Ukrajinský kyjevský kotlet
Kategorie: Maso
Autor: sarysek

Suroviny
- přední díl kuřete bez kůže s křídlovou kostí 2 ks
- slunečnicový olej na smažení 400 ml
- na obalení
- jemná strouhanka 1 ks
- vejce 2 ks
- hladká mouka 1 ks
- na ozdobu
- citron 4 plátek
- čerstvá kapie 1 ks
- na potření
- máslo 4 plátek
- náplň
- petrželová nať 2 lžíce
- dijonská hořčice 2 lžička
- máslo 100 g
- citron 1 ks
- podle chuti
- sůl 1 ks
- cukr krystal 1 lžička
- čerstvě mletý černý pepř 1 ks
- příloha
- čerstvá mrkev 200 g
- brambory 400 g
- zelený hrášek 200 g
Doba přípravy: 90 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Smažení
Země: Ukraina
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Přední díl kuřete překrojíme po délce a ještě šikmo příčně. Z křidélka ponecháme jeho horní část, čímž vznikne kotlet, prsní část úplně vykostíme a odstraníme kůži. Maso na kotletě ostrým nožem rozevřeme podélně, omyjeme a osušíme.
Kuřecí kotlet osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a odložíme zatím bokem, než připravíme bylinkové máslo. V misce rozmícháme změklé čerstvé máslo se solí, mletým černým pepřem, posekanou čerstvou petrželovou natí, dijonskou hořčicí a citronovou šťávou.
Z ochuceného másla vytvarujeme hranolky o hraně 4 x 1 x 1 cm a odložíme do mrazničky, aby ztuhly. Ztuhlé hranolky vložíme do prsou, obalíme napevno masem, uzavřeme kovovými jehlicemi nebo párátky, obalíme v trojobalu a odložíme aspoň na 1 hodinu do chladničky. Před smažením dáme ještě na 15 minut do mrazničky. Tím zabezpečíme, že bylinkové máslo ze smažených prsou nevyteče.
Očištěnou mrkev pokrájíme na malé kostky, brambory na tenké plátky a ty potom na bramborovou slámu. Mrkev a hrášek uvaříme al dente v osolené vroucí vodě ochucené citronovou šťávou a cukrem a scedíme. Bramborovou slámou, osušíme, vysteleme čajové sítko slámou, smažíme v rozpáleném oleji dorůžova a vyklopíme odsát od přebytečného tuku na papírovou utěrku. Tímto způsobem vytvoříme jakési hnízda z bramborové slámy.
Kuřecí kyjevské kotlety vložíme před smažením na 15 minut do mrazničky - máslo potom při smažení nevyteče, vybereme a vkládáme do hlubší vrstvy rozpáleného oleje. Když je jedna strana smažená do zlato-žluta, obrátíme, stáhneme plamen na polovinu a dosmažíme.
Kotlety dáme odsát od přebytečného tuku na papírovou utěrku. Takto připravené kuřecí prso je velmi šťavnaté a výborné ochucené bylinkovým máslem. Na talíř položíme hotový kyjevský kotlet, obložíme hráškem a mrkví, na kterou jsme dali tenké plátky másla a bramborovými hnízdy, obložíme připravenou mrkví a hráškem, dekorujeme kolečky citronu a kapií. Kyjevský kotlet podáváme horký jako hlavní chod.
Kyjevský kotlet je mimořádně oblíbený nejen na Ukrajině, ale i v celém světě, proto existuje množství obměn. V Americe se dokonce připravuje tímto způsobem vepřová kotleta s ponechanou kostí. Pravý kyjevský kotlet je však z kuřecích prsou s ponechanou křídlovou kostí a nesmí chybět na žádném jídelním lístku lepší restaurace v celém světě.
Kuřecí kotlet osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a odložíme zatím bokem, než připravíme bylinkové máslo. V misce rozmícháme změklé čerstvé máslo se solí, mletým černým pepřem, posekanou čerstvou petrželovou natí, dijonskou hořčicí a citronovou šťávou.
Z ochuceného másla vytvarujeme hranolky o hraně 4 x 1 x 1 cm a odložíme do mrazničky, aby ztuhly. Ztuhlé hranolky vložíme do prsou, obalíme napevno masem, uzavřeme kovovými jehlicemi nebo párátky, obalíme v trojobalu a odložíme aspoň na 1 hodinu do chladničky. Před smažením dáme ještě na 15 minut do mrazničky. Tím zabezpečíme, že bylinkové máslo ze smažených prsou nevyteče.
Očištěnou mrkev pokrájíme na malé kostky, brambory na tenké plátky a ty potom na bramborovou slámu. Mrkev a hrášek uvaříme al dente v osolené vroucí vodě ochucené citronovou šťávou a cukrem a scedíme. Bramborovou slámou, osušíme, vysteleme čajové sítko slámou, smažíme v rozpáleném oleji dorůžova a vyklopíme odsát od přebytečného tuku na papírovou utěrku. Tímto způsobem vytvoříme jakési hnízda z bramborové slámy.
Kuřecí kyjevské kotlety vložíme před smažením na 15 minut do mrazničky - máslo potom při smažení nevyteče, vybereme a vkládáme do hlubší vrstvy rozpáleného oleje. Když je jedna strana smažená do zlato-žluta, obrátíme, stáhneme plamen na polovinu a dosmažíme.
Kotlety dáme odsát od přebytečného tuku na papírovou utěrku. Takto připravené kuřecí prso je velmi šťavnaté a výborné ochucené bylinkovým máslem. Na talíř položíme hotový kyjevský kotlet, obložíme hráškem a mrkví, na kterou jsme dali tenké plátky másla a bramborovými hnízdy, obložíme připravenou mrkví a hráškem, dekorujeme kolečky citronu a kapií. Kyjevský kotlet podáváme horký jako hlavní chod.
Kyjevský kotlet je mimořádně oblíbený nejen na Ukrajině, ale i v celém světě, proto existuje množství obměn. V Americe se dokonce připravuje tímto způsobem vepřová kotleta s ponechanou kostí. Pravý kyjevský kotlet je však z kuřecích prsou s ponechanou křídlovou kostí a nesmí chybět na žádném jídelním lístku lepší restaurace v celém světě.
Podobné recepty
- » Ukrajinský mrkvový salát
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Ukrajinský boršč
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Ukrajinský salát
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Ukrajinský boršč
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Ukrajinský koktejl
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Ukrajinský mrkvový salát
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Ukrajinský salát
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015716) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 307985) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237340) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232241) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy