Burgunská omáčka
Kategorie: Pokrmy
Autor: avelebova

Suroviny
- omáčka a maso
- hovězí přední maso 1 kg
- špek 150 g
- mrkev 1 ks
- cibule 1 ks
- hladká mouka 2 lžíce
- červené víno 700 ml
- vývar 700 ml
- Rajský protlak 2 lžíce
- česnek 2 stroužek
- sušený tymián 2 lžička
- bobkový list 2 ks
- sůl a pepř 1 špetka
- houby
- máslo 2 lžíce
- olej 2 lžíce
- žampiony 400 g
- cibulky
- malé cibulky 20 ks
- máslo 2 lžíce
- olej 2 lžíce
- vývar 100 ml
- čerstvý tymián 1 snítka
- petržel 1 ks
- bobkový list 1 ks
Doba přípravy: 60 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Vaření
Země: Česká republika
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Nejprve připravíme houby. Rozehřejeme máslo a olej a orestujeme dohněda žampiony. Houby se nesmí dusit, máslo se může trochu připalovat.
Dále cibulky, na rozpáleném oleji s máslem oloupané restujeme dohněda. Až se máslo začne připalovat přilijeme vývar, přidáme bylinky a dusíme doměkka, asi 45 minut. Pokud se tekutina odpaří, přilijeme další.
Omáčku začneme tím, že mrkev nakrájíme na kolečka a cibuli nahrubo.
Maso nakrájíme na kostky, špek na proužky. Orestujeme ho v hrnci, kteý může jít i do trouby, do takové fáze, aby z něj pustila polovina tuku. Pak špek vyndáme a orestujeme na tuku ze špeku maso. Než ztmavne přidáme zeleninu. Orestujeme dotmava.
Tuk vylijem, maso a zeleninu osolíme, opepříme a zasypeme moukou. Promícháme.
Do trouby rozpálené na 220 dáme hrnec s masem. Pečeme 10 minut.
Pak podlijeme vánem a vývarem. Přimícháme česnek, protlak, bobkový list a tymián. Teplotu snížíme na 160 a pečeme zakryté 2 hodiny. Vyndáme maso a slaninu a scedíme šťávu do hrnce. Zredukujeme ji probubláváním.
Do omáčky přidáme cibulky, žampiony, necháme prohřát a přidáme maso a slaninu.
Dále cibulky, na rozpáleném oleji s máslem oloupané restujeme dohněda. Až se máslo začne připalovat přilijeme vývar, přidáme bylinky a dusíme doměkka, asi 45 minut. Pokud se tekutina odpaří, přilijeme další.
Omáčku začneme tím, že mrkev nakrájíme na kolečka a cibuli nahrubo.
Maso nakrájíme na kostky, špek na proužky. Orestujeme ho v hrnci, kteý může jít i do trouby, do takové fáze, aby z něj pustila polovina tuku. Pak špek vyndáme a orestujeme na tuku ze špeku maso. Než ztmavne přidáme zeleninu. Orestujeme dotmava.
Tuk vylijem, maso a zeleninu osolíme, opepříme a zasypeme moukou. Promícháme.
Do trouby rozpálené na 220 dáme hrnec s masem. Pečeme 10 minut.
Pak podlijeme vánem a vývarem. Přimícháme česnek, protlak, bobkový list a tymián. Teplotu snížíme na 160 a pečeme zakryté 2 hodiny. Vyndáme maso a slaninu a scedíme šťávu do hrnce. Zredukujeme ji probubláváním.
Do omáčky přidáme cibulky, žampiony, necháme prohřát a přidáme maso a slaninu.
Podobné recepty
- » Burgunská hovězí pečeně
(Hodnocení: 1.62 - hlasovalo 13x) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Hodnocení: 1.52 - hlasovalo 545x) - » Pepřová omáčka ke steakům I
(Hodnocení: 1.54 - hlasovalo 89x) - » Anglická gravy omáčka
(Hodnocení: 1.59 - hlasovalo 32x) - » Pepřová omáčka ke steakům II
(Hodnocení: 1.4 - hlasovalo 85x) - » Domácí barbecue omáčka podle Gordona Ramseyho
(Hodnocení: 1.33 - hlasovalo 39x) - » Parmazánová omáčka k masu
(Hodnocení: 1.65 - hlasovalo 20x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015773) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308489) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237347) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232265) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy