Hovězí vývar z kostí - tmavý
Kategorie: Pokrmy
Autor: adminrecepty

Suroviny
- Hovězí kosti krájené 1.5 kg
- Mrkev velká 2 ks
- Cibule 2 ks
- Řapíkatý celer 3 ks
- Petrželová nať 3 ks
- Bobkový list 1 ks
- Černý pepř celý 8 kulička
- Tymián 0.25 lžička
- Sůl 1 lžička
- Nové koření 1 kulička
Doba přípravy: 300 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Vaření
Země: Česká republika
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Začněte tím, že se hovězí kosti vložíme na pekáč, přidáme kousky mrkve, řapíkatého celer a cibuli nakrájenou na čtvrtky a bez přidání tuku je pečeme ve vyhřáté troubě asi na 180 - 200°C 45 minut. Během pečení je podléváme šťávou z kostí a zeleniny chvíli. Kosti a zelenina musí být nahnědlé.
Nyní vše přendáme do velkého hrnce, přidáve studenou vodu, aby byly všechny suroviny pod vodou (cca 2 - 3 litry) - a přidáme zbytek přísad, pak jakmile dosáhne bodu varu snížíme teplotu a vaříme na mírném plameni pod pokličkou, kterou necháme trochu přizvedlou cca 4-5 hodin. Čím déle, tím lépe. Během vaření stahujeme z hladiny tuk.
Když je vývar uvařen, přelijeme ho přes cedník s plátnem do jiného hrnce.
Nyní vše přendáme do velkého hrnce, přidáve studenou vodu, aby byly všechny suroviny pod vodou (cca 2 - 3 litry) - a přidáme zbytek přísad, pak jakmile dosáhne bodu varu snížíme teplotu a vaříme na mírném plameni pod pokličkou, kterou necháme trochu přizvedlou cca 4-5 hodin. Čím déle, tím lépe. Během vaření stahujeme z hladiny tuk.
Když je vývar uvařen, přelijeme ho přes cedník s plátnem do jiného hrnce.
Poznámka:
Takto se vytváří i demi glace, které se vaří s přidáním červeného rajského protlaku a při dolévání vody na mírném plameni 24 hodin. Poté se procedí přes plátno, přidá se červené víno a nechá zredukovat cca na třetinu. Demi glace musí želírovat a ztuhnout.Dá se použít na všechny druhy omáček k masům. Dá se uchovávat v mrazáku, kdy je nejlepší, když jej zamrazíte do tvořítek na kostky na led a vyloupáváte si jej dle potřeby.
Podobné recepty
- » Silný hovězí vývar s masem a nudlemi
(Hodnocení: 1.71 - hlasovalo 7x) - » Hovězí vývar se smaženým hráškem
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 2x) - » Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Hovězí vývar IV
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Hovězí vývar III
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Hovězí vývar se sýrovým kapáním
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Hovězí vývarová polévka
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015712) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 307972) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237339) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232230) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131036) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy