Gözleme - turecké kynuté plněné kapsy
Kategorie: Pokrmy
Autor: sarysek

Suroviny
- na potření
- máslo 1 ks
- náplň
- sůl 1 špetka
- cibule 1 ks
- česnek 3 stroužek
- měkký zrající sýr 100 g
- rajčata 2 ks
- čerstvě mletý černý pepř 1 ks
- těsto
- olivový olej 3 lžíce
- hladká mouka extra speciál 00 500 g
- voda 300 ml
- čerstvé droždí 25 g
- sůl 1 špetka
- cukr krystal 1 lžička
Doba přípravy: 75 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Turecko
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Do mísy robota dáme hladkou mouku a promícháme se solí. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme vlažnou vodou a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut.
K vykynutému kvásku přilijeme olej a vymísíme jemné pružné nelepivé měkčí těsto, které posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
Náplň připravíme z očištěné cibule, kterou pokrájíme na tenké měsíčky a očištěného česneku pokrájeného na tenké plátky. Dále přidáme omytá a osušená rajčata, která pokrájíme na malé kostky, stejně pokrájíme i sýr. Směs okořeníme, osolíme a promícháme.
Vykynuté těsto vyklopíme na desku, netřeba podsypávat moukou, protože s těstem se výborně pracuje. Z těsta vytvarujeme válec, který rozdělíme na 8 částí a uděláme z nich bochníčky. Každý bochníček rozválíme do kruhu o velikosti talíře a o tloušťce asi 1 až 2 mm.
Na jednu polovinu těsta dáme 2 lžíce náplně, přes náplň přehneme druhou polovinu těsta, okraje po obvodu stlačíme prsty a máme naplněné gözleme.
Připravené gözleme položíme na suchou rozpálenou nepřilnavou pánev, přikryjeme pokličkou a pečeme, až se nafouknou a na povrchu vzniknou hnědé skvrny, obrátíme pomocí dřevěné špachtle a dopečeme. Upečené gözleme ihned potřeme čerstvým máslem a podáváme.
Gözleme servírujeme horké samostatně s ayranem, což je nápoj z bílého jogurtu smíchaného se solí a studenou vodou. Můžeme podávat i jako chutnou přílohu (třeba k polévkám). Náplně můžou být různé, například ze špenátu se sýrem, baklažánem, cuketou či jinou zeleninou nebo s mletým jehněčím, hovězím masem či jinými náplněmi.
Jde o mimořádně oblíbený, velmi starý a tradiční turecký recept. Dnes jsou známe i sladké náplně a připravuje se i z nekynutého těsta, ty jsou mnohem tenčí.
K vykynutému kvásku přilijeme olej a vymísíme jemné pružné nelepivé měkčí těsto, které posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
Náplň připravíme z očištěné cibule, kterou pokrájíme na tenké měsíčky a očištěného česneku pokrájeného na tenké plátky. Dále přidáme omytá a osušená rajčata, která pokrájíme na malé kostky, stejně pokrájíme i sýr. Směs okořeníme, osolíme a promícháme.
Vykynuté těsto vyklopíme na desku, netřeba podsypávat moukou, protože s těstem se výborně pracuje. Z těsta vytvarujeme válec, který rozdělíme na 8 částí a uděláme z nich bochníčky. Každý bochníček rozválíme do kruhu o velikosti talíře a o tloušťce asi 1 až 2 mm.
Na jednu polovinu těsta dáme 2 lžíce náplně, přes náplň přehneme druhou polovinu těsta, okraje po obvodu stlačíme prsty a máme naplněné gözleme.
Připravené gözleme položíme na suchou rozpálenou nepřilnavou pánev, přikryjeme pokličkou a pečeme, až se nafouknou a na povrchu vzniknou hnědé skvrny, obrátíme pomocí dřevěné špachtle a dopečeme. Upečené gözleme ihned potřeme čerstvým máslem a podáváme.
Gözleme servírujeme horké samostatně s ayranem, což je nápoj z bílého jogurtu smíchaného se solí a studenou vodou. Můžeme podávat i jako chutnou přílohu (třeba k polévkám). Náplně můžou být různé, například ze špenátu se sýrem, baklažánem, cuketou či jinou zeleninou nebo s mletým jehněčím, hovězím masem či jinými náplněmi.
Jde o mimořádně oblíbený, velmi starý a tradiční turecký recept. Dnes jsou známe i sladké náplně a připravuje se i z nekynutého těsta, ty jsou mnohem tenčí.
Podobné recepty
- » Turecké brambory
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Turecké datle plněné sýrem
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Turecké brambory
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Turecké pide
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Acma - turecké sladké pečivo
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Kabak mücver - turecké křupavé cuketovo-sýrové placky
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Sulu köfte - turecké masové kuličky v rajčatové omáčce
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015716) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 307987) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237340) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232241) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy