Kotlety na hříbkách s bramborovým knedlíkem
Kategorie: Pokrmy
Autor: sarysek

Suroviny
- kuřecí vývar 750 ml
- máslo 30 g
- hladká mouka 3 lžíce
- vepřové kotlety bez kosti 3 ks
- bílé hřiby 3 ks
- česnek 3 stroužek
- cibule 1 ks
- houbové koření 1 ks
- drcený kmín 1 ks
- čerstvě mletý pepř 1 ks
- sůl 1 ks
- olej 1 ks
- Bramborové knedlíky
- brambory 500 g
- hrubá mouka 150 g
- dětská krupička 100 g
- vejce 1 ks
- olej 1 lžíce
- jablečný ocet 1 lžička
- sůl 1 ks
Doba přípravy: 65 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Vaření
Země: Česká republika
Počet porcí: 3
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Brambory omyjeme a ve slupce uvaříme doměkka. Pak je necháme zchladnout. Nemusí být úplně studené.
2
Hotovo
Zatímco se vaří brambory, začneme připravovat omáčku. Maso očistíme vlhkým ubrouskem, naklepeme paličkou, osolíme, opepříme a okraje kolem nařízneme, aby se kotlety při opékání nekroutily. Ve vyšší pánvi rozpálíme olej (pouze na střední teplotě, aby se nepřepálil) a vložíme do ní kotletky. Opékáme dozlatova z obou stran. Mezitím si posekáme cibuli a česnek. Také očistíme a nakrájíme houby. Když je maso opečené, přendáme ho na nahřátý talíř a vložíme do trouby ať zbytečně nestydne. Do pánve kápneme ještě trochu oleje a vsypeme tam cibuli s česnekem. Restujeme, až začnou lehce zlátnout. Přidáme houby a ještě chvilku opékáme. Zalijeme horkým vývarem a vložíme zpět kotletky. Přidáme kmín a houbové koření, přiklopíme pokličkou a dusíme asi půl hodiny. Pak vidličkou vyzkoušíme, jestli už je maso měkké. Případně podlijeme a bude-li to nutné, pár minut dušení přidáme.
3
Hotovo
Do většího hrnce dáme vařit osolenou vodu. Oloupeme brambory a prolisujeme je lisem nebo nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme všechny ingredience a utvoříme pevné těsto. Pracujeme velmi rychle, protože když přidáme k bramborám sůl, mají tendenci řídnout. Tomu trochu zabrání přidaný ocet. Z těsta uválíme dlouhý váleček a rozdělíme na 3 díly. Vložíme do vroucí vody a vaříme cca 18 minut. Po této době jeden knedlík vylovíme a rozpůlíme bílou nití, abychom se podívali doprostřed, jestli je hotový. Vytáhneme ostatní a nití nakrájíme na plátky.
4
Hotovo
Z másla a mouky připravíme voňavou zlatavou jíšku. Rozředíme jí asi deckou horké vody a metličkou promícháme, aby se nevytvořily žmolky. Pak jí vylijeme do omáčky a promícháme. Povaříme aspoň pět minut. Omáčku ochutnáme a případně dosolíme. Já přidala ještě kapičku jablečného octa :)
2
Hotovo
Zatímco se vaří brambory, začneme připravovat omáčku. Maso očistíme vlhkým ubrouskem, naklepeme paličkou, osolíme, opepříme a okraje kolem nařízneme, aby se kotlety při opékání nekroutily. Ve vyšší pánvi rozpálíme olej (pouze na střední teplotě, aby se nepřepálil) a vložíme do ní kotletky. Opékáme dozlatova z obou stran. Mezitím si posekáme cibuli a česnek. Také očistíme a nakrájíme houby. Když je maso opečené, přendáme ho na nahřátý talíř a vložíme do trouby ať zbytečně nestydne. Do pánve kápneme ještě trochu oleje a vsypeme tam cibuli s česnekem. Restujeme, až začnou lehce zlátnout. Přidáme houby a ještě chvilku opékáme. Zalijeme horkým vývarem a vložíme zpět kotletky. Přidáme kmín a houbové koření, přiklopíme pokličkou a dusíme asi půl hodiny. Pak vidličkou vyzkoušíme, jestli už je maso měkké. Případně podlijeme a bude-li to nutné, pár minut dušení přidáme.
3
Hotovo
Do většího hrnce dáme vařit osolenou vodu. Oloupeme brambory a prolisujeme je lisem nebo nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme všechny ingredience a utvoříme pevné těsto. Pracujeme velmi rychle, protože když přidáme k bramborám sůl, mají tendenci řídnout. Tomu trochu zabrání přidaný ocet. Z těsta uválíme dlouhý váleček a rozdělíme na 3 díly. Vložíme do vroucí vody a vaříme cca 18 minut. Po této době jeden knedlík vylovíme a rozpůlíme bílou nití, abychom se podívali doprostřed, jestli je hotový. Vytáhneme ostatní a nití nakrájíme na plátky.
4
Hotovo
Z másla a mouky připravíme voňavou zlatavou jíšku. Rozředíme jí asi deckou horké vody a metličkou promícháme, aby se nevytvořily žmolky. Pak jí vylijeme do omáčky a promícháme. Povaříme aspoň pět minut. Omáčku ochutnáme a případně dosolíme. Já přidala ještě kapičku jablečného octa :)
Podobné recepty
- » Vepřové kotlety s jemnou žampionovou omáčkou
(Hodnocení: 1.18 - hlasovalo 33x) - » Vepřové kotlety z jižního Slovenska
(Hodnocení: 2.5 - hlasovalo 6x) - » Zapečené vepřové kotlety s bramborami na šlehačce
(Hodnocení: 1.19 - hlasovalo 36x) - » Tatranské kotlety
(Hodnocení: 1.33 - hlasovalo 3x) - » Medové kotlety na grilu
(Hodnocení: 2.25 - hlasovalo 4x) - » Zapečené vepřové kotlety s rýží
(Hodnocení: 2.33 - hlasovalo 3x) - » Nakládané vepřové kotlety
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 4x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015773) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308489) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237347) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232261) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy