Masové kuličky ve vietnamském stylu
Kategorie: Maso
Autor: sarysek

Suroviny
- sůl 2 lžička
- koriandrová nať 10 g
- vietnamská rybí omáčka 5 lžíce
- vejce 1 ks
- jarní cibulka s natí 2 ks
- studená vařená rýže 100 g
- mleté vepřové maso 500 g
- červené chilli papričky 2 ks
Doba přípravy: 60 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Vaření
Země: Vietnam
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Vietnamská kuchyně vůbec není kořeněná, jak by se od jejího původu možná dalo očekávat, ale je plná čerstvých bylinek, stejně jako tyto masové kuličky. Při jejich vaření nevznikne žádná omáčka, takže ji musíte nahradit jinak - zde se přímo nabízí použít jednu z asijských tajemných lahviček, vietnamskou rybí omáčku nuoc mam nebo ještě lépe nuoc cham, která není tak slaná, ale obsahuje i sladké tóny a poslouží dobře především jako dip. Nemusíte si tyhle tajemné názvy pamatovat, prostě jen běžte do první asijské večerky a řekněte si o rybí omáčku, případně dodejte, že chcete tu, která není na vaření, ale používá se rovnou za studena.
Namáčecí omáčku tu využijete hned nadvakrát, když jako přílohu zvolíte asijské nudle. Ať už vaječné nebo rýžové, jakmile je uvaříte a scedíte, hned se slepí. Ovšem jen do okamžiku, než je - jak jinak než s pomocí hůlek - přenesete do této výrazné omáčky. Tam se opět oddělí, takže s nimi nemusíte bojovat, ale můžete je elegantně pojídat (a tentokrát tato slova skutečně zahrnují i mlaskání a srkání).
Z koriandru otrhejte jen lístky, stonky nepoužívejte, a nasekejte nahrubo. Cibulkám odřízněte kořínky a zavadlé konce natě, případně sloupněte vrchní zaschlou a poškozenou vrstvu. Umyjte, a to včetně záhybů v nati, kde se může držet hlína nebo písek, podélně rozčtvrťte a nakrájejte nadrobno.
Rýži smíchejte s vajíčkem, bylinkami a cibulkou, pak přidejte maso a jednu zarovnanou lžičku soli (případně méně, pokud už je maso solené). Dobře promíchejte. Ověřte si na malém vzorku ochucení a případně ho dolaďte. Směs rozdělte na 4 díly a z každého utvořte navlhčenýma rukama 6 - 8 kuliček o velikosti kolem 3 cm.
Přiveďte k varu 1 litr vody, osolte zbývající solí a přilijte 1 lžíci rybí omáčky. Do vroucí vody vložte všechny kuličky a ztlumte žár plotýnky, aby se voda nezačala znovu vařit, ale stále zůstávala velmi horká. Tímto pomalým varem, kterému se říká pošírování, kuličky nechte zvolna, téměř nepozorovaně vařit 10 minut, až budou uvnitř provařené. Nelekněte se, že maso zůstalo velmi bledé, téměř bílé; to se u pošírovaného masa předpokládá. Následně ještě můžete kuličky rychle a zprudka opéct na pánvi, aby získaly barvu a dodatečnou chuťovou dimenzi, není to ale nutné. Podrobnosti najdete o pár řádků níže.
Kuličky podávejte s omáčkou k namáčení, kterou připravíte pro každou osobu zvlášť v samostatné misce, a to naředěním 1 lžíce rybí omáčky takovým množstvím studené vody, aby vám její chuť byla příjemná. Dětem ji ředím v poměru 1:10, dospělým méně - nechte se vést pokyny svého vlastního chuťového řídícího centra. Do omáčky vhoďte nadrobno pokrájenou očištěnou a semínek zbavenou chilli papričku a nebojte se do ní přidat i další koriandr, opět nahrubo nasekaný.
