Červené maso
Kategorie: Maso
Autor: wencek

Suroviny
- maso 600 g
- cibule 1000 g
- špek 200 g
- rajčata 800 g
- červená paprika 200 g
- celý mletý pepř 1 lžíce
- červené víno 100 ml
- sladké papriky 2 lžíce
Doba přípravy: 180 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Smažení
Země: Arménie
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Maso se nakrájí na plátky nebo kostky, cibule nahrubo, třeba na osminy, rajčatům se ufikne a zahodí zadek a nakrájejí se i se slupkou, uzené nebo špek na plátky. Přidá se pepř, sůl, několik lžic oleje, směs se promíchá, upěchuje a uloží na dva dny do chladného sklepa.
Pokrm se připravuje na otevřeném ohništi, plamen s trochou kouře mu jistě dodá správnou chuť, ale postačí i oheň plynový.
Směs vložíme do velkého hrnce a na větším plameni smažíme, mícháme až se směs pěkně přichytává a mění se v hrubou kaši. Přidáme obě papriky, tu zeleninovou na větší proužky, podlejeme trochou vody a dusíme k dosažení měkkého masa a hlavně kuliček pepře, které po rozkousnutí vydají vonné silice. Ke konci přilijeme víno. Nepoužijeme žádné dochucovadlo a uvidíme, že nebude chybět. pokrm podáváme druhý den. Výsledkem je hustá, hnědočervená omáčka s velmi pikantní, nasládlou chutí. Maso se má rozpadat.
Podává se s pšeničným chlebem nebo lépe s rýží, kterou jsme připravili spolu s máčenou pšenici v množství asi pětiny váhy rýže.
Pšenici kupuji přímo od zemědělce. Kvalitní poznáte podle nalitých zrn. Nemusí být velká. Na skousnutí musí být tvrdá. Jak jsou zrníčka scvrklá, kvalitu v ruce právě nedržíte. Pšenici namočím do teplé vody, (že brzy vychladne, nevadí) aspoň na 12 hodin, ale lépe dva dny, přičemž vodu dvakrát vyměním. Vařím s rýží v papiňáku, nechám pět až deset minut foukat, zhasnu a za pětadvacet minut, i déle je hotovo. Pšenice na skus se vám bude líbit, je v puse snadno rozeznatelná od rýže a mně vyhovují hmatové pocity jazyka
Pokrm se připravuje na otevřeném ohništi, plamen s trochou kouře mu jistě dodá správnou chuť, ale postačí i oheň plynový.
Směs vložíme do velkého hrnce a na větším plameni smažíme, mícháme až se směs pěkně přichytává a mění se v hrubou kaši. Přidáme obě papriky, tu zeleninovou na větší proužky, podlejeme trochou vody a dusíme k dosažení měkkého masa a hlavně kuliček pepře, které po rozkousnutí vydají vonné silice. Ke konci přilijeme víno. Nepoužijeme žádné dochucovadlo a uvidíme, že nebude chybět. pokrm podáváme druhý den. Výsledkem je hustá, hnědočervená omáčka s velmi pikantní, nasládlou chutí. Maso se má rozpadat.
Podává se s pšeničným chlebem nebo lépe s rýží, kterou jsme připravili spolu s máčenou pšenici v množství asi pětiny váhy rýže.
Pšenici kupuji přímo od zemědělce. Kvalitní poznáte podle nalitých zrn. Nemusí být velká. Na skousnutí musí být tvrdá. Jak jsou zrníčka scvrklá, kvalitu v ruce právě nedržíte. Pšenici namočím do teplé vody, (že brzy vychladne, nevadí) aspoň na 12 hodin, ale lépe dva dny, přičemž vodu dvakrát vyměním. Vařím s rýží v papiňáku, nechám pět až deset minut foukat, zhasnu a za pětadvacet minut, i déle je hotovo. Pšenice na skus se vám bude líbit, je v puse snadno rozeznatelná od rýže a mně vyhovují hmatové pocity jazyka
Poznámka:
recept pochází s Ruska. Tam na na přípravu používají koňské maso.Špek je dobré nahradit domácím uzeným.Podobné recepty
- » Salát z červené řepy se zakysanou smetanou
(Hodnocení: 1.33 - hlasovalo 18x) - » Australská čokoládová buchta z červené řepy
(Hodnocení: 1.33 - hlasovalo 9x) - » Hovězí guláš na červeném víně
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 4x) - » Salát z červené řepy
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 7x) - » Hovězí ramínko na červeném víně
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 3x) - » Pestrý salát z červené čočky
(Hodnocení: 1.33 - hlasovalo 3x) - » Cibuláda z červené cibule
(Hodnocení: 3 - hlasovalo 2x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015773) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308489) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237347) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232261) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy