má podobu bílého prášku, který se získává z brambor. Známe jej většinou pod názvem Solamyl. Slouží jako zahušťovadlo pokrmů, plnidlo, jako náhrada tuků, stabilizátor emulzí, poutá vodu, slouží i jako nosič vonných látek. Můžete se s ním setkat, jak ve studené kuchyní( v majonézách, dresincích,..), tak u tepelně upravovaných potravin a pokrmů(kečupy, marmelády, tomatové omáčky, krémy), omáčky, polévky. Můžete se s ním setkat i v pomazánkovém másle, u šunkových výrobků, v jogurtech, v koláčích, buchtách, dortech, moučnících a v pečivu, tvarohových krémech, zakysaných smetanách, uzených mas, crackerech, slaných tyčinkách.
Mimo bramborového škrobu se v potravinářství využívá i rýžový, kukuřičný nebo pšeničný škrob.
Bramborový škrob obsahuje 80% sacharidů, pak bílkoviny a tuky.
Mimo bramborového škrobu se v potravinářství využívá i rýžový, kukuřičný nebo pšeničný škrob.
Bramborový škrob obsahuje 80% sacharidů, pak bílkoviny a tuky.