Grilovaný Striploin steak s domácími hranolky
Kategorie: Maso
Autor: wencek

Suroviny
- Striploin steaky Deluxe 4 ks
- černý pepř 1 ks
- mořská sůl 1 ks
- olivový olej Primadonna 1 lžíce
- máslo 100 g
- čerstvé bylinky 1 lžíce
- dijonské hořčice Duc de Coeur 1 lžička
- citrón 1 ks
- bílého suchého vína Pinot Grigio 200 ml
- černý pepř 5 kulička
- bobkový list 3 ks
- cibule 1.2 ks
- žloutek 4 ks
- přepuštěné máslo 100 ml
- pálivá mletá paprika 1 špetka
- brambor 1 kg
- rostlinného oleje Promienna 500 ml
- čerstvá rukolla 4 hrst
- cherry rajčata 12 ks
- balzamica Acentino 2 lžíce
Doba přípravy: 80 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Grilování
Země: Česká republika
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Steaky
Steaky omyjeme, osušíme a tuk na okraji masa několikrát nařízneme. Těsně před tepelnou přípravou steaky opepříme a osolíme. Rozehřátou grilovací pánev pokapeme trochou olivového oleje a položíme na ni připravené steaky. Pro malé až střední propečení masa grilujeme asi 3-4 minuty z každé strany. Grilované steaky přendáme na talíř a na střed každého dáme asi půl lžíce bylinkového másla (máslo smícháme s najemno nasekanými bylinkami, lžičkou hořčice, pár kapkami citrónové šťávy, solí a pepřem). Celý talíř přikryjeme alobalem a steaky necháme chvíli odpočinout.
Holandská omáčka
Připravíme vinnou redukci. Bílé víno vaříme s 5 kuličkami černého pepře, 3 bobkovými listy a 1/2 cibule. Necháme svařit na asi polovinu objemu. Nad vodní lázni vyšleháme 4 žloutky se 3 lžícemi vinné redukce do husté pěny. Dáváme pozor, aby se žloutky neuvařily. Za stálého míchání přiléváme přepuštěné máslo. Nakonec omáčku dochutíme špetkou pálivé papriky, pepře, soli a pár kapkami citrónové šťávy.
Tip
Více o přepuštěném másle se dozvíte od Romana Pauluse v kulinářské abecedě na kuchynelidlu.cz
Domácí hranolky
Oloupané brambory omyjeme a nakrájíme na větší hranolky, které pak krátce blanšírujeme (povaříme asi půl minuty) v osolené vroucí vodě. Hranolky následně osušíme a předsmažíme ve fritovacím hrnci v rostlinném oleji asi při 120°C doměkka (ještě ne do zlatohněda). Těsně před podáváním osmažíme takto připravené brambory při asi 170-180°C dokřupava. Hotové hranolky osušíme na papírovém ubrousku a osolíme.
Rukola
Čerstvou rukolu omyjeme, osušíme a dáme do misky. Přidáme na čtvrtky nakrájená cherry rajčata, 2 lžíce balzamikového octa a 2 lžíce olivového oleje a promícháme.
Servírovaní
Na talíř naskládáme hranolky, rukolový salát a na něj příčně nakrájený steak. Nakonec přelijeme holandskou omáčkou.
Steaky omyjeme, osušíme a tuk na okraji masa několikrát nařízneme. Těsně před tepelnou přípravou steaky opepříme a osolíme. Rozehřátou grilovací pánev pokapeme trochou olivového oleje a položíme na ni připravené steaky. Pro malé až střední propečení masa grilujeme asi 3-4 minuty z každé strany. Grilované steaky přendáme na talíř a na střed každého dáme asi půl lžíce bylinkového másla (máslo smícháme s najemno nasekanými bylinkami, lžičkou hořčice, pár kapkami citrónové šťávy, solí a pepřem). Celý talíř přikryjeme alobalem a steaky necháme chvíli odpočinout.
Holandská omáčka
Připravíme vinnou redukci. Bílé víno vaříme s 5 kuličkami černého pepře, 3 bobkovými listy a 1/2 cibule. Necháme svařit na asi polovinu objemu. Nad vodní lázni vyšleháme 4 žloutky se 3 lžícemi vinné redukce do husté pěny. Dáváme pozor, aby se žloutky neuvařily. Za stálého míchání přiléváme přepuštěné máslo. Nakonec omáčku dochutíme špetkou pálivé papriky, pepře, soli a pár kapkami citrónové šťávy.
Tip
Více o přepuštěném másle se dozvíte od Romana Pauluse v kulinářské abecedě na kuchynelidlu.cz
Domácí hranolky
Oloupané brambory omyjeme a nakrájíme na větší hranolky, které pak krátce blanšírujeme (povaříme asi půl minuty) v osolené vroucí vodě. Hranolky následně osušíme a předsmažíme ve fritovacím hrnci v rostlinném oleji asi při 120°C doměkka (ještě ne do zlatohněda). Těsně před podáváním osmažíme takto připravené brambory při asi 170-180°C dokřupava. Hotové hranolky osušíme na papírovém ubrousku a osolíme.
Rukola
Čerstvou rukolu omyjeme, osušíme a dáme do misky. Přidáme na čtvrtky nakrájená cherry rajčata, 2 lžíce balzamikového octa a 2 lžíce olivového oleje a promícháme.
Servírovaní
Na talíř naskládáme hranolky, rukolový salát a na něj příčně nakrájený steak. Nakonec přelijeme holandskou omáčkou.
Poznámka:
čerstvých bylinek (petrželka, pažitka nebo nať lahůdkové cibulky)Podobné recepty
- » Grilovaný T-Bone steak
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 6x) - » Grilovaný fenykl
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Tortilla plněná grilovaným mletým masem
(Hodnocení: 1.33 - hlasovalo 6x) - » Grilovaný losos s cizrnou a piniovými oříšky
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 2x) - » Grilovaný humr s vařeným bramborem
(Hodnocení: 1.67 - hlasovalo 3x) - » Grilovaný vepřový bůček
(Hodnocení: 1.25 - hlasovalo 4x) - » Pljeskavica s grilovanými rajčaty
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 4x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017437) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 316308) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237927) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 234630) - » Couračka
(Navštívilo: 150868) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131901) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113944)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy