Sulu köfte - turecké masové kuličky v rajčatové omáčce

Kategorie: Pokrmy

Autor:

Sulu köfte - turecké masové kuličky v rajčatové omáčce

Suroviny

Porce: 6 + –
  • omáčka
  • cibule 1 ks
  • rajčatový protlak 2 lžíce
  • voda 500 ml
  • sůl 1 lžička
  • máslo 50 g
  • sušená máta 1 lžička
  • sumac 1 lžička
  • podle potřeby
  • olivový olej 1 ks
  • směs
  • sůl 1 lžička
  • sušené oregano 1 lžička
  • bulgur 100 ml
  • sumac 1 lžička
  • vejce 1 ks
  • čerstvě mletý černý pepř 0.5 lžička
  • chilli vločky 0.5 lžička
  • isot paprika 1 lžička
  • voda 150 ml
  • mleté hovězí maso 700 g

Doba přípravy: 45 min

Obtížnost: Snadné

Způsob přípravy: Vaření

Země: Turecko

Počet porcí: 6

1 2 3 4 5 (hodnocení jako ve škole)

Hodnocení: (hlasovalo x)

Postup:

Mleté hovězí maso dáme do mísy. Středně velký bulgur v misce zalijeme horkou vodou, přikryjeme pokličkou a necháme napučet, dokud nevsákne všechnu vodu. K mletému masu přidáme napučený bulgur, vejce, čerstvě mletý černý pepř, sumac, sušené oregano, isot papriku, chilli vločky, sůl podle chuti a dobře promícháme rukama.

Navlhčenýma rukama vytvarujeme z amsvé směsi kuličky velikosti vlašského ořechu, které klademe na talíř jemně posypaný hladkou moukou a povrch kuliček také jemně posypeme moukou.

Připravené kuličky postupně opečeme z obou stran na rozehřátém olivovém oleji a vybereme na talíř. Do výpeku přidáme čerstvé máslo, necháme rozpustit, orestujeme na něm jemně osolenou posekanou cibuli do sklovita a poté opečeme rajčatový protlak za občasného míchání.

Dále zalijeme asi 500 ml horké vody, podle chuti osolíme a přidáme všechno koření, které je v kuličkách, navíc přidáme sušenou mátu peprnou a do omáčky vložíme opečené kuličky, které mají být ponořené asi do 3/4 ve šťávě. Přikryjeme pokličkou a vaříme na středním plameni 15 minut.

Kuličky potom pootáčíme a vaříme dalších 15 minut, šťáva zatím přiměřeně zhoustne. Masové kuličky budou velmi chutné, šťavnaté, lehoučké a díky bulguru krásně nadýchané. Rajčatová omáčka má úžasnou osvěžující chuť po mátě a je nádherně voňavá po použitém koření.

Sulu köfte - turecké masové kuličky v rajčatové omáčce podáváme horké s česnekovým jogurtem, který si na talíř nabere každý sám. Jako přílohu k sulu köfte přidáme krajíc čerstvého domácího chleba.

Sumac (Sumach) je složený z 35 druhů kvetoucích rostlin rodu Rhus a používá se jako rozemletý prášek z plodů - kostkovice červeno-hnědé až fialové barvy jako koření arabské, turecké či blízko-východní kuchyně. Koření se ním třeba saláty či koláče a hlavně maso, kebab, rýže má citronovou jemně pálivou chuť.

Isot paprika je fermentovaná paprika, která je sušená na slunci. Má mírně uzenou, pálivou a velmi specifickou lahodnou chuť. Vyznačuje se typickou chutí příznačnou pro tureckou kuchyni, lze ji koupit v tureckých obchodech s kořením a tureckými lahůdkami.
Vložte nový příspěvek



Napsáno znaků





* pole s tučným zvýrazněním jsou povinná

Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost.

Podobné recepty


Nejnavštěvovanější recepty


Nejnovější recepty


Nejnovější komentáře

  • » web o gastronomii a kuchařkách  31.10.2017 16:50
    Pavla Szkolová
    Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více
  • » Poraďte mi  21.09.2015 19:25
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více
  • » Poraďte mi  16.09.2015 09:03
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více
  • » Mazání a úprava receptů  16.09.2015 09:02
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více
  • » Poraďte mi  15.09.2015 15:38
    Ibolya Meszarosova
    dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více

Přihlášení


zůstat přihlášen

Přidej na Seznam

Top kulinářské blogy

 

Google+


Přidat web k oblíbeným
Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
TOPlist