Rizoto s medvědím česnekem
Kategorie: Pokrmy
Autor: wencek

Suroviny
- uzená slanina 200 g
- cibule 1 ks
- máslo 125 g
- olivový olej 2 lžíce
- italská rýže 500 g
- bílé víno 1.5 dl
- bílé víno 1.5 l
- medvědí česnek 3 svazek
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- parmazán 60 g
Doba přípravy: 60 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Dušení
Země: Česká republika
Počet porcí: 6
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
1
V kastrolu se širokým dnem nechte rozpustit polovinu másla a olivový olej a nechte na něm osmahnout slaninu nakrájenou na malé kostičky a najemno nasekanou cibuli dosklovata. Poté vsypte rýži a míchejte, až se všechna zrnka obalí tukem a jakoby zprůsvitní. Podlijte vínem a míchejte, dokud se veškerá tekutina neodpaří.
2
Postupně podlévejte horkým vývarem, vždy 1–2 sběračky, a další přilijte, až když se předchozí várka vstřebá do rýže. Rizoto stále míchejte. S podléváním pokračujte, dokud nebude rýže uvařená al dente, tedy ne úplně měkká, ale spíše na skus. Trvá to přibližně 15–20 minut.
3
Asi 10 minut před koncem vařením vmíchejte medvědí česnek, omytý a nakrájený na tenké nudličky a pokračujte v přidávání vývaru.
4
Rizoto odstavte z ohně, důkladně vmíchejte zbylé máslo a parmezán a dochuťte čerstvě namletým pepřem. Ochutnejte a podle potřeby dosolte. Výsledná konzistence by měla být stále trošku tekutá. Ozdobte hoblinami parmezánu a ihned servírujte.
Poznámka:
italská rýže na rizoto (kulatozrnná arborio, carnaroli, nebo vialone nano)pepř čerstvě nameleme
Podobné recepty
- » Černé sépiové rizoto - Risotto al nero
(Hodnocení: 2.25 - hlasovalo 4x) - » Italské rizoto s pancettou
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 2x) - » Rizoto s kuřecím masem
(Hodnocení: 1.29 - hlasovalo 7x) - » Krémové rizoto s brokolicí
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Sardinkové rizoto
(Hodnocení: 2.33 - hlasovalo 3x) - » Čínské rizoto bez masa
(Hodnocení: 4 - hlasovalo 1x) - » Rizoto z vepřovky
(Hodnocení: 1.38 - hlasovalo 8x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017473) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 316524) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237971) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 234830) - » Couračka
(Navštívilo: 150868) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131992) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113957)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy