Florentský rýžový koláč
Kategorie: Moučníky
Autor: Bmilinka1991

Suroviny
- Na křehké těsto
- Máslo 125 g
- Moučkový cukr 100 g
- Sůl 1 špetka
- Hladká mouka 255 g
- Vanilkový lusk 1 ks
- Kůra z citronu 1.2 ks
- Žloutek 2 ks
- Mléko 2 lžíce
- Na náplň
- Máslo 55 g
- Vanilkový lusk 2 ks
- Rýže risotto 325 g
- Pískový cukr 3 lžíce
- Kůra z pomeranče 3 ks
- Bílé víno 1 sklenice
- Plnotučné mléko 1 l
- Vejce 3 ks
- Moučkový cukr 2 lžíce
Doba přípravy: 80 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 8
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
1. Nejdřív si kouskem másla vymažte rozkládací koláčovou formu o průměru 28 cm. Na těsto utřete máslo s moučkovým cukrem a solí a vhněťte mouku, zrníčka z vanilky, citronovou kůru a žloutky – jde to rukou nebo v robotu. Když směs vypadá jako hrubá drobenka, přilijte trochu vody nebo mléka. Těsto pak promačkávejte a mírně hněťte, až drží v kouli. Pak ho trochu poprašte moukou. Ale s tím hnětením to nepřežeňte, těsto by bylo elastické a tuhé, ne křehké a drobivé, jak má být. Těsto zabalte do fólie a nejmíň na hodinu ho strčte do ledničky. Pak ho rozválejte a rozložte do formy. Na hodinu strčte do mrazáku.
2. Troubu vyhřejte na 180 °C a korpus pečte asi 12 minut, mírně dozlatova. Formu vyndejte z trouby, odložte a troubu zesilte na 200 °C.
3. Vezměte si vhodně velký, vyšší kastrol se silným dnem a poklicí a pomalu v něm rozpusťte máslo. Vanilkové lusky po délce nařízněte a nožem z nich vyškrábněte zrníčka. (Prázdné lusky můžete strčit do plechovky s cukrem, cukr se krásně navoní.) Vyškrábnutou vanilku přidejte k máslu a zamíchejte. Minutu hřejte na nízkém ohni, pak přisypte rýži, cukr a pomerančovou kůru. Plamen zesilte na střední výkon, všechno dobře promíchejte a přilijte víno. Pořád míchejte, až se víno skoro odvaří. Teď po troškách přilijte mléko. Rýži asi 15 minut udržujte v hodně mírném varu, co nejčastěji míchejte. Neměla by se uvařit úplně doměkka, protože dojde v troubě, ale kaše by měla být dost řídká. Rýžový pudink nechte trochu zchladnout, pak do něj vmíchejte rozšlehaná vejce. Pudink nalijte do korpusu, zaprašte moučkovým cukrem a pečte asi 20 minut, až těsto zezlátne. Koláč je skvělý s crème fraîche, posypaný pomerančovou kůrou.
2. Troubu vyhřejte na 180 °C a korpus pečte asi 12 minut, mírně dozlatova. Formu vyndejte z trouby, odložte a troubu zesilte na 200 °C.
3. Vezměte si vhodně velký, vyšší kastrol se silným dnem a poklicí a pomalu v něm rozpusťte máslo. Vanilkové lusky po délce nařízněte a nožem z nich vyškrábněte zrníčka. (Prázdné lusky můžete strčit do plechovky s cukrem, cukr se krásně navoní.) Vyškrábnutou vanilku přidejte k máslu a zamíchejte. Minutu hřejte na nízkém ohni, pak přisypte rýži, cukr a pomerančovou kůru. Plamen zesilte na střední výkon, všechno dobře promíchejte a přilijte víno. Pořád míchejte, až se víno skoro odvaří. Teď po troškách přilijte mléko. Rýži asi 15 minut udržujte v hodně mírném varu, co nejčastěji míchejte. Neměla by se uvařit úplně doměkka, protože dojde v troubě, ale kaše by měla být dost řídká. Rýžový pudink nechte trochu zchladnout, pak do něj vmíchejte rozšlehaná vejce. Pudink nalijte do korpusu, zaprašte moučkovým cukrem a pečte asi 20 minut, až těsto zezlátne. Koláč je skvělý s crème fraîche, posypaný pomerančovou kůrou.
Podobné recepty
- » Florentský koláč
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Cizrnové kari s rýžovými nudlemi
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Meruňkový rýžový nákyp
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Studený rýžový salát
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Americký rýžový salát
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Krevety s rýžovými nudlemi
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 2x) - » Americký rýžový salát
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015773) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308489) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237347) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232261) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy