Celerovobramborový gratin I.
Kategorie: Pokrmy
Autor: Bmilinka1991

Suroviny
- velký celer o váze ½ až ¾ kg 1 ks
- Mléko 250 ml
- Hrubá mořská sůl na dochucení 1 ks
- Hladká mouka 1 lžíce
- Máslo na vymazání formy 1 ks
- Česnek 1 stroužek
- Pevné brambory 3.4 kg
- Čerstvě mletý bílý pepř na dochucené 2 špetka
- Smetana ke šlehání 200 ml
- Zeleninový vývar 60 ml
- Strouhaný sýr - ementál nebo s modrou plísní 2 hrnek
Doba přípravy: 60 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 8
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Celer oloupejte, rozkrojte na čtvrtky a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci plátky celeru zalijte mlékem, osolte. Plátky navrchu poprašte moukou. Povařte, tak pět až sedm minut, než plátky zkřehnou. Sceďte a nechte stranou.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Zapékací formu vymažte máslem a potřete rozkrojeným stroužkem česneku. Vyložte předvařenými plátky celeru a ně dejte syrové plátky brambor. Každou vrstvu lehce osolte a opepřete.
Smetanu rozmíchejte s vývarem a směsí přelijte brambory s celerem. Formu vložte do trouby a pečte 30 až 36 minut, dokud se tekutina nevsákne. Vpichem nože vyzkoušejte, jestli už brambory a celer změkly. Pak gratin posypte sýrem, troubu přepněte na gril a ještě dvě až tři minuty zapékejte, až povrch zezlátne. Nechte krátce vychladnout a podávejte nakrájené na řezy.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Zapékací formu vymažte máslem a potřete rozkrojeným stroužkem česneku. Vyložte předvařenými plátky celeru a ně dejte syrové plátky brambor. Každou vrstvu lehce osolte a opepřete.
Smetanu rozmíchejte s vývarem a směsí přelijte brambory s celerem. Formu vložte do trouby a pečte 30 až 36 minut, dokud se tekutina nevsákne. Vpichem nože vyzkoušejte, jestli už brambory a celer změkly. Pak gratin posypte sýrem, troubu přepněte na gril a ještě dvě až tři minuty zapékejte, až povrch zezlátne. Nechte krátce vychladnout a podávejte nakrájené na řezy.
Podobné recepty
- » Gratinováné plody moře
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Gratinované brambory
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 2x) - » Gratinovaná treska
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 2x) - » VEPŘOVÁ KOTLETA S HOUBOVOU OMÁČKOU A GRATINOVANÝMI BRAMBORAMI DAUPHINÉ
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Gratinované žampiony
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Vepřová panenka s gratinovanými brambory
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Gratinovaná aljašská treska
(Hodnocení: 1.33 - hlasovalo 3x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015775) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308558) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237351) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232297) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131048) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113667)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy