Valašský frgál
Kategorie: Moučníky
Autor: kuchtik.honza

Suroviny
- Kvásek:
- Droždí 1 kostka
- Mléko 500 ml
- Cukr 1 lžíce
- Těsto:
- Hladká mouka 250 g
- Polohrubá mouka 750 g
- Vejce 2 ks
- Moučkový cukr 3 lžíce
- Žloutek 6 ks
- Sůl 1 lžička
- Hera 1 ks
- Olej 1 dl
- Drobenka:
- Polohrubá mouka 150 g
- Hladká mouka 150 g
- Moučkový cukr 150 g
- Máslo - rozpuštěné 300 g
- Tvarohová náplň:
- Tvaroh plnotučný 2 kostka
- Máslo - rozpuštěné 100 g
- Vejce - na sníh 1 ks
- Rozinky 1 hrst
- Rum 1 lžíce
- Hrušková povidla:
- Hrušky sušené 1 balení
- Švestková povidla 1 kelímek
- Badyán - mletý 1 špetka
- Skořice - mletá 1 špetka
- Hřebíček - mletý 1 špetka
- Polohrubá mouka - na jíšku 2 lžíce
- Olej - na jíšku 1 lžíce
- Na polití
- Vanilkový cukr 1 balíček
- Rum 1 lžička
- Máslo 250 g
Doba přípravy: 150 min
Obtížnost: Obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Zařazení: Svačina
Země: Česká republika
Počet porcí: 16
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Připravíme si kvásek z rozdrobeného droždí, vlažného mléka a cukru, chvíli necháme odstát a poté přidáme polohruboua a hladkou mouku, žloutky, vejce, moučkový cukr,sůl, Heru a olej a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
Mezitím než nám těsto nakyne, tak si připravíme drobenku z výše uvedených ingrediencí a náplně.
Poté si připravíme plech na koláč, nejlépe kulatý o průměru 30 cm a vymažeme jej sádlem.
Těsto po vykynutí rozdělíme na 2 poloviny a opět je necháme vykynout. Po vykynutí těsto přendáme na vál a vyválíme tenký plát o velikosti plechu, rozetřeme na koláč nádivky a kraje koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme drobenkou a necháme ještě chvíli kynout.
Než nám koláč trochu nakyne, tak si předehřejeme troubu na 220 - 250°C a vložíme do ní každý frgál na cca 6 minut a po upečení kraje frgálů potřeme sádlem.
Až nám frgále vychladnou, tak je polijeme rozpuštěným máslem, které jsme smíchali s rumem a vanilkovým cukrem.
Hrušková náplň:
Sušené hrušky namočíme do vody, povaříme a pomeleme na jemno. Vývar z hrušek nevyléváme a později jej smícháme s rozemletými hruškami.
Připravíme si jíšku z polohrubé mouky a oleje, kterou smícháme s mletými hruškami a promícháme se švestkovými povidly v poměru(2 : 1).
Do směsi přidáme mletý badyán, skořici a hřebíček a vše pořádně promícháme
Z tohoto množství připravíte 8 frgálů!!
Mezitím než nám těsto nakyne, tak si připravíme drobenku z výše uvedených ingrediencí a náplně.
Poté si připravíme plech na koláč, nejlépe kulatý o průměru 30 cm a vymažeme jej sádlem.
Těsto po vykynutí rozdělíme na 2 poloviny a opět je necháme vykynout. Po vykynutí těsto přendáme na vál a vyválíme tenký plát o velikosti plechu, rozetřeme na koláč nádivky a kraje koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme drobenkou a necháme ještě chvíli kynout.
Než nám koláč trochu nakyne, tak si předehřejeme troubu na 220 - 250°C a vložíme do ní každý frgál na cca 6 minut a po upečení kraje frgálů potřeme sádlem.
Až nám frgále vychladnou, tak je polijeme rozpuštěným máslem, které jsme smíchali s rumem a vanilkovým cukrem.
Hrušková náplň:
Sušené hrušky namočíme do vody, povaříme a pomeleme na jemno. Vývar z hrušek nevyléváme a později jej smícháme s rozemletými hruškami.
Připravíme si jíšku z polohrubé mouky a oleje, kterou smícháme s mletými hruškami a promícháme se švestkovými povidly v poměru(2 : 1).
Do směsi přidáme mletý badyán, skořici a hřebíček a vše pořádně promícháme
Z tohoto množství připravíte 8 frgálů!!
Podobné recepty
- » Valašský frgál
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Valašský frgál
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Valašský guláš
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 2x) - » Valašský frgál
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Valašský frgál
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Hrušková náplň do frgálů
(Hodnocení: 1.1 - hlasovalo 41x) - » Kynutý koláč– frgál-výborné těsto
(Hodnocení: 1.25 - hlasovalo 4x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015773) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308489) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237347) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232262) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy