Rizoto se slaninou a hráškem
Kategorie: Pokrmy
Autor: Bmilinka1991

Suroviny
- Mražený hrášek 225 g
- Máslo 50 g
- Olivový olej 1 lžíce
- Sůl dle potřeby 1 ks
- Pepř dle potřeby 1 ks
- Libová slanina 125 g
- Malá cibule 1 ks
- Zeleninový výar 1 l
- Rýže arborio 230 g
- Suché bílé víno 150 ml
- Šafrán 1 špetka
- Čerstvá petrželka 2 lžíce
- Sekaný estragon 1 lžička
- Čerstvý parmazán 1 ks
Doba přípravy: 30 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Vaření
Země: Česká republika
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Hrášek nasypeme do vroucí vody, krátce povaříme a propláchneme studenou vodou.
Polovinu másla rozpustíme na pánvi, přilijeme olej, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a vyškvaříme ji dozlatova.
Přisypeme nasekanou cibulku a smažíme asi 5 minut. Vývar v hrnci přivedeme k varu. Jakmile cibulka změkne a zprůsvitní, nasypeme na ni propláchnutou rýži a pořádně ji promícháme tak, aby bylo každé zrnko obaleno tukem. Přilijeme vínem a dále promícháváme a vaříme až do chvíle, kdy se prakticky úplně odpaří. V tomto okamžiku začneme postupně přilévat po naběračkách horký vývar. Rýže bude pomalu vstřebávat tekutinu, takže stále promícháváme a přiléváme vývar.
Asi po 15 minutách přidáme taky špetku šafránu s nálevem, sůl a pepř a dále mícháme a přidáváme vývar.
Jakmile je rýže téměř hotová, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, šťávu a bazalkové lístky. Promícháme, a pokud je konzistence rizota ideální, stáhneme z ohně.
Ochutnáme, zda je dost slané a opepřené, a přidáme zbytek másla a parmazán.
Polovinu másla rozpustíme na pánvi, přilijeme olej, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a vyškvaříme ji dozlatova.
Přisypeme nasekanou cibulku a smažíme asi 5 minut. Vývar v hrnci přivedeme k varu. Jakmile cibulka změkne a zprůsvitní, nasypeme na ni propláchnutou rýži a pořádně ji promícháme tak, aby bylo každé zrnko obaleno tukem. Přilijeme vínem a dále promícháváme a vaříme až do chvíle, kdy se prakticky úplně odpaří. V tomto okamžiku začneme postupně přilévat po naběračkách horký vývar. Rýže bude pomalu vstřebávat tekutinu, takže stále promícháváme a přiléváme vývar.
Asi po 15 minutách přidáme taky špetku šafránu s nálevem, sůl a pepř a dále mícháme a přidáváme vývar.
Jakmile je rýže téměř hotová, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, šťávu a bazalkové lístky. Promícháme, a pokud je konzistence rizota ideální, stáhneme z ohně.
Ochutnáme, zda je dost slané a opepřené, a přidáme zbytek másla a parmazán.
Podobné recepty
- » Rizoto s hráškem a slaninou
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 2x) - » Černé sépiové rizoto - Risotto al nero
(Hodnocení: 2.25 - hlasovalo 4x) - » Italské rizoto s pancettou
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 2x) - » Rizoto s kuřecím masem
(Hodnocení: 1.29 - hlasovalo 7x) - » Krémové rizoto s brokolicí
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Sardinkové rizoto
(Hodnocení: 2.33 - hlasovalo 3x) - » Čínské rizoto bez masa
(Hodnocení: 4 - hlasovalo 1x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017286) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 315536) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237747) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 233555) - » Couračka
(Navštívilo: 150839) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131558) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113863)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy