Nejlepší pizza Margherita
Kategorie: Chuťovky
Autor: Bmilinka1991

Suroviny
- Na těsto
- Hladká mouka 700 g
- Čerstvé droždí 85 g
- Cukr 1 špetka
- Voda 250 ml
- Na pizzu
- Rajčata 150 g
- Mozzarella 130 g
- Čerstvý parmazán 10 g
- Olivový olej 4 kapka
- Lístky bazalky 1 lžíce
Doba přípravy: 30 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 10
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
1. Rozdrobte droždí do hrnku s vlažnou vodou a špetkou cukru a nechte vzejít. Vlijte do prosáté mouky, propracujte (stejně jako Francescovi, který zadělává z padesáti kil mouky, vám pomůže hnětač) a nechte těsto odpočinout. Stačí tak deset minut.
2. Připravte si správný ‚nátěr‘. Stačí málo: protáhnout loupaná rajčata pasírovacím cedníkem, který odloučí přebytečnou tekutinu a pomele je na správně hustou dřeň. V Neapoli dávají přednost konzervovaným loupaným rajčatům San Marzano.
3. Vykynuté těsto je teď třeba dobře propracovat. Nejlíp to půjde na mramorové nebo granitové ploše, protože její teplota ovlivňuje konzistenci těsta. Francesco nejdřív odděluje jednotlivé kusy a pak je hnětením zase spojuje. Až poté začne tvarovat bochánky.
4. Francesco má tuhle fázi tak ,v ruce‘, že jeho bochánky mají i bez vážení přesně 900 gramů. Přikryté den kynou při pokojové teplotě a pak ještě celou noc v chladničce. Do pečení se ale klidně můžete pustit okamžitě, jakmile bochánek zdvojnásobí objem.
5. Pokud máte pizzový kámen, vložte ho do trouby a rozehřejte ji na maximum. Pracovní plochu posypte moukou, propracujte těsto. Oddělte vždy třetinu bochánku, prsty a dlaní ji roztlačte na placku, případně s ní několikrát zatočte na sevřené pěsti. Protože se vše dělá ručně, je ideálem nestejnoměrnost!
6. Placku potřete rajčatovým pyré, poklaďte mozzarellou natrhanou na kousky, posypte parmazánem, lístky bazalky a zakápněte olejem. Položte na plech a vložte do trouby, případně rovnou na kámen, a pečte deset až patnáct minut, aby okraje vyběhly, zezlátly, placka byla křupavá a sýr vláčný.
2. Připravte si správný ‚nátěr‘. Stačí málo: protáhnout loupaná rajčata pasírovacím cedníkem, který odloučí přebytečnou tekutinu a pomele je na správně hustou dřeň. V Neapoli dávají přednost konzervovaným loupaným rajčatům San Marzano.
3. Vykynuté těsto je teď třeba dobře propracovat. Nejlíp to půjde na mramorové nebo granitové ploše, protože její teplota ovlivňuje konzistenci těsta. Francesco nejdřív odděluje jednotlivé kusy a pak je hnětením zase spojuje. Až poté začne tvarovat bochánky.
4. Francesco má tuhle fázi tak ,v ruce‘, že jeho bochánky mají i bez vážení přesně 900 gramů. Přikryté den kynou při pokojové teplotě a pak ještě celou noc v chladničce. Do pečení se ale klidně můžete pustit okamžitě, jakmile bochánek zdvojnásobí objem.
5. Pokud máte pizzový kámen, vložte ho do trouby a rozehřejte ji na maximum. Pracovní plochu posypte moukou, propracujte těsto. Oddělte vždy třetinu bochánku, prsty a dlaní ji roztlačte na placku, případně s ní několikrát zatočte na sevřené pěsti. Protože se vše dělá ručně, je ideálem nestejnoměrnost!
6. Placku potřete rajčatovým pyré, poklaďte mozzarellou natrhanou na kousky, posypte parmazánem, lístky bazalky a zakápněte olejem. Položte na plech a vložte do trouby, případně rovnou na kámen, a pečte deset až patnáct minut, aby okraje vyběhly, zezlátly, placka byla křupavá a sýr vláčný.
Poznámka:
3 pizzyPodobné recepty
- » Nejlepší sladkokyselá čočka
(Hodnocení: 2.13 - hlasovalo 8x) - » Francouzské brambory - nejlepší recept
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Nejlepší králík a velice jednoduchý
(Hodnocení: 1.2 - hlasovalo 5x) - » Nejlepší svíčková
(Hodnocení: 5 - hlasovalo 1x) - » Nejlepší tuňákový salát
(Hodnocení: 3.67 - hlasovalo 3x) - » Nejlepší marináda na maso
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 6x) - » Nejlepší kuře na neděli
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017456) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 316407) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237939) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 234705) - » Couračka
(Navštívilo: 150868) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131935) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113948)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy