Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
| Výraz | Popis |
|---|---|
| Bamboché |
je francouzský recept na závitky z tresčích filetů pečené na másle, podávané na míchané zelenině.
|
| Fuet |
je tenký suchý salám z vepřového masa typický pro oblast Katalánska.
|
| Kokosový olej |
Kokosový olej
je vhodný zejména na smažení pro svoji dobrou tepelnou stabilitu. Vyrábí se z dřeně kokosových ořechů. V tropických oblastech je to téměř nejužívanějších zdrojů tuků. Kokosový olej se používá i ve farmacii a kosmetickém průmyslu.Kosokový olej má vysokou teplotní stabilitou a odolností proti žluknutí. Olej uchováváme při běžné pokojové teplotě, protože má nízků bod tuhnutí kolem 20°C. Olej obsahuje kyselinu laurinovou(obsahuje ji i mateřské mléko), která je vhodná pro obranu imunitního systému.. |
| Kadeřávek |
je kadeřavá kapusta chutí podobná něčemu mezi kapustou, kedlubnou, brokolicí a v syrovém stavu s jemně štiplavou chutí. Kadeřávek má vysoký obsah vitamínu K( nejvyšší ze všech listových zelenin), obsahuje více železa než například steak. Má vysoký obsah vitaminu A(karotenu), luteinu, folátů a vitaminu B, vitamínu C, kterého mimo jiné obsahuje 17x více než například mrkev. Je plný vlákniny a antioxidantů díky kterým působí protirakovinově, protizánětlivě a skvěle detoxikuje organismus. Sklízí se po prvních mrazících. Vydrží teploty na polích do -15°C. Kadeřávek je nejlepší konzumovat syrový nebo po kratší tepelné úpravě. Při skladování více než 5 dní v chladu kadeřávek hořkne. Hodí se do salátů, jako příloha, ale i ve špagetách, do polévek, rizot a k luštěninám
|
| Prosecco |
je oblíbený šumivý nápoj vyráběný z odrůdy Glera.
Prosecco můžete dostat ve verzích brut a extra dry. Prosecco druhotně kvasí v tlakových nádržích po dobu 1 měsíce, kdy se pod tlakem 3 atmosfér plní do láhví a získá právo na označení spumante (šumivé víno). Pokud se tohoto tlaku při stáčení nedosáhne, musí se značit jako frizzante (perlivé víno). |
| Stelline |
je název pro polévkové zavářkové těstoviny ve staru hvězdiček
|
| Konkase |
Concasse - je francouzský termín pro rozmixovanou, nasekanou nebo rozmačkanou základní surovinu - většinou zeleninu.
Tento termín se používá zejména u loupaných rajčat |
| Blumy
|
je ovoce, které spadá do skupiny slivoní(jako švestky, ryngle, mirabelky,..). Je to typickým ovocem pro období babího léta.
Dužina blumy je chuťově podobná švestce, ale oproti švestce je šťavnatější. Blumy můžou mít různé barvy. Od žluté, zelené po fialovo-červenou. Blumy jsou bohaté na vitaminy A, B, C, E dále obsahují draslík, forfor, vápník a železo. Blumy můžete konzumovat čerstvé, ale i v džemech a marmeládách, do koláčů a bublanin. |
| Crema Catalana |
neboli katalánský krém je španělský dezert z Katalánska, který je obdobou Creme Brulee.
V krému se používá plnotučné mléko, citronová kůra( někdy i pomerančová) a skořice. Servíruje se vychlazený, posypaný třtinovým cukrem a oflambovaný flambovacím zapalovačem v keramických mističkách, ale pomerančovou verzi můžete dostat i ve vydlabané půlce pomeranče. Dezertu se také říká Crem de Joseph a tradičně se podává 19.března na svátek Josefa. Někdy se můžete setkat i s názvem Crema Cremada |
| Paprika |
byla objevena Španěly v Mexiku. Odtud se rozšířila do celého světa. Nejvíce zdomácněla v Maďarsku, kde se stala národním symbolem.
Paprika má velké množství fytonutrientů, které jsou životu prospěšné, protože posilují naši obranyschopnost a stimulují zažívání, napomáhá chránit zrak, kůži a tkáně. Čím více je paprika zabarvená, tím obsahuje více látek To znamená, že červená paprika je tou nejlepší volbou z hlediska zdraví, protože obsahuje nejvyšší množství vitamínu C, A, B1, B2 a E, draslíku, hořčíku, vápníku, železa, zinku a jódu. Obsahuje až 3x více vitaminu C než pomeranč. Červenou barvu je vytvořeno barvivem lykopenem, které patří mezi karotenoidy a dále třeba lutein, nebo kapsaicin. Papriky můžeme konzumovat syrové, tak i tepelně upravené - grilované, pečené, dušené, vařené. Používají se jako příloha, do salátů, k masu, do zeleninových pokrmů, omáček, polévek. |
| Ačokča |
je zelenina původem z Ameriky, kde jsou velmi oblíbené od Bolívie až po Mexiko.
Ačokče se říká mexická okurka. Má hráškovou chuť, zvláštní tvar a všestranné použití v kuchyni, která spojuje okurku s paprikou. Jí se syrová, přidává se do omáček, polévek, plní se masem, nakládá se do sladkokyselého nálevu jako sladkokyselé okurky. Má léčivé účinky - protizánětlivé, prevence při cukrovce, při respiračních chorobách, při zánětech ucha, snižuje cholesterol, upravuje krevní tlak |
| Loupaná plec |
je hovězí zadní z plece. Jedná se o kvalitní maso vhodné na pečení či dušení
|
| Stryky |
je krajovou specialitou Moravskoslezského kraje. Jedná se o bramborové placky, které se pečou nasucho na plotně. K jejich dochucení se používají škvarky, vaječina se špekem, povidla nebo smetana
|
| Salamandr |
je malý nástěnný gril, který se používá v restauracích. V USA se používá název cheese melter - tavič sýra
Používá se např. k roztavení sýra na mase, rychlému ogrilování vrchní strany masa, vytvoření kůrky u zapékaných jídel |
| Anýz |
je koření mírně sladké vůně podobné lékořici. Používá se zejména jako přísada do sladkého pečiva, perníku, sušenek nebo k dochucení ovocných salátů, kompotů(jablečných, švestkových, hruškových), ale používá se i v indické a čínské kuchyni pro přípravu kari, masových a zeleninových jídel. Anýz je součástí některých alkoholových nápojů(anýzovka, ouzo, pastis, raki, arak).
|

