Ostře-kyselá polévka
Kategorie: Polévky
Autor: afaltynkova
Suroviny
- Kuřecí prsa 400 g
- Sůl 1 lžička
- Voda 1 l
- Vejce 2 ks
- Ocet 6 lžíce
- Solamyl 6 lžíce
- Mrkev 3 ks
- Červená feferonka 1 ks
- Žampiony 200 g
- Pálivá červená paprika 1 lžíce
- Polosladká sójová omáčka 15 lžíce
- Jidášové uši 2 hrst
- Bujón 6 ks
- Zavařování červené kapie v oleji 10 ks
- Bílý tof sýru 200 g
Doba přípravy: 60 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Vaření
Země: Čína
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Kuřecí prsa jsem si umyla a přeložila jsem je do většího hrnce. Hrnec by měl mít objem alespoň 5 - 6 litrů. Maso jsem zalila 1 litrem vody a přidala jsem za lžičku soli. Vařila jsem je asi 30 min., Pak jsem je vybrala a nechala trošku vychladnout.
Mezitím, jak se vařilo masíčko, připravila jsem si zeleninu. Skoro všechno jsem si nakrájela v mixéry. S ním to jde o dost rychleji. Pomocí mixéru jsem si tedy nakrájela mrkev, žampiony, kousek feferonky a nakládanou kapii v oleji. Kapie v polévce bude působit jakoby tam plavaly chilli papričky tedy, že je pálivá. Skutečnou štiplavost však dodá umletá červená paprika nebo chilli. Jidášova uši jsem si namočila do vody. Tofu jsem si tentokrát nakrájela na malé kostičky, ale část se může i nakrájet nadrobno pomocí mixéru. Do polévky jdou i bambusové výhonky nakrájené nadrobno, ale ty jsem tentokrát neměla.
Takže, když už bylo masíčko uvařené, vybrala jsem ho a když vychladlo také jsem ho v mixéry nakrájela.
K jemnému vývaru, který mi zůstal z uvařeného masa, jsem přilila ještě 3 litry vody a přidala jsem i kostky bujónu a pálivou červenou papriku. Přilila jsem sójovou omáčku. Té dávám hojně, ale vždyť na tolik litrů i třeba. Přidala jsem nakrájenou zeleninu a maso. Počkala jsem, dokud to sevřelo a vařila jsem ji 30-40 min. Jelikož je vše nakrájené nadrobno, polévka se rychle uvaří.
Závěrečná fáze patří octa, kterým jsem si polévku dochutila. Přidala jsem i solamyl. Já ho přidávám tak, že přes malé sítko (používám ho většinou na kakao) prosejeme solamyl do polévky vždy po lžičce a zamícháme. Pokud se přilije solamyl najednou, vzniknou hnusné sopľavé hrudky, já to nesnáším. Když už polévka prevrela i se solamylem, ochutnám ji, pokud je třeba přidám ještě sójovou omáčku, ocet nebo sůl (i když bujóny jsou dost slané, většinou solí už aromatizována). Nakonec přidávám poslední ingredienci a to vajíčka. Rozšleháme si je v misce a postupně přilijeme do polévky, kterou celou dobu míchám. 2 minutky a polévka je hotová.
Mezitím, jak se vařilo masíčko, připravila jsem si zeleninu. Skoro všechno jsem si nakrájela v mixéry. S ním to jde o dost rychleji. Pomocí mixéru jsem si tedy nakrájela mrkev, žampiony, kousek feferonky a nakládanou kapii v oleji. Kapie v polévce bude působit jakoby tam plavaly chilli papričky tedy, že je pálivá. Skutečnou štiplavost však dodá umletá červená paprika nebo chilli. Jidášova uši jsem si namočila do vody. Tofu jsem si tentokrát nakrájela na malé kostičky, ale část se může i nakrájet nadrobno pomocí mixéru. Do polévky jdou i bambusové výhonky nakrájené nadrobno, ale ty jsem tentokrát neměla.
Takže, když už bylo masíčko uvařené, vybrala jsem ho a když vychladlo také jsem ho v mixéry nakrájela.
K jemnému vývaru, který mi zůstal z uvařeného masa, jsem přilila ještě 3 litry vody a přidala jsem i kostky bujónu a pálivou červenou papriku. Přilila jsem sójovou omáčku. Té dávám hojně, ale vždyť na tolik litrů i třeba. Přidala jsem nakrájenou zeleninu a maso. Počkala jsem, dokud to sevřelo a vařila jsem ji 30-40 min. Jelikož je vše nakrájené nadrobno, polévka se rychle uvaří.
Závěrečná fáze patří octa, kterým jsem si polévku dochutila. Přidala jsem i solamyl. Já ho přidávám tak, že přes malé sítko (používám ho většinou na kakao) prosejeme solamyl do polévky vždy po lžičce a zamícháme. Pokud se přilije solamyl najednou, vzniknou hnusné sopľavé hrudky, já to nesnáším. Když už polévka prevrela i se solamylem, ochutnám ji, pokud je třeba přidám ještě sójovou omáčku, ocet nebo sůl (i když bujóny jsou dost slané, většinou solí už aromatizována). Nakonec přidávám poslední ingredienci a to vajíčka. Rozšleháme si je v misce a postupně přilijeme do polévky, kterou celou dobu míchám. 2 minutky a polévka je hotová.
Podobné recepty
- » Dršťková polévka z bedel
(Hodnocení: 1.38 - hlasovalo 71x) - » Dýňová polévka
(Hodnocení: 1.34 - hlasovalo 140x) - » Česneková polévka se sýrem a šunkou
(Hodnocení: 1.22 - hlasovalo 23x) - » Pho Ga - vietnamská kuřecí polévka
(Hodnocení: 1.43 - hlasovalo 63x) - » Pekingská pikantní kyselá polévka
(Hodnocení: 1.59 - hlasovalo 22x) - » Gulášová polévka
(Hodnocení: 1.29 - hlasovalo 35x) - » Zlatá kuřecí polévka s kuřecími knedlíčky
(Hodnocení: 1.27 - hlasovalo 22x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017434) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 316299) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237926) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 234614) - » Couračka
(Navštívilo: 150868) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131896) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113942)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy