Žemlovka s hruškami
Kategorie: Pokrmy
Autor: Zdeňka Fridrichová

Suroviny
- veka 1 ks
- měkký tvaroh 500 g
- krystalový cukr 100 g
- vejce 3 ks
- hrušky 500 g
- mléko 500 ml
- rozinky 100 g
- vlašské ořechy 100 g
- Bílkový sníh:
- bílek 3 ks
- krystalový cukr 250 g
- máslo na vymazání pekáčků 2 lžíce
Doba přípravy: 60 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Veku nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Zapékací misky nebo pekáčk vymažeme máslem. Měkký tvaroh dáme do misky, přidáme cukr s jedním vejcem a vyšleháme na hladkou krémovou hmotu.
Hrušky oloupeme a nastrouháme nahrubo. V jiné misce rozmícháme mléko a zbylá vejce. Plátky veky namáčíme do tekutiny a klademe na dno pekáčků. Potřeme je vrstvou tvarohu, kterou poklademe strouhanými hruškami a posypeme rozinkami, nasekanými ořechy a vanilkovým cukrem.
Vše zkryjeme další vrstvou namočených plátků veky a povrch přelijeme zbylým rozmíchaným mlékem s vejci. Vložíme zapékací misk do trouby a zapékáme při 170°C asi 15 minut. Zatím vyšleháme bílky s 1/3 cukru.
Zbylý cukr vaříme s trochou vody asi 10 minut a pak s pomocí drátěného očka uděláme zkoušku. Očko namočíme, foukneme jako do bublifuku, a když vyjdou bublinky, zašleháme do sněhu. (Bílky s cukrem můžeme vyšlehat i ve vodní lázni). Sníh dáme na předpečenou žemlovku a pečeme ještě asi 20-30 minut.
Hrušky oloupeme a nastrouháme nahrubo. V jiné misce rozmícháme mléko a zbylá vejce. Plátky veky namáčíme do tekutiny a klademe na dno pekáčků. Potřeme je vrstvou tvarohu, kterou poklademe strouhanými hruškami a posypeme rozinkami, nasekanými ořechy a vanilkovým cukrem.
Vše zkryjeme další vrstvou namočených plátků veky a povrch přelijeme zbylým rozmíchaným mlékem s vejci. Vložíme zapékací misk do trouby a zapékáme při 170°C asi 15 minut. Zatím vyšleháme bílky s 1/3 cukru.
Zbylý cukr vaříme s trochou vody asi 10 minut a pak s pomocí drátěného očka uděláme zkoušku. Očko namočíme, foukneme jako do bublifuku, a když vyjdou bublinky, zašleháme do sněhu. (Bílky s cukrem můžeme vyšlehat i ve vodní lázni). Sníh dáme na předpečenou žemlovku a pečeme ještě asi 20-30 minut.
Poznámka:
1 porce asi 4 354 kJ/1039 kcalPodobné recepty
- » Žemlovka
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 16x) - » Tvarohovo jablečná žemlovka
(Hodnocení: 1.25 - hlasovalo 12x) - » Žemlovka
(Hodnocení: 3.67 - hlasovalo 3x) - » Babiččina jablková žemlovka
(Hodnocení: 1.2 - hlasovalo 5x) - » Žemlovka s jablky a tvarohem
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 3x) - » Jablková žemlovka se sněhem
(Hodnocení: 5 - hlasovalo 1x) - » Banánová žemlovka
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015773) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308489) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237347) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232265) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy