Karamelové kornoutky se šlehačkou a jahodami
Kategorie: Moučníky
Autor: Zdeňka Fridrichová

Suroviny
- máslo 120 g
- med 50 g
- hladká mouka 75 g
- krupicový cukr 100 g
- skořice 1 lžička
- rum 2 lžíce
- smetana ke šlehání (náplň) 500 ml
- vanilkový cukr (náplň) 2 balíček
- jahody (náplň) 300 g
Doba přípravy: 150 min
Obtížnost: Obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 16
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
V pánvičce na středním plameni a za stálého míchání zahřejeme máslo s medem. Dáváme pozor, aby se nám med nepřipaloval. Když se vše rozpustí, sejmeme pánev z plamene a po částech vmícháme mouku, cukr, skořici a rum. Surovin vymícháme na hladkou směs.
Karamelovou směs udržujeme neustále teplou. Lžičkou lijeme směs na plech vyložený pečicím papírem a tvarujemekuleté placičky o průměru asi 10 cm. Na jednom plechu uděláme vždy jen tři placičky. Protože hmota roztéká, ponecháme mezi nimi větší mezery. Placičky pečeme při 180°C asi 5 minut do zlatohněda.
Po upečení necháme placičky jen mírně zchladnout (vychladlé by se lámely) a ještě horké je stáčíme např. přes dřevěný kužílek (ae můžeme si udělat podobný tvar i z alobalu) do tvaru kornoutků. Placičky stáčíme co možná nejrychleji, protože pečená karamelová hmota velmi rychle tuhne a ztrácí vláčnost.
Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem dotuha. Pomocí sáčku s řezanou trubičkou plníme krémem vychladlé kornoutky. Kornoutky zdobíme jahodami nebo jiným drobným ovocem.
Karamelovou směs udržujeme neustále teplou. Lžičkou lijeme směs na plech vyložený pečicím papírem a tvarujemekuleté placičky o průměru asi 10 cm. Na jednom plechu uděláme vždy jen tři placičky. Protože hmota roztéká, ponecháme mezi nimi větší mezery. Placičky pečeme při 180°C asi 5 minut do zlatohněda.
Po upečení necháme placičky jen mírně zchladnout (vychladlé by se lámely) a ještě horké je stáčíme např. přes dřevěný kužílek (ae můžeme si udělat podobný tvar i z alobalu) do tvaru kornoutků. Placičky stáčíme co možná nejrychleji, protože pečená karamelová hmota velmi rychle tuhne a ztrácí vláčnost.
Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem dotuha. Pomocí sáčku s řezanou trubičkou plníme krémem vychladlé kornoutky. Kornoutky zdobíme jahodami nebo jiným drobným ovocem.
Poznámka:
1 porce obsahuje 551 kJ/132 kcalPočet porcí/kusů 30
Podobné recepty
- » Telecí pečeně na karamelové šalotce
(Hodnocení: 1.17 - hlasovalo 6x) - » Karamelové řezy snů
(Hodnocení: 3 - hlasovalo 2x) - » Karamelové řezy
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x) - » Karamelové kostky (Barfi)
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x) - » Karamelové řezy s ořechy
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Karamelové bebe řezy
(Hodnocení: 2.5 - hlasovalo 2x) - » Karamelové hrudky
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015773) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308489) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237347) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232261) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy