Vepřová pečeně Arista
Kategorie: Maso
Autor: sarysek

Suroviny
- vepřová pečeně 800 g
- česnek 5 stroužek
- čerstvý rozmarýn 1 hrst
- sůl 1 hrst
- pepř 1 hrst
- olivový olej 1 šálek
- červené víno na podlití 1 velká odměrka
- větší brambora 8 ks
Doba přípravy: 120 min
Obtížnost: Obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 6
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
1. Stroužky česneku rozmačkáme a smícháme se solí, pepřem a nasekaným (drceným) rozmarýnem.
2. Do masa na pečeni uděláme nožem zářezy, do kterých vetřeme aromatickou směs. Zbytkem směsi potřeme maso i na povrchu.
Takto připravenou pečeni rychle osmahneme na pánvi na rozpáleném oleji ze všech stran a sundáme z pánve.
3. Oloupané, omyté a osušené nové brambory nakrájíme na stejně velké stroužky a vyložíme jimi dno na pekáče. Pokapeme je olivovým olejem a posypeme solí, pepřem a rozmarýnem.
Na vrstvu brambor položíme připravenou orestovanou pečeni a dáme péct:
2. Do masa na pečeni uděláme nožem zářezy, do kterých vetřeme aromatickou směs. Zbytkem směsi potřeme maso i na povrchu.
Takto připravenou pečeni rychle osmahneme na pánvi na rozpáleném oleji ze všech stran a sundáme z pánve.
3. Oloupané, omyté a osušené nové brambory nakrájíme na stejně velké stroužky a vyložíme jimi dno na pekáče. Pokapeme je olivovým olejem a posypeme solí, pepřem a rozmarýnem.
Na vrstvu brambor položíme připravenou orestovanou pečeni a dáme péct:
Poznámka:
1. verze pro pečení podle Kluků - s ranými bramborami:do trouby rozehřáté na cca 180°C na dobu 45 minut, během pečení podléváme šťávou,
2. verze pro pečení podle toskánského receptu:
do trouby rozehřáté na 150°C, přitom prvních 15 min. pečeme maso přikryté, po odkrytí podle potřeby občas poléváme směsí vína, vody a olivového oleje, aby se nevysušilo. Posledních 15 minut zvýšíme teplotu v troubě na 220°C, aby se maso i brambory upekly dozlatova a získaly křupavou kůrku.
Upečenou Aristu podáváme nakrájenou na tenké plátky politou šťávou z pečeně a s bramborami.
Podobné recepty
- » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Hodnocení: 1.52 - hlasovalo 162x) - » Vepřová pečeně plněná švestkami
(Hodnocení: 1.1 - hlasovalo 21x) - » Brašovská drobná vepřová pečeně
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x) - » Francouzská vepřová pečeně
(Hodnocení: 1.29 - hlasovalo 7x) - » Vepřová pečeně na víně
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 2x) - » Velikonoční vepřová pečeně na zelí
(Hodnocení: 1.33 - hlasovalo 3x) - » Vepřová uzenářská pečeně
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 2x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015777) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308584) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237351) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232303) - » Couračka
(Navštívilo: 150780) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131050) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113668)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy