Prinsesstårta – princeznin dort
Kategorie: Moučníky
Autor: Monyszek

Suroviny
- Vejce 4 ks
- Krystalový cukr 160 g
- Hladká mouka 80 g
- Bramborový škrob 80 g
- Kypřící prášek 2 lžička
- Máslo na vymazání formy 250 g
- Hrubá mouka na vysypání formy 250 g
- Jahodový džem 200 g
- 40% smetana 300 ml
- Marcipán 400 g
- Zelená potravinářská barva dle potřeby 2 špetka
- Červená potravinářská barva dle potřeby 2 špetka
- KRÉM
- Smetana ke šlehání 150 ml
- Mléko 150 ml
- Žloutky 2 ks
- Krystalový cukr 1 lžíce
- Bramborový škrob 1 lžíce
- Želatina 4 plátek
- Smetana ke šlehání 200 ml
- Vanilkový cukr 2 lžička
Doba přípravy: 120 min
Obtížnost: Obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Zařazení: Svačina
Země: Česká republika
Počet porcí: 8
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Předehřejte troubu na 175 °C. Vejce šlehejte s cukrem asi 10 minut, pak ručně a velmi opatrně přimíchejte mouku se škrobem a kypřicím práškem. Těsto nalejte do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 22 cm. Pečte asi 40 minut.
Když je dort upečený, připravte si krém (ne dříve, jinak krém ztuhne). V hrnci smíchejte smetanu, mléko, žloutky, cukr a škrob. Zahřívejte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne a neobjeví se první bublina. Poté odstavte. Plátky želatiny připravte podle návodu a vložte do hrnce s krémem. Míchejte, dokud se želatina nerozpustí. Hrnec dejte do nádoby se studenou vodou, aby se ochladil, občas zamíchejte. Nakonec vyšlehejte smetanu s vanilkovým cukrem do pevné šlehačky a přimíchejte do krému.
Dort rozkrojte na tři části. Vezměte kulatou bočnici dortové formy, postavte ji na podnos, na kterém budete dort podávat, a vložte do ní spodní část korpusu. Potřete ji polovinou džemu a poté větší částí krému. Přiklopte střední částí korpusu. Potřete zbylým džemem a krémem a přiklopte horní částí korpusu. Dejte na 15 minut do chladničky. Poté odstraňte bočnici. Vyšlehejte 300 ml smetany a vytvořte z ní na dortu kopeček. Tenkou vrstvou šlehačky potřete i boky dortu. Kousek marcipánu odložte. Zbytek obarvěte nazeleno, vyválejte plát vysoký 1 mm a opatrně jím překryjte dort. Přesahující okraje odřízněte. Odložený kousek marcipánu obarvěte načerveno a vytvořte z něj růži. Ozdobte jí dort. Dejte do chladničky a nechte 2 hodiny chladit.
Když je dort upečený, připravte si krém (ne dříve, jinak krém ztuhne). V hrnci smíchejte smetanu, mléko, žloutky, cukr a škrob. Zahřívejte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne a neobjeví se první bublina. Poté odstavte. Plátky želatiny připravte podle návodu a vložte do hrnce s krémem. Míchejte, dokud se želatina nerozpustí. Hrnec dejte do nádoby se studenou vodou, aby se ochladil, občas zamíchejte. Nakonec vyšlehejte smetanu s vanilkovým cukrem do pevné šlehačky a přimíchejte do krému.
Dort rozkrojte na tři části. Vezměte kulatou bočnici dortové formy, postavte ji na podnos, na kterém budete dort podávat, a vložte do ní spodní část korpusu. Potřete ji polovinou džemu a poté větší částí krému. Přiklopte střední částí korpusu. Potřete zbylým džemem a krémem a přiklopte horní částí korpusu. Dejte na 15 minut do chladničky. Poté odstraňte bočnici. Vyšlehejte 300 ml smetany a vytvořte z ní na dortu kopeček. Tenkou vrstvou šlehačky potřete i boky dortu. Kousek marcipánu odložte. Zbytek obarvěte nazeleno, vyválejte plát vysoký 1 mm a opatrně jím překryjte dort. Přesahující okraje odřízněte. Odložený kousek marcipánu obarvěte načerveno a vytvořte z něj růži. Ozdobte jí dort. Dejte do chladničky a nechte 2 hodiny chladit.
Podobné recepty
- » Jahodový dort ze zakysané smetany - nepečený
(Hodnocení: 1.48 - hlasovalo 368x) - » Pařížský dort
(Hodnocení: 1.56 - hlasovalo 41x) - » Čokoládový dort babičky Kačerové
(Hodnocení: 1.21 - hlasovalo 14x) - » Písecký dort
(Hodnocení: 1.2 - hlasovalo 15x) - » Išelské dortíčky
(Hodnocení: 1.21 - hlasovalo 19x) - » Dort „kabelka“
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 12x) - » Slaný dort
(Hodnocení: 2.33 - hlasovalo 3x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017436) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 316306) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237927) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 234625) - » Couračka
(Navštívilo: 150868) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131900) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113944)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy