Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
sýr Brie |
|
Slanina |
nebo také špek je nasolené nebo zauzené vepřové sádlo.
Slanina je vysoce kalorická a nehodí se do dietních pokrmů. Slanina se používá do základů omáček a pokrmů, na špikování masa, do nádivek, k jemnému dochucení masa a rozškvařená slanina se používá na přelévání pokrmů. Škvařením slaniny se také připravují škvarky. |
Cizrna |
neboli římský hrách patří do kategorie luštěnin. Má svůj původ v Turecku nebo v Sýrii.
Uvařená cizrna má mnohostranné využití. Můžeme ji do salátů, těstovin, k výrobě pyré a k přípravě pomazánek, do karbanátků, knedlíků. Hodně známý pokrm z cizrny je hummus - pomazánka. Cizrna obsahuje vysoké množství hořčíku, vápníku a fosforu, niacin, vlákninu, kyselinu listovou, draslík, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E. Cizrna se musí před konzumací nechat ve vodě minimálně 1 den nabobtnat a pak jí můžeme začít zpracovávat. Nejlepší je ovšem cizrnu nechat naklíčit, aby byla lépe stravitelná. |
lanýž
|
|
Švestky
|
jsou plody Slivoně švestky nebo švestky domácí. Mají modré až fialové sladké plody.
Konzumuje se syrová, dá se zmrazit, kompotovat, kandovat, sušit. Vyrábí se z nich povidla, používá se do koláčů, ovocných knedlíků, kvašením a destilací se z ní vyrábí slivovice. Plody jsou bohaté na vitaminy A, B, E, železo(krvetvorba), fosfor(látková přeměna, zuby, kosti), vápník(kosti, zuby, nervy), draslík(srdce, nervy, svaly), hořčík(mozek, svaly, metabolismus). Švestky jsou spolehlivé projímadlo Konzumace švestek má příznivý dopad na krvetvorbu a látkovou výměnu, kvalitu a zdraví pokožky, nehtů a vlasů, je prevencí nebezpečné anémie. Díky vitaminu E, který je silným antioxidantem, tak švestky napomáhají v boji proti volným radikálům. Vitamin E je také prevencí některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních chorob, zlepšují peristaltiku střev(jsou výrobné přírodní projímadlo vhodné i pro děti), napomáhají zbavování tuků a jsou vhodné při hubnutí. |
Droždí |
neboli kvasnice je výrobek bez kterého bychom si nemohli představit výrobu pečiva, těst a dalších kynutých výrobků.
Droždí obsahuje lisované buňky kvasinek Saccharomyces cerevisiae, které potřebují ke svému rozmnožování cukr. Kvasinky totiž mají schopnost přeměnit cukry přítomné v mouce na alkohol a oxid uhličitý. Droždí obsahuje vitaminy B1, B2, B3, aminokyseliny, chrom. Droždí pomáhá lidem trpícím nespavostí a únavou. Droždí se prodává sušené nebo čerstvé ve tvaru kostky. Čerstvé droždí je nutné skladovat v lednici při teplotě 1-10°C. Droždí neobsahuje lepek a můžou jej konzumovat i osoby s bezlepkovou dietou. |
Rozhuda |
jedná se o tvarohovou pomazánku z měkkého tvarohu s cibulkou a zelenými bylinkami. Máslo se utře do pěny, přidá se měkký tvaroh a podle potřeby se zředí smetanou nebo s mlékem. Přidají se bylinky a cibulka, osolí se, opepří a nakonec se přidá lžička cukru, která pomazánku krásně zjemní
|
Madeira omáčka |
je omáčka ze základní hnědé omáčky do které se přidá víno Madeira a ta se povaří.
|
Mungo |
jsou naklíčené fazolky podobné sóje, které se používají nejčastěji v asijské kuchyni.
|
Kanerbullar |
je typické švédské pečivo. Jedna se o skořicový šnek(někdy nazývaný i jako skořicový suk) z kynutého těsta.
|
Peperini |
jsou malé kuličky nebo kostičky, které se používají jako zavářka do polévky
|
Hovězí roštěná vysoká - vysoký roštěnec |
je část zadní čtvrtě skotu. Nalézá se zhruba v polovině páteře a řadí se mezi zadní maso.
Je kvalitní a šťavnaté, výborné ke grilování, na steaky, minutky. |
Demi-glace |
je velmi silný hovězí nebo telecí vývar - odborně také nazývaný fond, který se používá k chuťovému zvýraznění zejména omáček a polévek.
|
Amuse Bouche
|
je francouzský výraz pro předkrm ve formě jednohubky - může se jednat o předkrm podávaný ve skleničce, na keramické lžičce nebo jako kanapka
|
Petržel
|
je druh kořenové zeleniny vhodné do polévek, za základů omáček, k zavařování do směsí zeleniny, pod maso.
Používá se celá rostlina. Kořen, semena i nať. Sušená petržel se používá do sušených kořenících směsí. Petržel obsahuje silice(Apiol, Terpeny, Felandren, Cymol, Pinen), dále obsahuje flavonoidy(Apiin, Polyacetylen) a kyselinu listovou, která je obsažena v petrželové naťi. Petržel má močopudné, dezinfekční účinky, podporuje zažívání a chuť k jídlu, používá se při léčbě zánětů močových cest. Vysoké dávky petržele se nedoporučují těhotným ženám, protože můžou vyvolat stahy dělohy. |
Historie sýru Brie sahá až do roku 774, kdy jej vytvořili mniši z opatství Rueil en Brie.
Dnes mají právo na jeho výrobu farmáři z departmentu Seine-et-Marne.