je typ tvrdého sýru z kravského mléka s vysokým obsahem tuku(48%). Tuk dává sýru vnitřní krémovitost. Původ goudy sahá do Nizozemí. Gouda má žlutou barvu vnitřní hmoty a jemnou chuť. Sýr má většinou tvar kol nebo bloků a tradičně balí do voskovaných papírů. Kůra goudy je žlutá a čím je sýr starší, tím je kůra tmavší a drolivější. Sýr zraje mezi 1 měsícem až 2 lety.
Dle doby zrání se dělí na :
Mladý sýr (jong kaas) - zraje 4 týdny.
Mladý uleželý (jong belegen) - zraje 6-8 týdnů.
Uleželý (belegen) - zraje 8-12 týdnů.
Pikantně uleželý (pikant belegen) - zraje 4-6 měsíců.
Extra uleželý (extra belegen) - zraje 7-8 měsíců.
Starý sýr (oud kaas) - zraje 10-12 měsíců.
Přestárlý sýr (overjärig kaas) - zraje déle než 1 rok.
Dle doby zrání se dělí na :
Mladý sýr (jong kaas) - zraje 4 týdny.
Mladý uleželý (jong belegen) - zraje 6-8 týdnů.
Uleželý (belegen) - zraje 8-12 týdnů.
Pikantně uleželý (pikant belegen) - zraje 4-6 měsíců.
Extra uleželý (extra belegen) - zraje 7-8 měsíců.
Starý sýr (oud kaas) - zraje 10-12 měsíců.
Přestárlý sýr (overjärig kaas) - zraje déle než 1 rok.