Narozeninový dort
Kategorie: Moučníky
Autor: sarysek

Suroviny
- krém
- mléko 500 ml
- cukr krupice 2 lžíce
- vanilkový pudinkový prášek 1 balíček
- máslo 250 g
- cukr moučka 1 ks
- těsto
- citronová kůra 1 lžíce
- solamyl 130 g
- cukr krupice 200 g
- vanilkový cukr 1 balíček
- vlažná voda 6 lžíce
- vejce 4 ks
- hladká mouka 130 g
- prášek do pečiva 0.5 balíček
Doba přípravy: 90 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 1
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Připravíme si těsto. Nejprve si připravíme směs z mouky, solamylu a prášku do pečiva. Žloutky vyšleháme s dvěma třetinami cukru do pěny, přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru, po částech vodu a přibližně polovinu směsi. Z bílků vyšleháme sníh, do kterého zamícháme zbylý cukr. Sníh zlehka zamícháme do těsta a postupně přimícháme zbytek směsi s moukou. Část mouky a solamylu můžeme také nahradit ořechy. Např.: 80g mouky, 80g solamylu a 100g namletých ořechů.
Těsto nalijeme do vymazané, moukou vysypané formy (nebo formu vyložíme pečícím papírem), vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, kterou asi po deseti minutách pečení ztlumíme na 170 °C a pečeme dalších 30 minut. Zda je těsto upečené poznáme známým testem se špejlí - zapíchneme špejli do těsta - když se na ni těsto nenalepí, je upečeno.
Uvaříme pudink klasickým způsobem podle návodu uvedeném na obalu, necháme vychladnout. Pak stáhneme škraloup. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a po lžících do něj zašleháváme pudink. Aby se krém povedl, musí mít máslo stejnou teplotu jako pudink. Ideální je pokojová teplota, s krémem se tak nejlépe pracuje.
Krém můžeme obarvit použitím pudinku s příchutí, nebo zašleháním potravinářského barviva či chladné rozpuštěné čokolády na vaření.
Nakonec narozeninový dort ozdobíme podle vlastní fantazie. Narozeninový dort necháme ztuhnout a můžeme slavit.
Těsto nalijeme do vymazané, moukou vysypané formy (nebo formu vyložíme pečícím papírem), vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, kterou asi po deseti minutách pečení ztlumíme na 170 °C a pečeme dalších 30 minut. Zda je těsto upečené poznáme známým testem se špejlí - zapíchneme špejli do těsta - když se na ni těsto nenalepí, je upečeno.
Uvaříme pudink klasickým způsobem podle návodu uvedeném na obalu, necháme vychladnout. Pak stáhneme škraloup. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a po lžících do něj zašleháváme pudink. Aby se krém povedl, musí mít máslo stejnou teplotu jako pudink. Ideální je pokojová teplota, s krémem se tak nejlépe pracuje.
Krém můžeme obarvit použitím pudinku s příchutí, nebo zašleháním potravinářského barviva či chladné rozpuštěné čokolády na vaření.
Nakonec narozeninový dort ozdobíme podle vlastní fantazie. Narozeninový dort necháme ztuhnout a můžeme slavit.
Podobné recepty
- » Jahodový dort ze zakysané smetany - nepečený
(Hodnocení: 1.48 - hlasovalo 368x) - » Pařížský dort
(Hodnocení: 1.56 - hlasovalo 41x) - » Čokoládový dort babičky Kačerové
(Hodnocení: 1.21 - hlasovalo 14x) - » Písecký dort
(Hodnocení: 1.2 - hlasovalo 15x) - » Išelské dortíčky
(Hodnocení: 1.21 - hlasovalo 19x) - » Dort „kabelka“
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 12x) - » Slaný dort
(Hodnocení: 2.33 - hlasovalo 3x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017289) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 315550) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237756) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 233574) - » Couračka
(Navštívilo: 150839) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131566) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113864)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy