Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Sashimi |
je japonská delikatesa. Jedná se o čerstvé syrové maso - většinou ryby nebo mořské plody pokrájené na proužky, plátky nebo kostičky ozdobené pokrájenou syrovou zeleninou.
|
Mahi-Mahi |
je mořská ryba z čeledi delfínovitých. Mahi-Mahi(Coryphaena hippurus je název, kterým se na Havaji označuje Korféna malá, nebo taky označovaná jako Zlak nachový, který žije v tropických a subtropických oblastech Tichého oceánu. Mahi-mahi má bílé nízkotučné maso, které má decentní lehce nasládlou chuť bez typického rybího zápachu, která se trochu podobá chuti krůtího masa. Maso se pevné a krásně se odděluje po segmentech.
Je výborná na grilování, zapékání, smažení na pánvi a dušení. Ryba je vhodná i pro malé děti, protože nemá kosti |
Chèvres |
je francouzský název pro sýry vyrobené z kozího mléka. Jedná se o nejstarší sýry na světě, které mají svůj původ pravděpodobně v Mezopotámii.
|
Nektarinka
|
je zvláštní druh neochmýřené broskve s hladkou slupkou.
Nektarinky jsou bohaté na vitamin A,C, Niacin, riboflavin a draslík. Konzumují se syrové, naleznete je v koláčích a sladkých knedlících, v moučnících, v salátech a v některých masových pokrmech. Vyrábí se z nich šťávy, džemy a dřeně, sorbety. |
Wrap |
je velká stočená plněná pšeničná tortilla.
|
Rybí omáčka |
je vyrobena z čerstvých ančoviček a soli, které se naloží do dřevěných sudů a nechají se fermentovat řadu měsíců. Rybí omáčka je pro jihovýchodní Asie to samé, co sojová omáčka pro čínskou kuchyni. Dochucují se jí polévky, masa, drůbež, mořští živočichové a zelenina. TIP: Vyzkoušejte rybí omáčku místo klasické soli do tradičních českých jídel (guláš, polévky, atd.)
|
sýr Niva |
je vyrobený z kravského mléka s modrou plísní uvnitř hmoty. Je obdobou francouzského ovčího sýra Roquefort. Obsahuje 52% sušiny, 50% tuku v sušině.
Sýr má smetanovou až smetanově žlutou barvu, slanou chuť. Povrch se světle hnědý a má celistvou poloměkkou konzistenci. Vnitřek sýru může být drobivý až lehce roztíratelný. Záleží na zralosti sýru. |
Kimchi |
neboli také Kimčchi je korejské národní jídlo, kterého kořeny sahají až do 12. století. Je připravované z nakládané a fermentované(kvašené)zeleniny, která kvasí několik týdnů až měsíců v kameninových nádobách, které jsou většinou zakopané v zemi. Obsahuje čínské zelí, okurky, bílé ředkvičky, koření(v současnosti často i chilli papričky) a sůl. Složení se může lišit.
Nakládá se koncem léta, aby jej bylo dostatek na zimu. Obsahuje totiž spoustu enzymů, vitaminů, minerálů a dalších tělu prospěšných bakterií napomáhajících dobrému trávení, vitalitě a předcházení nemocem. Kimchi je podávané jako příloha k obědu nebo večeři. Má velmi výraznou chuť, která se zmírňuje s konzumací s rýží, ale i polévkou nebo jiným jídlem. |
Skopové maso |
je maso 1,2 i více leté ovce, berana, bahnic, skopců. Maso je tužší a s typickým silnějším aroma. Maso se musí minimálně na několik dní vyvěsit, aby změklo. Maso by se mělo konzumovat horké, neboť, když maso vychladne, tak skopový lůj velmi rychle tuhne.
Skopové díky svému vysokému obsahu sodíku, draslíku a železa se doporučuje ke konzumaci pacientům s chudokrevností. |
Medovina |
je kvašený alkoholický nápoj vyrobený z medu a vody.
|
Paprikáš |
je pokrm typický pro maďarskou kuchyni. Může být připraven z jakéhokoliv masa, z hovězího, vepřového, telecího, jehněčího, z kuřete, králičího nebo z rybího masa. Obsahuje obvykle méně mleté papriky než perkelt.
Ke konci vaření se přidává do paprikáše hustá smetana na zjemnění chuti paprikáše. |
Ořechový olej |
Ořechový olej
má světle žlutohnědou barvu a výraznou vůni po oříškách. Vhodný při pečení moučníků nebo do salátů |
sýr Chebris |
je chuťově vyvážený sýr z kozího a ovčího pasterovaného mléka, který se vyrábí průmyslově. Má bílou, až lehce žlutou kůru, pod níž se skrývá sýrová hmota v barvě slonové kosti.
Má sladkou chuť s nádechem fíků a lístkových oříšků |
Glutasol |
nebo také glutamát, glutamát sodný, wei-su je bezbarvá krystalická látka, která se používá zejména v asijské kuchyni, ale i ve výrobě, protože přidává masovou chuť do pokrmů. Chuť glutamátu se označuje jako umami.V přírodě tuto látku naleznete zejména v houbách, v některých zrajících sýrech nebo rajčatech. Potraviny, které obsahují glutamát mají na balení značku E621. Glutamát se hodně přidává do kořenících přípravků, sójových omáček, sušených polévek.
Nadměrné používání glutamátu může vyvolat bolesti hlavy, zvracení, pálení v krku, pocení, závratě a bušení srdce a tzv. Kwokovu nemoc. Potraviny s glutamátem by neměli konzumovat děti do 3 let. |
Gemelli
|
typ italských těstovin ze semolinové mouky. Plátky těstovin jsou stočené do tvaru S a kroucené. Vzniknou tak tyčinky o délce 3 cm.
Gemellini v italštině znamená dvojčata. Říká se jim také rohy jednorožců |