Dušené hovězí maso s jemnou křenovou omáčkou
Kategorie: Maso
Autor: wencek

Suroviny
- hobvězí zadní maso 1 kg
- cibule 2 ks
- olej 2 lžíce
- mletý zázvor 1 lžička
- nerafinovaný cukr 1 lžíce
- hovězí vývar 500 ml
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- Omáčka
- máslo 2 lžíce
- hladká mouka 2 lžíce
- výpek 300 ml
- mléko 300 ml
- křen 100 g
- 33 % smetana 200 ml
- citrónová šťáva 1 lžička
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
Doba přípravy: 60 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Dušení
Země: Česká republika
Počet porcí: 6
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
1
Troubu rozehřejte na teplotu 180 °C. Hovězí maso odblaňte, cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. V hrnci rozehřejte olej a celý kus masa na něm ze všech stran opečte. Poté přesuňte maso na talíř a do hrnce přidejte cibuli. Smažte ji za občasného míchání asi 6 minut. K cibuli vmíchejte zázvor a cukr. Ještě 2 minuty smažte a poté do hrnce vraťte maso.
2
Maso zalijte do poloviny vodou nebo hovězím vývarem, osolte a opepřete. Přiklopte ho poklicí a vložte do trouby. Pečte asi 2 hodiny. Maso kontrolujte, po půlhodině obracejte a dolévejte vodu nebo vývar. Hotové maso (mělo by být úplně měkké) vyndejte z hrnce a uchovejte na teplém místě.
3
OMÁČKA: V kastrolu se silným dnem rozpusťte máslo, přisypte do něj mouku a usmažte světlou jíšku. V průběhu smažení, které bude trvat asi 2 minuty, jíšku neustále míchejte. Poté ji zalijte mlékem a vydušenou omáčkou z masa, procezenou přes jemný cedník. Omáčku prošlehejte metličkou nebo ponorným mixérem, přiveďte ji k varu a na mírném ohni vařte 20 minut. Stále ji míchejte a kontrolujte, aby se nepřichytila.
4
Oloupaný a najemno nastrouhaný křen povařte zvlášť ve vodě asi 6 minut. Poté většinu vody slijte, ponechte jen asi 2 lžíce, křen dohladka rozmixujte a vmíchejte do omáčky. Omáčku odstavte z ohně, vešlehejte do ní smetanu a dochuťte ji citronovou šťávou, solí a pepřem.
5
Maso nakrájejte přes vlákno na plátky a podávejte s knedlíkem, přelité omáčkou.
Poznámka:
hovězí maso -nejlépe květové špičkyvýpek - zbytek s přípravy masa
Podobné recepty
- » Dušené hovězí maso
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Dušené hovězí po florentinsku
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Dušené hovězí na hlívách
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x) - » Dušené hovězí s brambory a silnou omáčkou
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 2x) - » Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Dušené hovězí s hráškem a mrkví
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Dušené hovězí maso
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015771) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308484) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237345) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232260) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy