Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Čočka |
|
Křemešník |
je trvanlivý fermentovaný salám s bílou plísní na povrchu z vepřového a vepřového sádla, soli, koření, startovacích kultur, hořčice, koření a cukru.
Křemešník má dlouhou dobu zrání díky němuž získá svoji specifickou a nezaměnitelnou chuť. |
Gravlax |
je pojmenování pro lososa naloženého v soli, kopru a cukru, který se uloží do jámy v zemi - hrobu, tedy gravu, aby zde vyfermentoval a získal svoji trvanlivost.
Je to pradávná severská lahůdka, která seveřanům zajišťovala dostatek jídla až do dalšího úlovku. Podává se s hořčičnou nebo koprovou omáčkou. Maso je křehké s lepkavou strukturou s sladkoslanou chutí s jemnou příchutí kopru. |
Cukr moučkový |
je velmi jemně mletý bílý rafinovaný cukr. Používá se při přípravě a dochucování sladkých pokrmů. Moučkový cukr v receptech může být označen jako cukr moučka nebo cukr práškový
|
Křemešník |
je fermentovaný trvanlivý salám vyrobený z vyzrálého vepřového masa, sádla a směsi koření
|
Filo těsto |
- těsto Kanaki je řeckého původu. Jedná se o velmi tenké plátky těsta vyrobené z vody, mouky, oleje a soli. Je vhodné k výrobě pečiva například baklavy nebo se dá plnit různými náplněmi(špenátem, sýrem, sladkými - mandlovou náplní).
|
Panýrunk |
se používá v komerčních kuchyních na obalování řízků, ryb.
Je to směs mouky, vajec, soli a pepře, mléka. Někdy se můžete setkat, že se panýrunk šidí a mléko se nahradí pouze vodou nebo se vajíčka vynechají. Strouhanka pak na obalované potravině hůř drží. Postup obalování panýrunkem je jednoduchý. Potravina se namočí do panýrunku a poté se obalí ve strouhance a pokrm můžeme hned smažit |
Majonéza |
je hustá bílá nebo nažloutlá hmota, která je vyrobena z vajec a oleje a je obvykle dochucována solí, pepřem, petrželí(petrželová majonéza) a octem
|
Dýně
|
|
Cukr krupice |
je rafinovaný sypký bílý cukr. Je jemnější a rozpustí se rychleji, proto je na pečení lepší než cukr krystal.
|
Cherry rajčata |
jsou malá rajčátka, která se prodávají většinou ve vaničkách. Cherry rajčata můžete mít ve žluté, zelené nebo nejobvyklejší červené variantě.
Používají se zejména do obložených mís, do salátů, pomazánek, ale i do omáček, náplní mas a slaných koláčů. Obsahují vitaminy C, A, B, E, K, mají antioxidační účinky, podporují krvetvorbu a imunitu, prospívají vlasům a kůži, jsou spolehlivým zdrojem vlákniny. Cherry rajčata je možné skladovat pouze několik dní. Nejlépe mimo lednici, protože v chladu tvrdnou a ztrácejí aroma. |
Burčák |
je částečně zkvašený mošt z vinné révy. Burčák má vyvážený poměr alkoholu, cukru a kyselin. Jedná se o meziprodukt při výrobě vína. Obsahuje mezi 1-7% alkoholu.
Burčák můžete mít bílý nebo červený( z červené vinné révy). Burčák má být hustý, voňavý, sladké chuti a šumivý, tak se pozná kvalitní burčák. Burčák z bílých hroznů by měl mít mléčnou bílou až světle žlutou barvu a částečně zakalen kvasinkami. Je li průsvitný, byl zředěn vodou, je li tmavý je to znamení, že nebyl vyroben jen z hroznů, ale například i z jablečného moštu. Burčák se dle vinařského zákona smí vyrábět jen z tuzemské vinné révy a prodávat se smí v období od 1.srpna do 30.listopadu. Burčák obsahuje velké množství vitamínů - zejména vitaminu B, minerálních látek, stopových prvků, přírodní a hroznový cukr. Burčák je díky tiaminu vhodný k podpoře srdeční činnosti, kyselina nikotinová a nikotinamid zabraňuje nervním a kožním poruchám. Kyselina pantotenová chrání organismus proti onemocnění zažívacího ústrojí a sli |
Zapota
|
je plod stromu Zapoty obecné pocházející z Venezuely. Kulatý plod o velikosti 6 cm má tvrdou, nejedlou, nahnědlou slupku pod kterou se skrývá sladká jedlá dužina chutí podobající se hrušce s karamelem. Plod musí být zralý, jinak je trpký. Semínka zapoty, které naleznete v dužině, se nejí. Kmen Zapoty, listy a nezralé plody obsahují bílý latex, který se nazývá Chicle a vyrábí se z něj přírodní žvýkačky
|
sýr Epoisses |
je měkký zrající sýr s kůrkou ručně omývanou v burgundské brandy. Vyrábí se už od 16. století z plnotučného kravského mléka. Má lesklý a hladký povrch oranžové barvy a obsahuje 50% tuku. Je velice krémový a jeho kořeněnou chuť nejlépe doplní burgundské víno.
|
Rum |
je alkohol. V ČR je rum označení pro tuzemský rum vyrobený z lihu(většinou vyrobeného z brambor) a rumové esence. Používá se k přímé konzumaci, do alkoholických nápojů, grogů, čajů, dezertů a moučníků.
V cizině označení rum patří pro rumy vyrobené z třtiny. Většinou pocházejí z karibských oblastí, Austrálie, Indie, ostrova Reunion. Rum obsahuje kolem 40% alkoholu. |
Čočka napomáhá krvetvorbě, při odtučňovací kůře, reguluje funkci střev, je prevencí zácpy, zvyšuje vitalitu ledvin, napomáhá snižovat cholesterol, je vhodná pro osoby s cukrovkou. S rozvahou by měli jíst čočku lidé trpící dnou.
Ke konci vaření čočky je vhodné do čočky přidat pár kapek citronu. Vitamin C obsažený ve šťávě způsobí lehčí vstřebávání železa do těla. Taktéž se dají použít zelené bylinky, kterými čočku posypeme.
Čočka je vhodná do salátů, indických jídel, do polévek. Červená loupaná čočka má tendenci se rozvařovat, proto se jí dají i polévky zahušťovat.
Čočky známe několik druhů lišících se velikostí a barvou semen. Například: žlutá, oranžová, hnědočervená, zelená nebo černá.