Pokud chcete k masu podávat dlouhé vařené nudle jakéhokoli typu, nabízí se tu možnost využít slabý vývar, ve kterém se vařily kuličky. Povařte v něm nudle podle návodu na obalu a kuličky zatím umístěte do rozehřáté pánve s trochou oleje. Můžete je tu lehce opéct, získají tím trochu barvy a hlavně neztratí teplo, než se uvaří těstoviny. Nudle sceďte a rozdělte na talíře, přidejte kuličky a obojí pak u stolu namáčejte do připravené omáčky.
Namáčecí omáčku tu využijete hned nadvakrát, když jako přílohu zvolíte asijské nudle. Ať už vaječné nebo rýžové, jakmile je uvaříte a scedíte, hned se slepí. Ovšem jen do okamžiku, než je - jak jinak než s pomocí hůlek - přenesete do této výrazné omáčky. Tam se opět oddělí, takže s nimi nemusíte bojovat, ale můžete je elegantně pojídat (a tentokrát tato slova skutečně zahrnují i mlaskání a srkání).
Z koriandru otrhejte jen lístky, stonky nepoužívejte, a nasekejte nahrubo. Cibulkám odřízněte kořínky a zavadlé konce natě, případně sloupněte vrchní zaschlou a poškozenou vrstvu. Umyjte, a to včetně záhybů v nati, kde se může držet hlína nebo písek, podélně rozčtvrťte a nakrájejte nadrobno.
Rýži smíchejte s vajíčkem, bylinkami a cibulkou, pak přidejte maso a jednu zarovnanou lžičku soli (případně méně, pokud už je maso solené). Dobře promíchejte. Ověřte si na malém vzorku ochucení a případně ho dolaďte. Směs rozdělte na 4 díly a z každého utvořte navlhčenýma rukama 6 - 8 kuliček o velikosti kolem 3 cm.
Přiveďte k varu 1 litr vody, osolte zbývající solí a přilijte 1 lžíci rybí omáčky. Do vroucí vody vložte všechny kuličky a ztlumte žár plotýnky, aby se voda nezačala znovu vařit, ale stále zůstávala velmi horká. Tímto pomalým varem, kterému se říká pošírování, kuličky nechte zvolna, téměř nepozorovaně vařit 10 minut, až budou uvnitř provařené. Nelekněte se, že maso zůstalo velmi bledé, téměř bílé; to se u pošírovaného masa předpokládá. Následně ještě můžete kuličky rychle a zprudka opéct na pánvi, aby získaly barvu a dodatečnou chuťovou dimenzi, není to ale nutné. Podrobnosti najdete o pár řádků níže.
Kuličky podávejte s omáčkou k namáčení, kterou připravíte pro každou osobu zvlášť v samostatné misce, a to naředěním 1 lžíce rybí omáčky takovým množstvím studené vody, aby vám její chuť byla příjemná. Dětem ji ředím v poměru 1:10, dospělým méně - nechte se vést pokyny svého vlastního chuťového řídícího centra. Do omáčky vhoďte nadrobno pokrájenou očištěnou a semínek zbavenou chilli papričku a nebojte se do ní přidat i další koriandr, opět nahrubo nasekaný.
Pokud chcete k masu podávat dlouhé vařené nudle jakéhokoli typu, nabízí se tu možnost využít slabý vývar, ve kterém se vařily kuličky. Povařte v něm nudle podle návodu na obalu a kuličky zatím umístěte do rozehřáté pánve s trochou oleje. Můžete je tu lehce opéct, získají tím trochu barvy a hlavně neztratí teplo, než se uvaří těstoviny. Nudle sceďte a rozdělte na talíře, přidejte kuličky a obojí pak u stolu namáčejte do připravené omáčky.
Podobné recepty
- » Masové kuličky v rajčatové omáčce s tagliatelle
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 4x) - » Masové kuličky se zeleninou pečené v troubě
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Masové kuličky s hořčičným dipem
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Italské masové kuličky
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Masové kuličky se špagetami
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Švédské masové kuličky
(Hodnocení: 5 - hlasovalo 1x) - » Masové kuličky po indicku
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015716) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 307995) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237340) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232242) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy