížku grilu alobalem a nebo napíchnout na jehlu (špíz).
|
Romadur |
je žlutohnědý měkký zrající sýr. Aromatický. V sušině obsahuje od 20 - 60% tuku. Původem pochází z Belgie. K výrobě se používá plnotučné čerstvé kravské mléko.
|
Skleněné nudle |
se vyrábějí nejčastěji z fazolového škrobu a hrachového škrobu. Stačí je velice krátce povařit a rovněž krátce propláchnout studenou vodou. Skleněné nudle se používají do polévek, do studených salátů. Vaří se skutečně jen velice krátce, nebo se pouze spařují vroucí vodou. Označení "skleněné" odpovídá jejich vzhledu, protože jsou velmi tenké a takřka průhledné.
|
Vepřová krkovice |
je jedno z nejoblíbenějších částí vepřového masa. Jedná se o tukem prorostlé, šťavnaté a chuťově výrazné maso, které obsahuje mezi 10 - 14% tuku díky čemuž si u během tepelné úpravy zachovává šťavnatost. Má tmavší barvu než ostatní části vepřového masa. Vepřová krkovice se nachází v přední vepřové čtvrtce. Koupit jí můžete s kostí nebo bez.
Vepřovou krkovici můžete smažit, grilovat, udit, péct, dusit. Na grilování byste měli mít plátky krkovice asi 3 cm silné, na přípravu řízků stačí 1 - 1,5 cm silné |
Tatarská omáčka |
je rozředěná majonéza do které se přimíchává koření a zelenina(sladkokyselá okurka, cibule, někdy papričky a feferonky) a bývá ochucena octem a hořčicí. Hodí se jako příloha ke smaženým pokrmům.
|
Rum |
je alkohol. V ČR je rum označení pro tuzemský rum vyrobený z lihu(většinou vyrobeného z brambor) a rumové esence. Používá se k přímé konzumaci, do alkoholických nápojů, grogů, čajů, dezertů a moučníků.
V cizině označení rum patří pro rumy vyrobené z třtiny. Většinou pocházejí z karibských oblastí, Austrálie, Indie, ostrova Reunion. Rum obsahuje kolem 40% alkoholu. |
Musaka |
je nákyp z mletého masa, brambor, rajčat, vajec a lilku. Pokrm je typický pro balkánské země.
|
Bacalao a la viscaina |
je španělský recept na vařenou sušenou tresku s restovanou cibulí, smíchanou s osmaženou chlebovou střídkou, paprikou, česnekem, šafránem i skořicí povařenými v rybím vývaru
|
Rex du Poitou |
je speciální druh králíka, který se šlechtí pro kožešinu a velmi jemné nasládlé maso, které se využívá nejvíce v pařížských restauracích.
|
Mirin |
jedná se o japonské slazené rýžové víno, které se nejčastěji používá v japonské a asijské kuchyni k ochucování pokrmů, do marinád, omáček, jako příloha k masům, rybám, při grilování. Někdy se nazývá slazeným saké. Má mezi 13-15% alkoholu, ale nikdy se nepije samotné.
|
Kokosový olej |
Kokosový olej
je vhodný zejména na smažení pro svoji dobrou tepelnou stabilitu. Vyrábí se z dřeně kokosových ořechů. V tropických oblastech je to téměř nejužívanějších zdrojů tuků. Kokosový olej se používá i ve farmacii a kosmetickém průmyslu.Kosokový olej má vysokou teplotní stabilitou a odolností proti žluknutí. Olej uchováváme při běžné pokojové teplotě, protože má nízků bod tuhnutí kolem 20°C. Olej obsahuje kyselinu laurinovou(obsahuje ji i mateřské mléko), která je vhodná pro obranu imunitního systému.. |
Sous-vide |
Sous-vide (z francouzštiny "ve vakuu") je kuchařská technika, kdy se výrobky před vařením zavákuují do umělohmotné fólie a připravují se několik hodin na mírném plameni(kolem 60°C) ve vodní lázni(délka přípravy i 72 hodin). Takto připravené jídlo si zachová přirozenou chuť a kvalitní strukturu.
|