Musaka
Kategorie: Pokrmy
Autor: Monyszek

Suroviny
- Olivový olej 2.5 lžíce
- Cibule 1 ks
- Česnek 2 stroužek
- Mrkev 350 g
- Mleté hovězí maso 450 g
- Bílé víno 100 ml
- Mletá skořice 1 lžička
- Pálivá paprika 0.5 lžička
- Rajčata (plechovka 400 g) 1 plechovka
- Rajčatové pyré 2 lžíce
- Sůl dle chuti 3 špetka
- Pepř dle chuti 3 špetka
- Čerstvé oreganové lístky 1 lžíce
- Hladkolistá petrželka 2 lžíce
- Čerstvě vymačkaná citronová šťáva 1 lžíce
- Lilek (celkem 750 g) 3 ks
- NA DOKONČENÍ
- Vejce 2 ks
- Kukuřičný škrob 1 lžíce
- Řecký jogurt 300 g
- Strouhaný parmazán 50 g
- Rukola k podávání (lístky) 1 hrst
Doba přípravy: 150 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Zařazení: Oběd
Země: Řecko
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Jednu lžíci oleje rozpalte ve velkém, nejlépe litinovém hrnci. Přidejte cibuli a 6-8 minut ji opékejte. Pak vmíchejte česnek a po minutě i mrkev. Promíchejte a do hrnce dejte i mleté maso. Zprudka ho opékejte a vařečkou drťte, aby se rozpadlo na co nejmenší kousky a ty ze všech stran zhnědly. Teprve když je maso opečené, vlijte víno a vařte, dokud se alkohol neodpaří. Vmíchejte skořici a pálivou papriku, přidejte rajčata, pyré a 1 lžíci vody. Ochuťte solí, pepřem, přidejte oregano a polovinu petrželky a na slabém plameni vařte asi 50 minut. Občas promíchejte. Nakonec dochuťte solí a vmíchejte zbylou petrželku.
Než se dodělá masová směs, připravte lilky. Troubu předehřejte na 180°C. Trochou oleje potřete pečící papíry, kterými jste vyložili dva plechy. Zbylý olej smíchejte s citronovou šťávou. Lilky pokrájejte na centimetrové plátky a potřete je směsí a oleje a citronové šťávy a dobře je z obou stran opepřete. Pečte je 20 - 25 minut. Vyjměte z trouby a teplotu v ní snižte na 160°C.
Zapékací mísu o rozměrech 28 x 20 x 6 cm vymažte máslem a na dno dejte 2 vrchovaté lžíce masové směsi. Na ni rozložte lilky - mohou se mírně překrývat - a navrch dejte zbytek masové směsi. Vejce našlehejte v míse. Škrob rozmíchejte v troše jogurtu a pak vše vmíchejte do zbývajícího jogurtu. Jogurt se škrobem přidejte k vejcím spolu s polovinou sýru. Osolte a opepřete a navrstvěte na povrch musaky. Posypte zbytkem sýru, trochou skořice a pepřem. Pečte asi 50 minut až hodinu dozlatova.
Po vyndání z trouby nechte musaku 10 minut odpočívat, pak posypte petrželkou. Podávejte s hrstí rukoly.
Než se dodělá masová směs, připravte lilky. Troubu předehřejte na 180°C. Trochou oleje potřete pečící papíry, kterými jste vyložili dva plechy. Zbylý olej smíchejte s citronovou šťávou. Lilky pokrájejte na centimetrové plátky a potřete je směsí a oleje a citronové šťávy a dobře je z obou stran opepřete. Pečte je 20 - 25 minut. Vyjměte z trouby a teplotu v ní snižte na 160°C.
Zapékací mísu o rozměrech 28 x 20 x 6 cm vymažte máslem a na dno dejte 2 vrchovaté lžíce masové směsi. Na ni rozložte lilky - mohou se mírně překrývat - a navrch dejte zbytek masové směsi. Vejce našlehejte v míse. Škrob rozmíchejte v troše jogurtu a pak vše vmíchejte do zbývajícího jogurtu. Jogurt se škrobem přidejte k vejcím spolu s polovinou sýru. Osolte a opepřete a navrstvěte na povrch musaky. Posypte zbytkem sýru, trochou skořice a pepřem. Pečte asi 50 minut až hodinu dozlatova.
Po vyndání z trouby nechte musaku 10 minut odpočívat, pak posypte petrželkou. Podávejte s hrstí rukoly.
Podobné recepty
- » Musaka z brambor
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Musaka zachumlaná pod bulharskou duchnou
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Květáková musaka
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Bramborová musaka na řecký způsob
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 3x) - » Musaka
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Musaka
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Řecká musaka
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017434) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 316294) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237926) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 234603) - » Couračka
(Navštívilo: 150868) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131895) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113941)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy