Pikantní kousky štiky z chřestem a rozmarýnovými brambory
Kategorie: Maso
Autor: wencek

Suroviny
- maso štiky 500 g
- čerstvě mletá paprika 1 lžička
- sušený česnek 1 lžička
- kari koření 1 lžička
- šalvěj 1 špetka
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- hladká mouka 1 lžíce
- citrónová šťáva 1 lžička
- Na chřest
- chřest 500 g
- voda 1 l
- sůl 1 špetka
- Na holandskou omáčku
- máslo 8 lžíce
- bílé víno 1 lžíce
- kuřecí vývar 1 lžíce
- citrónová šťáva 1 lžička
- žloutek 2 ks
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- Na brambory
- brambory 1.5 kg
- česnek 8 stroužek
- rozmarýn 1 svazek
- voda 1 l
- SŮL 0.5 lžička
Doba přípravy: 30 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Smažení
Země: Česká republika
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
1. Z ryby nejprve stáhneme kůži, naporcujeme ji na podkovy a vykostíme
2. Podkovy nakrájíme na kousky kolem 3 cm velké, ty pokapeme citronovou šťávou, osolíme a necháme hodinu odpočinout
3. Hladkou mouku promícháme s kari, červenou paprikou, sušeným česnekem a šalvěji, kousky ryby obalíme v ochucené mouce nejlépe 2x, poprvé se většina mouky vsákne do masa
4. Obalené kousky štiky smažíme dozlatova z obou stran
5. Podáváme s uvařeným chřestem a rozmarýnovými brambory, chřest přelijeme holandskou omáčkou.
Příprava chřestu a holandské omáčky:
1. Z oloupaného chřestu odkrojíme dřevnaté konce, výhonky dáme vařit do přiměřeného množství mírně osolené vody, vaříme 15-20 minut, vodu slijeme a uvařený chřest zalijeme studenou vodou, zůstane pak krásně zelený
2. V misce promícháme žloutky, citronovou šťávu, bílé víno, kuřecí vývar, sůl a mletý pepř
3. Misku umístíme nad hrnec s pomalu vroucí vodou a směs šleháme metlou, dokud není hustá a nezesvětlá, potom po lžících postupně přišleháváme rozpuštěné teplé máslo.
Příprava rozmarýnových brambor:
1. Brambory podélně nakrájíme na čtvrtky, dáme je do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a vaříme 6 až 7 minut, pak je scedíme a necháme důkladně okapat
2. Osušené brambory přendáme na plech, hojně pokapeme olivovým olejem, osolíme a dáme na 30 minut péct do trouby vyhřáté na 200 °C
3. Brambory jemně zmáčkneme šťouchadlem na brambory
4. Větší dávku olivového oleje smícháme s vinným octem, stroužky česneku a nasekaným rozmarýnem a směsí brambory přelijeme, pečeme dalších 40 minut dokřupava.
2. Podkovy nakrájíme na kousky kolem 3 cm velké, ty pokapeme citronovou šťávou, osolíme a necháme hodinu odpočinout
3. Hladkou mouku promícháme s kari, červenou paprikou, sušeným česnekem a šalvěji, kousky ryby obalíme v ochucené mouce nejlépe 2x, poprvé se většina mouky vsákne do masa
4. Obalené kousky štiky smažíme dozlatova z obou stran
5. Podáváme s uvařeným chřestem a rozmarýnovými brambory, chřest přelijeme holandskou omáčkou.
Příprava chřestu a holandské omáčky:
1. Z oloupaného chřestu odkrojíme dřevnaté konce, výhonky dáme vařit do přiměřeného množství mírně osolené vody, vaříme 15-20 minut, vodu slijeme a uvařený chřest zalijeme studenou vodou, zůstane pak krásně zelený
2. V misce promícháme žloutky, citronovou šťávu, bílé víno, kuřecí vývar, sůl a mletý pepř
3. Misku umístíme nad hrnec s pomalu vroucí vodou a směs šleháme metlou, dokud není hustá a nezesvětlá, potom po lžících postupně přišleháváme rozpuštěné teplé máslo.
Příprava rozmarýnových brambor:
1. Brambory podélně nakrájíme na čtvrtky, dáme je do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a vaříme 6 až 7 minut, pak je scedíme a necháme důkladně okapat
2. Osušené brambory přendáme na plech, hojně pokapeme olivovým olejem, osolíme a dáme na 30 minut péct do trouby vyhřáté na 200 °C
3. Brambory jemně zmáčkneme šťouchadlem na brambory
4. Větší dávku olivového oleje smícháme s vinným octem, stroužky česneku a nasekaným rozmarýnem a směsí brambory přelijeme, pečeme dalších 40 minut dokřupava.
Poznámka:
Úžasné menu, tedy kousky na pikantno obalené štiky, usmažené dozlatova, servírované s vařeným chřestem servírovaným přelitým holandskou omáčkou a opečenými bramborami dochucenými rozmarýnem.Podobné recepty
- » Pikantní kousky ryby
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Pikantní kuřecí kousky
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Pikantní tvarohová směs se sójovými kousky
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Pikantní křupavé kuřecí kousky alá Thai
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Pikantní krupicové suflé
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Pikantní vepřový guláš
(Hodnocení: 1.53 - hlasovalo 73x) - » Pekingská pikantní kyselá polévka
(Hodnocení: 1.59 - hlasovalo 22x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015717) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308000) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237341) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232245) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy