Grilovaný Striploin steak s domácími hranolky

Kategorie: Maso

Autor:

Grilovaný Striploin steak s domácími hranolky

Suroviny

Porce: 4 + –
  • Striploin steaky Deluxe 4 ks
  • černý pepř 1 ks
  • mořská sůl 1 ks
  • olivový olej Primadonna 1 lžíce
  • máslo 100 g
  • čerstvé bylinky 1 lžíce
  • dijonské hořčice Duc de Coeur 1 lžička
  • citrón 1 ks
  • bílého suchého vína Pinot Grigio 200 ml
  • černý pepř 5 kulička
  • bobkový list 3 ks
  • cibule 1.2 ks
  • žloutek 4 ks
  • přepuštěné máslo 100 ml
  • pálivá mletá paprika 1 špetka
  • brambor 1 kg
  • rostlinného oleje Promienna 500 ml
  • čerstvá rukolla 4 hrst
  • cherry rajčata 12 ks
  • balzamica Acentino 2 lžíce

Doba přípravy: 80 min

Obtížnost: Středně obtížné

Způsob přípravy: Grilování

Země: Česká republika

Počet porcí: 4

1 2 3 4 5 (hodnocení jako ve škole)

Hodnocení: (hlasovalo x)

Postup:

Steaky
Steaky omyjeme, osušíme a tuk na okraji masa několikrát nařízneme. Těsně před tepelnou přípravou steaky opepříme a osolíme. Rozehřátou grilovací pánev pokapeme trochou olivového oleje a položíme na ni připravené steaky. Pro malé až střední propečení masa grilujeme asi 3-4 minuty z každé strany. Grilované steaky přendáme na talíř a na střed každého dáme asi půl lžíce bylinkového másla (máslo smícháme s najemno nasekanými bylinkami, lžičkou hořčice, pár kapkami citrónové šťávy, solí a pepřem). Celý talíř přikryjeme alobalem a steaky necháme chvíli odpočinout.
Holandská omáčka
Připravíme vinnou redukci. Bílé víno vaříme s 5 kuličkami černého pepře, 3 bobkovými listy a 1/2 cibule. Necháme svařit na asi polovinu objemu. Nad vodní lázni vyšleháme 4 žloutky se 3 lžícemi vinné redukce do husté pěny. Dáváme pozor, aby se žloutky neuvařily. Za stálého míchání přiléváme přepuštěné máslo. Nakonec omáčku dochutíme špetkou pálivé papriky, pepře, soli a pár kapkami citrónové šťávy.
Tip
Více o přepuštěném másle se dozvíte od Romana Pauluse v kulinářské abecedě na kuchynelidlu.cz
Domácí hranolky
Oloupané brambory omyjeme a nakrájíme na větší hranolky, které pak krátce blanšírujeme (povaříme asi půl minuty) v osolené vroucí vodě. Hranolky následně osušíme a předsmažíme ve fritovacím hrnci v rostlinném oleji asi při 120°C doměkka (ještě ne do zlatohněda). Těsně před podáváním osmažíme takto připravené brambory při asi 170-180°C dokřupava. Hotové hranolky osušíme na papírovém ubrousku a osolíme.
Rukola
Čerstvou rukolu omyjeme, osušíme a dáme do misky. Přidáme na čtvrtky nakrájená cherry rajčata, 2 lžíce balzamikového octa a 2 lžíce olivového oleje a promícháme.
Servírovaní
Na talíř naskládáme hranolky, rukolový salát a na něj příčně nakrájený steak. Nakonec přelijeme holandskou omáčkou.


Poznámka:

čerstvých bylinek (petrželka, pažitka nebo nať lahůdkové cibulky)
Vložte nový příspěvek



Napsáno znaků





* pole s tučným zvýrazněním jsou povinná

Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost.

Podobné recepty


Nejnavštěvovanější recepty


Nejnovější recepty


Nejnovější komentáře

  • » web o gastronomii a kuchařkách  31.10.2017 16:50
    Pavla Szkolová
    Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více
  • » Poraďte mi  21.09.2015 19:25
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více
  • » Poraďte mi  16.09.2015 09:03
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více
  • » Mazání a úprava receptů  16.09.2015 09:02
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více
  • » Poraďte mi  15.09.2015 15:38
    Ibolya Meszarosova
    dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více

Přihlášení


zůstat přihlášen

Přidej na Seznam

Top kulinářské blogy

 

Google+


Přidat web k oblíbeným
Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
TOPlist