Kuřecí kousky ve smetanové omáčce se špenátem a pórkem
Kategorie: Pokrmy
Autor: sarysek

Suroviny
- česnek 6 stroužek
- šalotka 2 ks
- listový špenát 200 g
- pórek 1 ks
- kuřecí prsa 3 ks
- panenský olivový olej 65 ml
- na ozdobu
- rukola 3 hrst
- čerstvá bazalka 1 ks
- cherry rajčata 3 hrst
- podle chuti
- mletý černý pepř 1 ks
- sůl 1 ks
- příloha
- jasmínová rýže 2 balíček
Doba přípravy: 45 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Smažení
Země: Chorvatsko
Počet porcí: 3
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, dostatečně osolíme, opepříme, dáme do misky, zalijeme olivovým olejem (asi 2 lžíce) a necháme uležet během čištění a krájení zeleniny.
Listový špenát omyjeme a nakrájíme na středně velké kousky. Nevím, jak jídlo chutná s mraženým špenátem, vždy jsem směs vařil pouze se špenátem čerstvým, který se dá velmi lehce vypěstovat a také celoročně koupit v různých obchodních řetězcích.
Pórek očistíme, zařízneme vršek listů - asi tak 10 cm, ukrojíme spodní část - asi tak centimetr, je to tvrdé a do jídla se moc nehodí. Celý pórek do jídla nakrájíme. Nakonec oloupeme 5 - 6 stroužků kvalitního česneku. Máte-li čínský česnek, raději ho tam snad ani nedávejte, nebo počítejte minimálně s dvojnásobkem stroužků.
Po přípravě zeleniny začneme s přípravou kuřecích kousků. Na rozpáleném olivovém oleji zprudka osmahneme kuřecí kousky. Ty pěkně pustí vodu, která se smíchá s olivovým olejem. Ke konci přidáme 3 stroužky česneku, které nám kuřecí kousky pěkně provoní. Lehce dohněda osmahlé kuřecí kousky jsou za 6 - 7 minut hotové.
Osmahlé kuřecí kousky vyndáme z pánve a budeme pokračovat s nakrájenou zeleninou. Pokud máme na pánvi málo oleje, ještě dolijeme a na středním plameni pěkně osmahneme nakrájený pórek a šalotku. Musí zesklovatět a změknout, trvá to asi tak 4 minuty. Poté přidáme špenát, který se velmi rychle smrskne, to je naprosto v pořádku. Zeleninu osolíme a ke konci přidáme zbytek nakrájených stroužků česneku. Z takového množství zeleniny nám zbudou dvě hrsti.
Následně vrátíme kuřecí kousky a ještě rychle je zprudka osmahneme, stačí tak 2 minuty. Ve finále do pánve přilijeme smetanu a lehce mícháme na velmi mírném plameni asi tak 3 minuty. Směs přikryjeme pánví a necháme kuřecí maso nasáknout horkou smetanou. Celkově se směs zjemní a za 10 minut poté je jídlo připraveno k servírování.
Kuřecí kousky ve smetanové omáčce se špenátem a pórkem můžeme podle chuti podávat s brambory, rýži nebo těstovinami. Pokud zvolíme jako přílohu rýži, volíme jasmínovou a připravujeme ji podle návodu na obalu. Talíř s kuřecími kousky ve smetanové omáčce dozdobíme lehce položenou rukolou, nakrájeným cherry rajčetem a bazalkou. Máte-li ještě svá rajčata, jistě dokážete ocenit jejich lahodnou chuť oproti těm kupovaným.
Listový špenát omyjeme a nakrájíme na středně velké kousky. Nevím, jak jídlo chutná s mraženým špenátem, vždy jsem směs vařil pouze se špenátem čerstvým, který se dá velmi lehce vypěstovat a také celoročně koupit v různých obchodních řetězcích.
Pórek očistíme, zařízneme vršek listů - asi tak 10 cm, ukrojíme spodní část - asi tak centimetr, je to tvrdé a do jídla se moc nehodí. Celý pórek do jídla nakrájíme. Nakonec oloupeme 5 - 6 stroužků kvalitního česneku. Máte-li čínský česnek, raději ho tam snad ani nedávejte, nebo počítejte minimálně s dvojnásobkem stroužků.
Po přípravě zeleniny začneme s přípravou kuřecích kousků. Na rozpáleném olivovém oleji zprudka osmahneme kuřecí kousky. Ty pěkně pustí vodu, která se smíchá s olivovým olejem. Ke konci přidáme 3 stroužky česneku, které nám kuřecí kousky pěkně provoní. Lehce dohněda osmahlé kuřecí kousky jsou za 6 - 7 minut hotové.
Osmahlé kuřecí kousky vyndáme z pánve a budeme pokračovat s nakrájenou zeleninou. Pokud máme na pánvi málo oleje, ještě dolijeme a na středním plameni pěkně osmahneme nakrájený pórek a šalotku. Musí zesklovatět a změknout, trvá to asi tak 4 minuty. Poté přidáme špenát, který se velmi rychle smrskne, to je naprosto v pořádku. Zeleninu osolíme a ke konci přidáme zbytek nakrájených stroužků česneku. Z takového množství zeleniny nám zbudou dvě hrsti.
Následně vrátíme kuřecí kousky a ještě rychle je zprudka osmahneme, stačí tak 2 minuty. Ve finále do pánve přilijeme smetanu a lehce mícháme na velmi mírném plameni asi tak 3 minuty. Směs přikryjeme pánví a necháme kuřecí maso nasáknout horkou smetanou. Celkově se směs zjemní a za 10 minut poté je jídlo připraveno k servírování.
Kuřecí kousky ve smetanové omáčce se špenátem a pórkem můžeme podle chuti podávat s brambory, rýži nebo těstovinami. Pokud zvolíme jako přílohu rýži, volíme jasmínovou a připravujeme ji podle návodu na obalu. Talíř s kuřecími kousky ve smetanové omáčce dozdobíme lehce položenou rukolou, nakrájeným cherry rajčetem a bazalkou. Máte-li ještě svá rajčata, jistě dokážete ocenit jejich lahodnou chuť oproti těm kupovaným.
Podobné recepty
- » Kuřecí kousky v pivním těstíčku s arašídy
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Kuřecí kousky v sýrovém těstíčku
(Hodnocení: 1.35 - hlasovalo 17x) - » Kuřecí kousky na pepři
(Hodnocení: 1.16 - hlasovalo 19x) - » Čočková polévka s kurkumou, kuřecími kousky a citronovou trávou
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Kuřecí kousky v sýrové omáčce
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Kuřecí kousky na paprice s těstovinami
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Grilované citronovo-jogurtové kuřecí kousky
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017282) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 315519) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237739) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 233510) - » Couračka
(Navštívilo: 150838) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131548) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113861)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy