Kapr s černou omáčkou od Vilemíny
Kategorie: Maso
Autor: wencek

Suroviny
- bobkový list 2 ks
- celer 1.2 ks
- cibule 1 ks
- citrónová šťáva 1 ks
- citrónová kůra 1 ks
- červené víno 200 ml
- česnek 1 stroužek
- kapr 800 g
- sekané mandle 2 lžíce
- matmeláda 2 lžíce
- máslo 6 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- mrkev 1 ks
- nové koření 5 kulička
- olej 3 lžíce
- ocet 6 lžíce
- pepř 5 kulička
- perník 5 lžíce
- rozinky 2 lžíce
- sůl 1.2 lžička
- špek 30 g
- švestková povidla 4 lžíce
- sušené švestky 1.3 hrnek
- vlašské ořechy 2 lžíce
- vývar 300 ml
Doba přípravy: 60 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Do směsi másla a oleje v kastrólu dáme opéci kousek drobně pokrájené slaniny, přidáme nudličky celeru a mrkve a po chvíli cibuli a česnek, orestujeme. Pak se přidá koření (pepř, bobkový list, nové koření). Můžeme ho svázat do uzlíčku, aby se nám lépe vyndavalo. Do základu přimícháme pár lžic povidel a rybízového džemu. Zalijeme půllitrem vývaru nebo vodou s bezglutamátovou zeleninovou kostkou, přidáme sůl a skrojek citrónu, 2 dl červeného vína a dusíme, až je zelenina měkká.
Mezitím porce kapra osolíme a obalíme v hladké mouce a dáme péci na pánev opět se směsí másla a oleje z obou stran dozlatova.
Raději než perník na strouhání používám rumové perníčky, stačí je nadrobit a rozpustit v omáčce. Někdy nechají drobky - žmolky, ale to se rozmixuje. Před mixováním vyjmeme uzlíček s kořením a citrón.
Hladkou, tmavě hnědou omáčku zbývá dochutit - dosolit, dopepřit, případně přikyselit citrónem, vínem, povidlím - jak kdo chce. Teprve dobrým provařením se chutě propojí a vytvoří tu úžasnou kompozici chutí. Sušené švestky, rozinky, mandle a ořechy dáme do omáčky až před podáváním.
Podáváme pečenou rybu přelitou černou omáčkou s tradičním knedlíkem, žemlovým knedlíkem, svítkem nebo jen tak s toustem.
Stejnou omáčku můžeme použít i k vařenému jazyku nebo jinému m
Mezitím porce kapra osolíme a obalíme v hladké mouce a dáme péci na pánev opět se směsí másla a oleje z obou stran dozlatova.
Raději než perník na strouhání používám rumové perníčky, stačí je nadrobit a rozpustit v omáčce. Někdy nechají drobky - žmolky, ale to se rozmixuje. Před mixováním vyjmeme uzlíček s kořením a citrón.
Hladkou, tmavě hnědou omáčku zbývá dochutit - dosolit, dopepřit, případně přikyselit citrónem, vínem, povidlím - jak kdo chce. Teprve dobrým provařením se chutě propojí a vytvoří tu úžasnou kompozici chutí. Sušené švestky, rozinky, mandle a ořechy dáme do omáčky až před podáváním.
Podáváme pečenou rybu přelitou černou omáčkou s tradičním knedlíkem, žemlovým knedlíkem, svítkem nebo jen tak s toustem.
Stejnou omáčku můžeme použít i k vařenému jazyku nebo jinému m
Podobné recepty
- » Kapr pečený na másle
(Hodnocení: 1.67 - hlasovalo 3x) - » Rybí salát z kapra
(Hodnocení: 1.2 - hlasovalo 5x) - » Obalovaný kapr
(Hodnocení: 1.25 - hlasovalo 4x) - » Kapr dušený v zelenině
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Tatarský biftek z kapra
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 4x) - » Kapr v křupavém kabátku
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Kapr (nebo jiná ryba) v aspiku
(Hodnocení: 2.8 - hlasovalo 5x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015773) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308489) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237347) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232261) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy