Boeuf bourguignon podle Julie Child
Kategorie: Maso
Autor: wencek
Suroviny
- hovězí maso 1.5 kg
- špek 170 g
- slunečnicový olej 1 lžíce
- mrkev 1 ks
- cibule 1 ks
- sůl 1 lžička
- hladká mouka 2 lžíce
- pepř 1 lžička
- červené víno 750 ml
- sylný masový vývar 600 ml
- rajský protlak 1 lžíce
- česnek 2 stroužek
- tymián 1.2 lžička
- bobkový list 1 ks
- NA CIBULKY
- šalotka 750 g
- máslo 30 g
- hovězí vývar 200 ml
- bouquet garni 1 ks
- NA ŽAMPIONY
- máslo 60 g
- olej 2 lžíce
- šalotka 2 ks
- žampióny 500 g
Doba přípravy: 60 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 6
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
1 Proužky špeku 10 minut povařte v horké vodě, pak je slijte a osušte. Povařením se jejich povrch zatáhne.
2 Zahřejte slunečnicový olej a špek v něm zlehka opečte dozlatova. Vyberte ho děrovanou naběračkou a položte stranou. Olej v hrnci rozpalte na maximum a jen po několika kouscích v něm opékejte dokonale osušené maso zbavené blan a šlach. Pak ho vyjměte a odložte ke slanině. Troubu rozpalte na 230 °C.
3 V hrnci osmahněte mrkev a cibuli, až budou hnědé. Dejte do hrnce zpět všechno maso a slaninu, poprašte moukou, solí a pepřem. Hrnec pak dejte nezakrytý na čtyři minuty do trouby. Maso promíchejte a po dalších čtyřech minutách ho vytáhněte z trouby. Teplotu snižte na 160 °C.
4 Do hrnce vlijte víno a tolik vývaru, aby bylo maso jen tak tak zakryté. Přidejte protlak, česnek, bylinky. Na plotně přiveďte směs k varu, zakryjte a strčte do spodní části trouby. Tekutina v hrnci by měla celou dobu jemně probublávat. Za 3 až 4 hodiny budete mít hotovo – až maso budete mocijemně nakrájet vidličkou.
5 Na cibulky neboli oignons glacés à brun oloupejte šalotky a rozdělte je na dílky podle toho, jak narostly. Až začne máslo s olejem na pánvi bublat, vhoďte cibulky a na mírném ohni je opékejte 10 minut. Průběžně je otáčejte, aby zhnědly ze všech stran.
6 Zalijte je tekutinou, přidejte bylinkový balíček, zakryjte a nechte mírně táhnout 40 až 50 minut. Pokud se tekutina do té doby vyvaří, přilijte trochu vody, aby se cibulky nespálily. Vyjměte bylinky a můžete podávat.
7 Na žampionové soté (champignons sautés au beurre) rozpalte v pánvi olej s máslem. Až zpění, vhoďte na větší kusy nakrájené houby a cibulku. Za stálého míchání opékejte asi 4 minuty. Až houby zhnědnou, dochuťte je solí a pepřem a můžete je podávat.
NĚCO NAVÍC
Julia radí omáčku z masa scedit, dát maso do čistého hrnce a opět přelít. Já jsem zaprvé líná a zadruhé mi připadá škoda nechat maso stydnout a hosty čekat, takže podávám rovnou na stůl. K boeuf bourguignon doporučuje Julia kromě žampionů a cibulek podávat brambory ve slupce a zelené fazolky, já hlasuji pro karlovarský knedlík.
Julia Child doporučuje kromě rumpsteaku tyto druhy masa: přední, zadní, kližka, hovězí péro, ořech a vrchní či spodní šál.
Pokud nemáte troubu, nezoufejte – hovězí můžete připravovat i na dostatečně velké plotýnce v hrnci, nejlépe silnostěnném litinovém typu Le Creuset. V troubě je zaručeno, že teplota bude všude rovnoměrně rozložená.
Z vín podávejte k masu ta plnější, mladší jako Beaujolais, dobré Côtes du Rhône, St. Émilion Claret nebo burgundské. Tato vína také můžete použít do základního receptu.
2 Zahřejte slunečnicový olej a špek v něm zlehka opečte dozlatova. Vyberte ho děrovanou naběračkou a položte stranou. Olej v hrnci rozpalte na maximum a jen po několika kouscích v něm opékejte dokonale osušené maso zbavené blan a šlach. Pak ho vyjměte a odložte ke slanině. Troubu rozpalte na 230 °C.
3 V hrnci osmahněte mrkev a cibuli, až budou hnědé. Dejte do hrnce zpět všechno maso a slaninu, poprašte moukou, solí a pepřem. Hrnec pak dejte nezakrytý na čtyři minuty do trouby. Maso promíchejte a po dalších čtyřech minutách ho vytáhněte z trouby. Teplotu snižte na 160 °C.
4 Do hrnce vlijte víno a tolik vývaru, aby bylo maso jen tak tak zakryté. Přidejte protlak, česnek, bylinky. Na plotně přiveďte směs k varu, zakryjte a strčte do spodní části trouby. Tekutina v hrnci by měla celou dobu jemně probublávat. Za 3 až 4 hodiny budete mít hotovo – až maso budete mocijemně nakrájet vidličkou.
5 Na cibulky neboli oignons glacés à brun oloupejte šalotky a rozdělte je na dílky podle toho, jak narostly. Až začne máslo s olejem na pánvi bublat, vhoďte cibulky a na mírném ohni je opékejte 10 minut. Průběžně je otáčejte, aby zhnědly ze všech stran.
6 Zalijte je tekutinou, přidejte bylinkový balíček, zakryjte a nechte mírně táhnout 40 až 50 minut. Pokud se tekutina do té doby vyvaří, přilijte trochu vody, aby se cibulky nespálily. Vyjměte bylinky a můžete podávat.
7 Na žampionové soté (champignons sautés au beurre) rozpalte v pánvi olej s máslem. Až zpění, vhoďte na větší kusy nakrájené houby a cibulku. Za stálého míchání opékejte asi 4 minuty. Až houby zhnědnou, dochuťte je solí a pepřem a můžete je podávat.
NĚCO NAVÍC
Julia radí omáčku z masa scedit, dát maso do čistého hrnce a opět přelít. Já jsem zaprvé líná a zadruhé mi připadá škoda nechat maso stydnout a hosty čekat, takže podávám rovnou na stůl. K boeuf bourguignon doporučuje Julia kromě žampionů a cibulek podávat brambory ve slupce a zelené fazolky, já hlasuji pro karlovarský knedlík.
Julia Child doporučuje kromě rumpsteaku tyto druhy masa: přední, zadní, kližka, hovězí péro, ořech a vrchní či spodní šál.
Pokud nemáte troubu, nezoufejte – hovězí můžete připravovat i na dostatečně velké plotýnce v hrnci, nejlépe silnostěnném litinovém typu Le Creuset. V troubě je zaručeno, že teplota bude všude rovnoměrně rozložená.
Z vín podávejte k masu ta plnější, mladší jako Beaujolais, dobré Côtes du Rhône, St. Émilion Claret nebo burgundské. Tato vína také můžete použít do základního receptu.
Poznámka:
Připravte ho nejlépe den dopředu, druhý den chutná ještě lépe. A co teprve třetí!bouquet garni (4 snítky petrželky, 1 bobkový list, 2 snítky tymiánu svázané v gáze)
Podobné recepty
- » Boeuf Bourguignon
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Boeuf Bourguignon
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Bourguignon
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Boeuf Bourguignon
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Bourguignon
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Domácí barbecue omáčka podle Gordona Ramseyho
(Hodnocení: 1.33 - hlasovalo 39x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1003733) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 255464) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 232801) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 213463) - » Couračka
(Navštívilo: 150228) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 122886) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 110627)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy