Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Pizza |
se připravuje z mouky, kvasnic, olivového oleje a soli. Takto připravené těsto se nechá nakynout a pak se vyvájí na tenké kulaté pláty. Potírá se rajčatovou směsí(sugo) a zdobí různými surovinami. Peče se v pecích a troubách.
|
Charcoal grill |
Gril na dřevěné uhlí
|
Balzamikový ocet |
je vinný ocet z červené révy doplněný o směs bylinek a voných esencí, která zraje v sudech několik let(3-25 let). Používá se do salátových zálivek, ale i pro dochucení studené a teplé kuchyně.
|
Podmáslí |
je vedlejší produkt, který vzniká při výrobě másla. Také se vyrábí kysáním mléka a odstraňováním mléka. Podmáslí není tučné. Obsahuje asi 0,5% tuku. Obsahuje vysoké množství lecitinu, vápníku a mléčných bílkovin. Chuť podmáslí je nakyslá. Používají se do studených nápojů a do pokrmů.
|
Filo těsto |
- těsto Kanaki je řeckého původu. Jedná se o velmi tenké plátky těsta vyrobené z vody, mouky, oleje a soli. Je vhodné k výrobě pečiva například baklavy nebo se dá plnit různými náplněmi(špenátem, sýrem, sladkými - mandlovou náplní).
|
Al dente |
výraz používaný v italské kuchyni zejména u přípravy těstovin, které musí být al dente, neboli na zkus, čili tvrdší
|
Filírování |
je kuchařská technika. Jedná se o krájení na tenké plátky. Může se jednat o filírování masa nebo ovoce a zeleniny. Pojem filírování se používá rovněž i u ryb ze kterých si vyřezávají filety.
|
T-bone steak |
steak ze zad s kostí ve tvaru písmene T. Velmi jemný, šťavnatý
|
Tessin |
je švýcarský chléb z bílé mouky s přídavkem rostlinného oleje. Je to bochník složený z několika malých bochníčků, které si jednoduše můžete rukou odlamovat.
|
Cereálie |
Cereáliemi se označují všechny výrobky z obilovin. Většině lidí u slova cereálie vytanou na mysli slova zdravý, müsli.
Cereálními potravina můžeme označit například bílé rohlíky, houskové knedlíky, chléb, těstoviny, buchty atd. |
Kjufteta |
je bulharský pokrm. Jedná se o nočky z mletého masa.
|
Hořčičné semínko |
je známé koření z jednoleté hořčice bílé. Semeno je kulaté, žluté barvy a má štiplavou chuť. Používá se při konzervaci zeleniny(zelí, řepa, okurky) a ryb. Lze ji použít i na vaření. Konzumace hořčičných semínek má pozitivní význam i pro lidský organismus. Prokrvuje zažívací trakt, urychluje látkovou výměnu a trávení. Doporučuje se při špatné funkci střev a nízké tvorbě žluči, při kornatění cév, proti vysokému krevnímu tlaku a při tišení revmatických bolestí.
|
Pepř barevný |
je směs černého, bílého, zeleného a růžového pepře.
|
Banány Plantain |
jsou typické pro východní, střední Afriku a některé části Asie.
Jsou to větší banány se silnější dužinou, které se nekonzumují syrové, ale tepelně upravené. Obsahují velké množství škrobu, které se tepelnou úpravou přeměňují na cukry. Krájí se na kolečka a smaží jako chipsy,připravuje se z nich kaše, kari, kaši fufu. Upravují se restováním, smažením, dušením, pečením, sušením na slunci. |
Nektarinka
|
je zvláštní druh neochmýřené broskve s hladkou slupkou.
Nektarinky jsou bohaté na vitamin A,C, Niacin, riboflavin a draslík. Konzumují se syrové, naleznete je v koláčích a sladkých knedlících, v moučnících, v salátech a v některých masových pokrmech. Vyrábí se z nich šťávy, džemy a dřeně, sorbety. |