Vepřová pečeně v bylinkách a šunkové krustě
Kategorie: Maso
Autor: wencek

Suroviny
- hladkolistá petrželka 1 svazek
- čerstvě sekaný rozmarýn 1 lžíce
- čerstvě nasekaný šalvěj 1 lžíce
- česnek 3 stroužek
- dijónská hořtice 1 lžíce
- strouhaná kůra z biocitrónu 2 lžíce
- mleté chilli 1 špetka
- mořská sůl 3 špetka
- vepřová pečeně bez kosti 1.2 kg
- rosciutta cruda 100 g
- bílé víno 100 ml
- drůbeží vývar 400 ml
- hladká mouka 1 lžíce
- máslo 1 lžíce
Doba přípravy: 120 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 8
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
1 V míse promíchejte petrželku, rozmarýn, šalvěj, česnek, hořčici, citronovou kůru a chilli a vše smíchejte s olivovým olejem. Vepřovou pečeni osolte a potřete připravenou směsí. Zakryjte a nechte v chladu 1 hodinu marinovat (můžete ale i 24 hodin).
2 Troubu předehřejte na 200°C. Na pracovní plochu rozložte plátky sušené šunky tak, aby se mírně překrývaly. Na ně pak položte ochucenou pečeni a do šunky ji zabalte. Aby z ní plátky nesklouzly, přichyťte je kuchyňským provázkem. Potom pečeni vložte do pekáče.
3 Pečte asi 1 a 1/2 hodiny doměkka a dozlatova. Občas podlijte vínem a částí vývaru (cca 200ml). Asi 15 minut před dokončením přilijte zbytek vývaru, a jakmile začne bublat, rozmíchejte v něm předem připravené moučné máslo a nechte dopéct. Šťáva se mezitím zjemní a zhoustne. Hotové maso vyjměte a nechte na prkénku 10 minut odpočinout. Šťávu osolte, vmíchejte 1 lžíci nasekané petrželky a po 1/2 lžičce šalvěje a rozmarýnu a slijte do omáčníku. Podávejte se saláty (recepty na další straně).
NĚCO NAVÍC
Abyste se ještě více přiblížili chuti italské porchetty, jejímž receptem jsme se inspirovali, přidejte k bylinkám 1 lžičku hrubě drcených fenyklových semen.
2 Troubu předehřejte na 200°C. Na pracovní plochu rozložte plátky sušené šunky tak, aby se mírně překrývaly. Na ně pak položte ochucenou pečeni a do šunky ji zabalte. Aby z ní plátky nesklouzly, přichyťte je kuchyňským provázkem. Potom pečeni vložte do pekáče.
3 Pečte asi 1 a 1/2 hodiny doměkka a dozlatova. Občas podlijte vínem a částí vývaru (cca 200ml). Asi 15 minut před dokončením přilijte zbytek vývaru, a jakmile začne bublat, rozmíchejte v něm předem připravené moučné máslo a nechte dopéct. Šťáva se mezitím zjemní a zhoustne. Hotové maso vyjměte a nechte na prkénku 10 minut odpočinout. Šťávu osolte, vmíchejte 1 lžíci nasekané petrželky a po 1/2 lžičce šalvěje a rozmarýnu a slijte do omáčníku. Podávejte se saláty (recepty na další straně).
NĚCO NAVÍC
Abyste se ještě více přiblížili chuti italské porchetty, jejímž receptem jsme se inspirovali, přidejte k bylinkám 1 lžičku hrubě drcených fenyklových semen.
Podobné recepty
- » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Hodnocení: 1.52 - hlasovalo 162x) - » Vepřová pečeně plněná švestkami
(Hodnocení: 1.1 - hlasovalo 21x) - » Brašovská drobná vepřová pečeně
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x) - » Francouzská vepřová pečeně
(Hodnocení: 1.29 - hlasovalo 7x) - » Vepřová pečeně na víně
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 2x) - » Velikonoční vepřová pečeně na zelí
(Hodnocení: 1.33 - hlasovalo 3x) - » Vepřová uzenářská pečeně
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 2x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017437) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 316309) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237927) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 234630) - » Couračka
(Navštívilo: 150868) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131903) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113944)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy