Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Dýně
|
|
Makkaroni |
jsou široké roury z nekynutého těsta. Původem z Itálie
|
Listové těsto |
je křehké, kynuté, lehké těsto z několika vrstev tuku. Na přípravu tohoto těsta je potřeba 2 těst, které před koncem procesu spojíme dohromady v 1 těsto.
Listové těsto můžeme používat, jak na sladko( jsou velmi oblíbené štrůdly, záviny), tak na slano (vepřová panenka Wellington, slaný štrůdl, slané kapsy s masovou, pizza směsí) |
Šalotka
|
je druh cibule. Velikostí je drobnější a chuťově jemnější než cibule. Postrádá typickou palčivou chuť cibule, chutná mírně po česneku a je nasládlejší.
Je výborná na dochucení grilovaného masa, k dochucení zvěřiny, k mořským rybám, do omáček, salátů a polévek. Obsahuje vitamíny A,B,C, draslík, železo, mangan, sodík, síra, křemík, selen, jód. |
Friseé |
je název pro salát. Jedná se o kadeřavou endivii. Frissé je podobné rukole, ale má silnější listy. Má delikátní hořkou chuť. Hodí se do míchaných salátů, ale i do pokrmů teplé kuchyně.
|
Quinoa |
neboli také merlík chilský je v Latinské Americe velmi využívána jako obilovina(nejedná se o obilovinu, ale o pseudoobilovinu). Postupem času se stává stále populárnější po celém světě. Quinoa má vysokou nutriční hodnotu, neobsahuje lepek a je ideální i pro osoby trpící celiakií. Ze semen quinoy se mele mouka, která je poté součástí slaných a sladkých pokrmů, tak se s ní dá zahušťovat. V Latinské Americe z ní pálí pálenku Chica. Oblíbená je i v salátech(před konzumací se povaří). Quinoa obsahuje vitaminy - riboflaviny, thiaminy, kyselinu listovou, beta karoteny, vitamin C a alfa-tokoferoly, škrob a bílkoviny.
|
Palmový cukr |
je cukr z květů palmy Arenga. Má výraznou chuť připomínající karamel. Má méně kalorií než cukr řepný a třtinový, je více komplexnější, karamelovější a má příjemně aromatickou chuť. Palmový cukr se skvěle hodí jako sladidlo do kávy se smetanou. Palmový cukr obsahuje vysoké možství vitamínu C,minerálů, draslíku. Velmi hodnotné sladidlo, které napomáhá snižovat krevní tlak.
Složení: 100% palmový cukr |
Chianti D.O.C.G |
je nejznámějším italským vínem, které se vyrábí po celém středním Toskánsku.
Hlavní použitá odrůda pro toto víno je Sangiovese. Chianti se vyrábí ve 2 verzích: lehké Chianti - s brzkou spotřebou Riserva - zrající v dubových sudech minimálně 3 roky a většínou potřebuje ještě nějaký čas zrání v láhvi. Chianti musí vykazovat minimálně 11,5% obj.alkoholu. |
Couscous au poisson |
je izraelský recept na kuličky z mleté tresky, kurkumy vařené v šafránové zeleninové omáčce s kuskusem a bílého chleba
|
Slivovice |
je pálenka ze zralých zkvašených švestek. Má mezi 50 - 60 % alkoholu.
Má čirou až nažloutlou barvu. |
Calamares fritos |
španělský pokrm. Jedná se o smažené kalamáry
|
Cuketa
|
obsahují minimum kalorií, obsahují karoten, hořčík, příznivě působí na funkci ledvin, srdce, trávicího ústrojí, napomáhá při léčbě revmatismu, dny, prevenci některých typů rakoviny a při léčbě cukrovky. Cuketa pomáhá zlepšovat peristaltiku střev(problémy se zácpou)Cuketa obsahuje vysoky podíl minerálů.
Cuketu můžeme upravovat dušením, smažením, zapékáním. Je vhodná do koláčů, nákypů, vegetariánských pokrmů. Cuketa je vhodná při redukčních dietách. |
Ztužený pokrmový tuk |
se vyrábějí z rostlinných olejů hydrogenací nebo frankcionováním
Ztužené tuky se používají do polev, nepečeného cukroví,... Mezi ztužené rostlinné tuky se řadí i margaríny. |
Jablko |
je plod jabloně. Jablka jsou velmi důležitou součástí našeho jídelníčku. Vyrábí se z nich octy, džusy, mošty, destiláty, džemy, čaje, kompoty. Používá se do sladkých jídel(koláče, buchty, koláče, štrúdly, přidávají se do zelí, slaných pokrmů a nádivek(kuřecí maso,..).
Jablka zvyšují imunitu, snižuji krevní tlak, cholesterol, čistí střeva, posilují dásně, napomáhají při stresu, obsahují vitamin C, draslík, fosfor, vápník, železo, hořčík, karoten, nenasycené mastné kyseliny, antioxidanty, vlákninu. Konzumace jablek snižuje tvorbu kyseliny močové v těle a jsou tak výborné k léčbě revmatismu a dny. |
Basting cover |
Ocelová nebo plechová poklička, která se používá, aby se pokrm i z vrchní strany dobře uvařila i na povrchu.(např. sázená vejce)
|