Pečené koleno ala Richard
Kategorie: Maso
Autor: sarysek

Suroviny
- mletý kmín 0.5 lžička
- vepřové koleno 700 g
- dijonská hořčice 4 lžíce
- mletý černý pepř 0.25 lžička
- česnek 4 stroužek
- sůl 3 lžička
- marináda
- med 2 lžíce
- olej 4 lžíce
- cibule 2 ks
- pomeranč 8 plátek
- bobkový list 2 ks
- tymián 0.5 lžička
- vývar z kostí 1 l
- nové koření 5 kulička
- dijonská hořčice 3 lžíce
- sladká sójová omáčka 2 lžíce
- česnek 4 stroužek
- sůl 0.5 lžička
- rozmarýn 0.5 lžička
Doba přípravy: 150 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Vepřové koleno opláchneme vodou a následně vykostíme tak, aby nám vznikl jeden velký plát masa s kůží. Kůži poté prořežeme do mřížky a okraje plátu prořízneme na několika místech zcela, abychom zabránili kroucení plátu masa při pečení. Z kosti a kostky bujonu si dáme vařit vývar.
Ubrouskem nebo utěrkou vepřové koleno osušíme z obou stran a obě strany plátu pak rovnoměrně osolíme, opepříme a okmínujeme. Potřeme utřeným česnekem a následně dijonskou hořčicí.
Nyní si vymažeme plech olejem a na dno naklademe na kolečka nasekanou cibuli, česnek a plátky pomeranče. Přihodíme snítku čerstvého rozmarýnu a tymiánu, nebo použijeme tyto bylinky sušené. Přidáme pět kuliček nového koření a dva bobkové listy. Do půllitru vývaru dáme tři lžíce dijonské hořčice, dvě lžíce medu, dvě lžíce sladké sójové omáčky, velmi jemně osolíme, pořádně promícháme a vlijeme na plech.
Na plech rozprostřeme plát vepřového kolene tak, aby byl ponořen maximálně do jedné třetiny, a to po celou dobu pečení. Podléváme tedy podle potřeby vývarem! Takto připravené koleno vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme cca dvě a půl hodiny.
Koleno musíme během pečení párkrát otočit, samozřejmě častěji polévat, pokud pečeme bez víka a v konečné fázi pečení mít koleno otočené kůží nahoru, tak abychom docílili skvělé kůrčičky. Mohu doporučit například pečení horkým vzduchem. Jakmile je hotovo, vyjmeme pečené koleno a ze vzniklé šťávy si uděláme skvělou omáčku, odstraníme nechtěné koření, zaprášíme moukou, promixujeme ponorným mixérem a necháme na plotně provařit.
Pečené koleno nakrájíme na plátky a podáváme zalité naší skvělou omáčkou, čerstvě nastrouhaným křenem a čerstvým pečivem.
Ubrouskem nebo utěrkou vepřové koleno osušíme z obou stran a obě strany plátu pak rovnoměrně osolíme, opepříme a okmínujeme. Potřeme utřeným česnekem a následně dijonskou hořčicí.
Nyní si vymažeme plech olejem a na dno naklademe na kolečka nasekanou cibuli, česnek a plátky pomeranče. Přihodíme snítku čerstvého rozmarýnu a tymiánu, nebo použijeme tyto bylinky sušené. Přidáme pět kuliček nového koření a dva bobkové listy. Do půllitru vývaru dáme tři lžíce dijonské hořčice, dvě lžíce medu, dvě lžíce sladké sójové omáčky, velmi jemně osolíme, pořádně promícháme a vlijeme na plech.
Na plech rozprostřeme plát vepřového kolene tak, aby byl ponořen maximálně do jedné třetiny, a to po celou dobu pečení. Podléváme tedy podle potřeby vývarem! Takto připravené koleno vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme cca dvě a půl hodiny.
Koleno musíme během pečení párkrát otočit, samozřejmě častěji polévat, pokud pečeme bez víka a v konečné fázi pečení mít koleno otočené kůží nahoru, tak abychom docílili skvělé kůrčičky. Mohu doporučit například pečení horkým vzduchem. Jakmile je hotovo, vyjmeme pečené koleno a ze vzniklé šťávy si uděláme skvělou omáčku, odstraníme nechtěné koření, zaprášíme moukou, promixujeme ponorným mixérem a necháme na plotně provařit.
Pečené koleno nakrájíme na plátky a podáváme zalité naší skvělou omáčkou, čerstvě nastrouhaným křenem a čerstvým pečivem.
Podobné recepty
- » Pečené koleno marinované přes noc
(Hodnocení: 1.47 - hlasovalo 32x) - » Pečené vepřové koleno
(Hodnocení: 1.32 - hlasovalo 28x) - » Bavorské pečené koleno
(Hodnocení: 1.62 - hlasovalo 21x) - » Nakládané pečené vepřové koleno
(Hodnocení: 1.33 - hlasovalo 9x) - » Pečené koleno
(Hodnocení: 1.89 - hlasovalo 9x) - » Pečené vepřové koleno
(Hodnocení: 2.5 - hlasovalo 2x) - » Pečené koleno na česneku
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015773) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308489) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237347) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232261) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy