Česká klasika
Domácí svíčková na smetaně
Kategorie: Pokrmy
Autor: adminrecepty
Suroviny
- Pravá hovězí svíčková nebo hovězí zadní 750 g
- Mrkev 150 g
- Celer 150 g
- Petržel 75 g
- Cibule větší 1 ks
- Slanina nakrájená na úzké klínky 50 g
- Máslo 150 g
- Sůl 1 lžíce
- Mletý pepř 1 lžička
- Celý pepř černý 5 ks
- Nové koření 3 ks
- Bobkový list 3 ks
- Tymián 1 špetka
- Citronová štáva 2 lžíce
- Cukr 4 lžíce
- Plnotučná hořčice 100 g
- Hladká mouka 2 lžíce
- Šlehačka 250 ml
- Citron plátky 6 ks
- Brusinkový kompot 1 ks
- Rostlinný olej na smažení 3 lžíce
Doba přípravy: 140 min
Obtížnost: Obtížné
Způsob přípravy: Vaření
Zařazení: Oběd
Země: Česká republika
Počet porcí: 6
Postup:
Odblaněné a očištěné hovězí maso prošpikujeme slaninou(hranolky slaniny je nejlepší před špikováním dát na několik hodin do mrazáku. Snáze budou prolézat masem), osolíme, opepříme a v hrnci na 3 lžících oleje orestujeme, aby se zatáhlo. Hrnec stáhneme z plotny, aby maso postupně zchladlo,posypeme jej nakrájenou cibulí, očištěnou nastrouhanou zeleninou, kořením, pokapeme citronovou šťávou a polijeme rozpuštěným máslem. Necháme jeden den v lednici odležet.
Druhý den maso podlijeme malým množstvím vody a pod poklicí dusíme v
troubě doměkka. Měkké maso vyjmeme a odstraníme koření, především bobkový
list, nové koření a kuličky pepře.
Hrnec se zeleninou poté umístíme na plotnu a pomalu přivedeme k varu.
Přidáme hořčici, zasypeme cca 2 lžícemi hladké mouky, orestujeme. Zalijeme
šlehačkou a na mírném ohni za občasného míchání provaříme. Je-li omáčka příliš
hustá, zředíme ji mlékem. Nakonec ji propasírujeme přes cedník s jemným sítem nebo omáčku můžeme rozmixovat. Podle chuti dosolíme, okyselíme citronovou šťávou nebo přisladíme.
Maso nakrájíme přes vlákno na jednotlivé porce, vložíme ho zpět do omáčky a
prohřejeme. Podáváme ozdobené plátkem citronu na který dáme šlehačku a s brusinkový terčík.
Jako přílohu volíme houskový knedlík
Podobné recepty
- » Domácí barbecue omáčka podle Gordona Ramseyho
(Hodnocení: 1.33 - hlasovalo 39x) - » Domácí utopenci
(Hodnocení: 1.56 - hlasovalo 113x) - » Domácí sekaná
(Hodnocení: 1.41 - hlasovalo 70x) - » Domácí zavináče
(Hodnocení: 1.46 - hlasovalo 65x) - » Domácí vaječný likér bez vajec
(Hodnocení: 1.57 - hlasovalo 21x) - » Domácí jahodová bublanina
(Hodnocení: 1.41 - hlasovalo 39x) - » Domácí těsto na štrůdl
(Hodnocení: 1.74 - hlasovalo 35x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1014226) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 300110) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 236700) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 227414) - » Couračka
(Navštívilo: 150728) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 129744) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113293)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy