Zeleninový nákyp na bolzanský způsob
Kategorie: Pokrmy
Autor: sarysek

Suroviny
- mozzarella 125 g
- velké rajče 2 ks
- mořská sůl 1 ks
- středně velká zucchini (cuketa) 1 ks
- máslo nebo neztužený rostlinný tuk 3 lžíce
- pažitka 1 svazek
- mletý černý pepř 1 ks
- malá salátová okurka 1 ks
- oregano 1 svazek
- baklažán 1 ks
- zelená cibule 1 ks
- omáčka
- máslo nebo neztužený rostlinný tuk 40 g
- mléko 5 dl
- muškátový květ 1 ks
- hrubozrnná mouka 4 lžíce
- parmezán 50 g
Doba přípravy: 90 min
Obtížnost: Snadné
Určen pro: Vegetariáni
Způsob přípravy: Pečení
Země: Švýcarsko
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Ohnivzdornou nádobu vymastíme. Cibulku, zucchini (cuketa), okurku a oloupaná rajčata pokrájíme na plátky. Baklažán taktéž pokrájíme na plátky a trochu osolíme. Bylinky přebereme a pokrájíme nadrobno. Zeleninu klademe ve vrstvách do nádoby a každou vrstvu posypeme posekaným oreganem a pokrájenou pažitkou, osolíme a okořeníme.
Na přípravu omáčky zahřejeme v hrnci máslo nebo rostlinný tuk, ve kterém opražíme mouku. Za stálého míchání přilijeme mléko, omáčku necháme povařit a mícháme, dokud nevznikne hustá omáčka. Osolíme mořskou solí, okořeníme, mletým černým pepřem, muškátovým květem a dochutíme parmezánem.
Omáčku nalijeme na zeleninu a vrch obložíme plátky mozzarelly. V troubě předehřáté na 200 °C pečeme zeleninový nákyp 20 - 30 minut, vybereme a hned podáváme.
Tip: Na nákyp můžeme samozřejmě použít i jiné druhy zeleniny jako květák a brokolici. Tvrdší druhy zeleniny je třeba krátce před pečením blanšírovat.
Na přípravu omáčky zahřejeme v hrnci máslo nebo rostlinný tuk, ve kterém opražíme mouku. Za stálého míchání přilijeme mléko, omáčku necháme povařit a mícháme, dokud nevznikne hustá omáčka. Osolíme mořskou solí, okořeníme, mletým černým pepřem, muškátovým květem a dochutíme parmezánem.
Omáčku nalijeme na zeleninu a vrch obložíme plátky mozzarelly. V troubě předehřáté na 200 °C pečeme zeleninový nákyp 20 - 30 minut, vybereme a hned podáváme.
Tip: Na nákyp můžeme samozřejmě použít i jiné druhy zeleniny jako květák a brokolici. Tvrdší druhy zeleniny je třeba krátce před pečením blanšírovat.
Podobné recepty
- » Zeleninový nákyp
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Rýžovo-zeleninový nákyp
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Míchaný zeleninový salát s uzeným tuňákem
(Hodnocení: 1.18 - hlasovalo 11x) - » Zeleninový kuskus s parmezánem
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 5x) - » Osvěžující zeleninový salát
(Hodnocení: 3 - hlasovalo 1x) - » Zeleninový salát s kuskusem
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 2x) - » Míchaný zeleninový salát se zelím
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 3x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017467) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 316463) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237961) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 234782) - » Couračka
(Navštívilo: 150868) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131970) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113957)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy