Domácí Paneer
Kategorie: Pokrmy
Autor: wencek

Suroviny
- plnotučné mléko 2.3 l
- kyselina citrónová 2 lžíce
Doba přípravy: 45 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Vaření
Země: Indie
Počet porcí: 1
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
1. Mléko zahřejeme na střední teplotu a to v dostatečně velkém hrnci, aby mohlo vzkypět a nepřeteklo
2. Připravíme si srážecí činidlo; cedník vyplníme dvěma vrstvami látky (např. režné plátno) a položíme jej na druhý hrnec, kam bude odtékat přecezená syrovátka, když mléko začne vařit, vmícháme do něho srážecí činidlo, hrnec odstavíme ze zdroje tepla, téměř okamžitě se od žlutozelené syrovátky začne oddělovat houbovitý panýr, jestliže syrovátka nebude čistá, položíme hrnec znovu na horký zdroj a přidáme ještě trochu srážecího činidla
3. Po úplném oddělení panýru a syrovátky sebereme panýr do plátýnka na sýr, cca půl minuty ho propláchneme pod studenou tekoucí vodou, aby ztuhl a aby se odstranily všechny zbytky srážecího činidla, které by jinak mohly pozměnit chuť sýra
4. Zbytek vody vytlačíme jedním z následujících dvou způsobů:
a) Chceme-li získat tuhý panýr na přípravu sýrových kostiček nebo hnětení do těsta, svážeme panýr do plátýnka a zatížíme na několik hodin, čím déle se bude lisovat, tím bude pevnější, pak odstraníme závaží, sýr nakrájíme a použijeme dle příslušných receptur
b) Panýr také dostatečně ztuhne, zavěsíme-li ho v kousku látky a necháte odkapávat
5. Potřebujete-li měkký sýr, utáhneme jednoduše okolo panýru plátýnko a vodu vymačkáme.
2. Připravíme si srážecí činidlo; cedník vyplníme dvěma vrstvami látky (např. režné plátno) a položíme jej na druhý hrnec, kam bude odtékat přecezená syrovátka, když mléko začne vařit, vmícháme do něho srážecí činidlo, hrnec odstavíme ze zdroje tepla, téměř okamžitě se od žlutozelené syrovátky začne oddělovat houbovitý panýr, jestliže syrovátka nebude čistá, položíme hrnec znovu na horký zdroj a přidáme ještě trochu srážecího činidla
3. Po úplném oddělení panýru a syrovátky sebereme panýr do plátýnka na sýr, cca půl minuty ho propláchneme pod studenou tekoucí vodou, aby ztuhl a aby se odstranily všechny zbytky srážecího činidla, které by jinak mohly pozměnit chuť sýra
4. Zbytek vody vytlačíme jedním z následujících dvou způsobů:
a) Chceme-li získat tuhý panýr na přípravu sýrových kostiček nebo hnětení do těsta, svážeme panýr do plátýnka a zatížíme na několik hodin, čím déle se bude lisovat, tím bude pevnější, pak odstraníme závaží, sýr nakrájíme a použijeme dle příslušných receptur
b) Panýr také dostatečně ztuhne, zavěsíme-li ho v kousku látky a necháte odkapávat
5. Potřebujete-li měkký sýr, utáhneme jednoduše okolo panýru plátýnko a vodu vymačkáme.
Podobné recepty
- » Domácí svíčková na smetaně
(Hodnocení: 1.57 - hlasovalo 166x) - » Domácí barbecue omáčka podle Gordona Ramseyho
(Hodnocení: 1.33 - hlasovalo 39x) - » Domácí utopenci
(Hodnocení: 1.62 - hlasovalo 118x) - » Domácí sekaná
(Hodnocení: 1.41 - hlasovalo 70x) - » Domácí zavináče
(Hodnocení: 1.46 - hlasovalo 65x) - » Domácí vaječný likér bez vajec
(Hodnocení: 1.57 - hlasovalo 21x) - » Domácí jahodová bublanina
(Hodnocení: 1.41 - hlasovalo 39x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017462) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 316449) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237959) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 234747) - » Couračka
(Navštívilo: 150868) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131939) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113952)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy