Dánská polévka s knedlíčky a rozinkovou rýží
Kategorie: Polévky
Autor: kuchtik.honza

Suroviny
- Hovězí maso přední 600 g
- Hovězí polévkové kosti 3 ks
- Voda 16 hrnek
- Cibule - nasekaná nahrubo 2 ks
- Mrkev - nasekaná nahrubo 450 g
- Celer - menší, nadrobno nasekaný 1 ks
- Petrželka - nadrobno posekaná 1 lžíce
- Masové knedlíčky:
- Mleté maso 450 g
- Sůl 0.5 lžička
- Nové koření 0.5 lžička
- Strouhanka 0.5 hrnek
- Vejce 1 ks
- Smetana nízkotučná 1 hrnek
- Nočky:
- Máslo rozpuštěné 0.5 hrnek
- Mouka 1 hrnek
- Voda vařící 1 hrnek
- Sůl 0.5 lžička
- Vejce 3 ks
- Rýže s rozinkami:
- Rýže vařená 3 hrnek
- Rozinky 0.25 hrnek
Doba přípravy: 60 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Vaření
Zařazení: Oběd
Země: Dánsko
Počet porcí: 6
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Příprava hovězího vývaru:
V přiměřeně velkém kastrolu osmahneme polévkové kosti dohněda a pak přidáme 12-16 šálku (šálek=250 ml) vody.
Vložíme také nasekanou cibuli, polovinu množství mrkve, všechen celer, petrželku, a ostatní zeleninu pokud si to přejeme a vše osolíme podle chuti.
Kapalinu uvedeme do varu a zeleninu s masem kostmi zvolna velmi vaříme až 12 hodin.
Vývar procedíme přes síto, získáme průzračné "consommé" (vývar) a přidáme najemno nasekanou čerstvou petrželku.
Půl hodiny před podáváním vývar vždy ohřejme a přidáme zbytek nasekané čerstvé mrkvičky.
Příprava masových knedlíčků:
Smícháme všechny suroviny určené pro masové knedlíčky, necháme 30 minut odpočinout a tvarujeme je do malých oválků.
Oválky vhazujeme do vroucí vody a zde ponecháme 5 až 10 minut.
Po uvaření knedlíčky z vody vyjmeme, ponoříme je do studené vody. Můžeme je vložit do vývaru ihned nebo je a pak podávat zvlášť v misce na stole.
Příprava nočků:
Do kastrolu na plotně nalijeme osolenou vodu a přidáme máslo.
Po rozpuštění másla intenzivně vmícháme mouku, na verlmi mírném plameni stále mícháme až se ve středu kastrolku dělá nelepivá těstovinová hrouda (postup jako při přípravě odpalovaného těsta)
Směs necháme 10-15 minut zchládnout, postupně přidáváme vejce, přičemž a každé pořádně do těsta vmícháme.
V hrnci uvedeme vodu do velmi mírného varu (voda je těsně pod bodem varu), aby se nočky po vhození do vody neslepily.
Těsto přidáváme do horké vody pomalu, po dvou pomocí lžíce v podbě malých nočků a to vždy s mírným časovým odstupem.
Vaříme asi 5-7 minut v závislosti na teplotě vody.
Po této době jeden knedlíček vyjmeme a překrojením ověříme, zda je již uvařen.
Příprava rýže s rozinkami:
Rýži uvaříme běžným postupem v množství odpovídajícímu počtu těšících se strávníků.
Rozinky vložíme do rýže asi až pět minut před jejím dovařením.(Pravověrní Dánové vkládají rozinky do rýže, ale pro někoho to nemusí být přednost a tak si vezme rýži samotnou a přidá si ji do polévky. Rýže není v polévce absolutně nutná, zvyšuje jen její rozmanitost a vydatnost.
V přiměřeně velkém kastrolu osmahneme polévkové kosti dohněda a pak přidáme 12-16 šálku (šálek=250 ml) vody.
Vložíme také nasekanou cibuli, polovinu množství mrkve, všechen celer, petrželku, a ostatní zeleninu pokud si to přejeme a vše osolíme podle chuti.
Kapalinu uvedeme do varu a zeleninu s masem kostmi zvolna velmi vaříme až 12 hodin.
Vývar procedíme přes síto, získáme průzračné "consommé" (vývar) a přidáme najemno nasekanou čerstvou petrželku.
Půl hodiny před podáváním vývar vždy ohřejme a přidáme zbytek nasekané čerstvé mrkvičky.
Příprava masových knedlíčků:
Smícháme všechny suroviny určené pro masové knedlíčky, necháme 30 minut odpočinout a tvarujeme je do malých oválků.
Oválky vhazujeme do vroucí vody a zde ponecháme 5 až 10 minut.
Po uvaření knedlíčky z vody vyjmeme, ponoříme je do studené vody. Můžeme je vložit do vývaru ihned nebo je a pak podávat zvlášť v misce na stole.
Příprava nočků:
Do kastrolu na plotně nalijeme osolenou vodu a přidáme máslo.
Po rozpuštění másla intenzivně vmícháme mouku, na verlmi mírném plameni stále mícháme až se ve středu kastrolku dělá nelepivá těstovinová hrouda (postup jako při přípravě odpalovaného těsta)
Směs necháme 10-15 minut zchládnout, postupně přidáváme vejce, přičemž a každé pořádně do těsta vmícháme.
V hrnci uvedeme vodu do velmi mírného varu (voda je těsně pod bodem varu), aby se nočky po vhození do vody neslepily.
Těsto přidáváme do horké vody pomalu, po dvou pomocí lžíce v podbě malých nočků a to vždy s mírným časovým odstupem.
Vaříme asi 5-7 minut v závislosti na teplotě vody.
Po této době jeden knedlíček vyjmeme a překrojením ověříme, zda je již uvařen.
Příprava rýže s rozinkami:
Rýži uvaříme běžným postupem v množství odpovídajícímu počtu těšících se strávníků.
Rozinky vložíme do rýže asi až pět minut před jejím dovařením.(Pravověrní Dánové vkládají rozinky do rýže, ale pro někoho to nemusí být přednost a tak si vezme rýži samotnou a přidá si ji do polévky. Rýže není v polévce absolutně nutná, zvyšuje jen její rozmanitost a vydatnost.
Podobné recepty
- » Dršťková polévka z bedel
(Hodnocení: 1.38 - hlasovalo 71x) - » Dýňová polévka
(Hodnocení: 1.34 - hlasovalo 140x) - » Česneková polévka se sýrem a šunkou
(Hodnocení: 1.22 - hlasovalo 23x) - » Pho Ga - vietnamská kuřecí polévka
(Hodnocení: 1.43 - hlasovalo 63x) - » Pekingská pikantní kyselá polévka
(Hodnocení: 1.59 - hlasovalo 22x) - » Gulášová polévka
(Hodnocení: 1.29 - hlasovalo 35x) - » Zlatá kuřecí polévka s kuřecími knedlíčky
(Hodnocení: 1.27 - hlasovalo 22x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015773) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308487) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237347) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232261) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy