Jehněčí kýta pomalu pečená
Kategorie: Maso
Autor: sarysek

Suroviny
- česnek 5 stroužek
- drcený pepř 1 lžička
- hrubá mořská sůl 2 lžíce
- voda 1 ks
- jehněčí kýta 1.4 kg
- olivový olej 2 lžíce
- drcený tymián 1 lžička
Doba přípravy: 160 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Francie
Počet porcí: 6
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Kýtu můžeme použít jehněčí nebo skopovou. Celou, tuku zhruba zbavenou a odblaněnou kýtu opečeme ve velké pánvi na olivovém oleji prudce ze všech stran. Pak ji vyjmeme, osolíme hrubou mořskou solí, potřeme tymiánem a třeným česnekem a položíme na rošt do trouby, kterou jsme předehřáli na 75 - 80° C.
Pod rošt vsuneme misku nebo hluboký pekáč (tzv. reine) s půl šálkem vody na zachycení šťávy. Vodu v případě potřeby doléváme. Jehněčí kýtu v troubě ponecháme bez otáčení 4 - 6 hodin v závislosti na teplotě, váze a osobní zálibě, zda dáme přednost stupni rare, medium rare nebo medium - nutno vyzkoušet. Hodně záleží i na jakosti masa. Suchý vzduch vysouší, pečeme tedy klasicky.
Jako příloha k pomalu pečené jehněčí kýtě se hodí brambory restované na směsi másla s olivovým olejem a ochucené čerstvým rozmarýnem, grilovaná rajčata a fazolové lusky uvařené al dente.
Doporučený nápoj: Červené bordeaux z oblasti St. Emillion, Chateau Neuf du Pape nebo mělnická červená Ludmila.
Pod rošt vsuneme misku nebo hluboký pekáč (tzv. reine) s půl šálkem vody na zachycení šťávy. Vodu v případě potřeby doléváme. Jehněčí kýtu v troubě ponecháme bez otáčení 4 - 6 hodin v závislosti na teplotě, váze a osobní zálibě, zda dáme přednost stupni rare, medium rare nebo medium - nutno vyzkoušet. Hodně záleží i na jakosti masa. Suchý vzduch vysouší, pečeme tedy klasicky.
Jako příloha k pomalu pečené jehněčí kýtě se hodí brambory restované na směsi másla s olivovým olejem a ochucené čerstvým rozmarýnem, grilovaná rajčata a fazolové lusky uvařené al dente.
Doporučený nápoj: Červené bordeaux z oblasti St. Emillion, Chateau Neuf du Pape nebo mělnická červená Ludmila.
Podobné recepty
- » Australská jehněčí kýta na rozmarýnu
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Jehněčí kýta na zelenině
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Pečená jehněčí kýta
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Jehněčí kýta na tymiánu s omáčkou z nivy
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Jehněčí kýta s rozmarýnem
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Jehněčí kýta pošírovaná v pivní omáčce, restované brambory, špenátový pudink
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Něžná jehněčí kýta
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015712) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 307970) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237339) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232230) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131036) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy