je obchodní název lísko-oříškové čokoládové pomazánky vyráběné italskou společnosti Ferrero, která se používá k natírání na pečivo, do dezertů a sladkých pokrmů a jako náplň.
Recept na Nutellu vznikl v roce 1941, kdy se v Itálii zdanili kakaové boby a klasická čokoláda byla moc drahá
Původně byla známá pod názvem Giaduja a obsahovala 50% mandlí a/nebo lískových oříšků a 50% čokoláda. Giuduja měla pevnou konzistenci, která se časem změnila na výrobu krémové konzistence. Název Nutella nese od roku 1963.
Recept na Nutellu vznikl v roce 1941, kdy se v Itálii zdanili kakaové boby a klasická čokoláda byla moc drahá
Původně byla známá pod názvem Giaduja a obsahovala 50% mandlí a/nebo lískových oříšků a 50% čokoláda. Giuduja měla pevnou konzistenci, která se časem změnila na výrobu krémové konzistence. Název Nutella nese od roku 1963.