Plněný vepřový bok
Kategorie: Maso
Autor: wencek

Suroviny
- vepřový bok 1 kg
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- směs koření na vepřové maso 2 lžíce
- vývar s vepřových kostí 1.2 l
- Na nádivku
- starší rohlík 1 ks
- vejce 1 ks
- smetana 1 dl
- celerová nať 1 lžička
- petrželková nať 1 lžička
- kuřecí játra 2 ks
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
Doba přípravy: 120 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 6
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Vepřový bůček bez kosti (nejlépe špička) dobře očistíme a přesně uprostřed vytvoříme velmi opatrně kapsu. Ideální je tzv. vykosťovací tenký nůž, u kterého je malá řezná plocha a dobře tak můžeme kontrolovat řez a zabránit tak nechtěnému proříznutí.
Nádivku vytvoříme nakrájením staršího rohlíku na malé kostičky. Vložíme do mísy, přelijeme smetanou a přidáme syrové vejce. Nasekáme dva kousky syrových kuřecích jater na menší kousky a nasekáme i celerovou a petrželovou nať. Přidáme k rohlíku se smetanou a zpracujeme v celistvou hmotu. Lehce osolíme a opepříme. Dochutíme troškou strouhaného muškátového oříšku a vše dokonale spojíme. Nádivku dáme na chvilku vychladit do lednice, aby se nám s ní lépe pracovalo.
Po vychlazení plníme rukou kapsu v bůčku. Bůčkovou kapsu neplníme až po hranu, ale počítáme s tím, že budeme muset kapsu zašít. Nádivku sklepneme tak, aby nevznikly nežádoucí vzduchové kapsy. Kapsu zašijeme režnou nití. Takto naplněný bůček po celém obvodu osolíme, opepříme a obalíme ve směsi koření na vepřové maso. Naplněný a okořeněný vepřový bůček dáme na pečící papír do pekáče. Podlijeme vývarem z kostí a přikryté pečeme 90 minut. Poté pečeme ještě odkryté asi 20 minut za občasného přelévání výpekem.
Výpek scedíme a lehce zahustíme kávovou lžičkou předem připravené světlé máslové jíšky. Necháme provařit asi 5 minut. Podáváme nakrájený bůček na silnější plátky s vařeným bramborem.
Nádivku vytvoříme nakrájením staršího rohlíku na malé kostičky. Vložíme do mísy, přelijeme smetanou a přidáme syrové vejce. Nasekáme dva kousky syrových kuřecích jater na menší kousky a nasekáme i celerovou a petrželovou nať. Přidáme k rohlíku se smetanou a zpracujeme v celistvou hmotu. Lehce osolíme a opepříme. Dochutíme troškou strouhaného muškátového oříšku a vše dokonale spojíme. Nádivku dáme na chvilku vychladit do lednice, aby se nám s ní lépe pracovalo.
Po vychlazení plníme rukou kapsu v bůčku. Bůčkovou kapsu neplníme až po hranu, ale počítáme s tím, že budeme muset kapsu zašít. Nádivku sklepneme tak, aby nevznikly nežádoucí vzduchové kapsy. Kapsu zašijeme režnou nití. Takto naplněný bůček po celém obvodu osolíme, opepříme a obalíme ve směsi koření na vepřové maso. Naplněný a okořeněný vepřový bůček dáme na pečící papír do pekáče. Podlijeme vývarem z kostí a přikryté pečeme 90 minut. Poté pečeme ještě odkryté asi 20 minut za občasného přelévání výpekem.
Výpek scedíme a lehce zahustíme kávovou lžičkou předem připravené světlé máslové jíšky. Necháme provařit asi 5 minut. Podáváme nakrájený bůček na silnější plátky s vařeným bramborem.
Poznámka:
kdo má rád může nádivku dochutit trochou muškátového oříškusměs koření na vepřové maso (dovoz Řecko) (oregano, římský kmín, hřebíček, sušený česnek, sušená cibule)
Podobné recepty
- » Lilek plněný mletým vepřovým masem
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Plněný paprikový lusk v rajské omáčce
(Hodnocení: 1.58 - hlasovalo 66x) - » Plněný bramborák s pikantní směsí
(Hodnocení: 1.11 - hlasovalo 9x) - » Plněný paprikový lusk s omáčkou
(Hodnocení: 1.2 - hlasovalo 5x) - » Plněný lilek s celými bramborami
(Hodnocení: 1.67 - hlasovalo 3x) - » Smažený plněný hermelín
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x) - » Kuřecí řízek plněný petrželkou, obalený v polentě
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015713) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 307980) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237339) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232234) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131037) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy