Domácí rajčatová šťáva
Kategorie: Nápoje
Autor: kuchtik.honza

Suroviny
- Rajčata přezrálá 1.5 kg
- Sůl 2 lžička
- Cukr krystal 2 lžíce
Doba přípravy: 60 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Vaření
Země: Česká republika
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Rajčata omyjeme a nakrájíme. Kdo chce, může si je předem oloupat. Nakrájená rajčata dáme vařit do kastrolu. Vaříme zvolna 15 - 20 minut doměkka nebo do rozvaření. Necháme je mírně zchladnout a poté protlačíme přes velmi husté síto. Šťávu přivedeme k varu, vmícháme cukr, sůl a odstavíme.
Takto připravenou šťávu můžeme po vychladnutí naplnit do PET láhví a uložit do chladničky, kde vydrží asi 5 dnů. Pro uchování na delší dobu ji ihned horkou naplníme do sklenic a sterilujeme.
Rajčata by měla být plně vyzrálá, až přezrálá, na omak měkká. Musí být zdravá, netrhaná z napadených rostlin plísní. Výtěžnost šťávy z rajčat je různá, z masitých je hustější. Šťávu můžeme dělat i ze syrových rajčat.
Z vařených rajčat sterilujeme 15 minut při 85 °C. Ze syrových rajčat sterilujeme 20 minut při 95 °C.
Vytěženou rajčatovou šťávu, pokud ji nechceme mít k pití tak hustou, můžeme ještě před dochucováním zředit vodou 4:1. Rajčatová šťáva chutná nejlépe vychlazená.
Takto připravenou šťávu můžeme po vychladnutí naplnit do PET láhví a uložit do chladničky, kde vydrží asi 5 dnů. Pro uchování na delší dobu ji ihned horkou naplníme do sklenic a sterilujeme.
Rajčata by měla být plně vyzrálá, až přezrálá, na omak měkká. Musí být zdravá, netrhaná z napadených rostlin plísní. Výtěžnost šťávy z rajčat je různá, z masitých je hustější. Šťávu můžeme dělat i ze syrových rajčat.
Z vařených rajčat sterilujeme 15 minut při 85 °C. Ze syrových rajčat sterilujeme 20 minut při 95 °C.
Vytěženou rajčatovou šťávu, pokud ji nechceme mít k pití tak hustou, můžeme ještě před dochucováním zředit vodou 4:1. Rajčatová šťáva chutná nejlépe vychlazená.
Podobné recepty
- » Domácí rajčatová šťáva
(Hodnocení: 1.8 - hlasovalo 5x) - » Domácí rajčatová šťáva
(Hodnocení: 1.8 - hlasovalo 5x) - » Domácí rajčatová omáčka
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Domácí svíčková na smetaně
(Hodnocení: 1.57 - hlasovalo 166x) - » Domácí barbecue omáčka podle Gordona Ramseyho
(Hodnocení: 1.33 - hlasovalo 39x) - » Domácí utopenci
(Hodnocení: 1.56 - hlasovalo 113x) - » Domácí sekaná
(Hodnocení: 1.41 - hlasovalo 70x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015717) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 307997) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237341) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232242) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy