Bramborový salát alá FrodoBagin
Kategorie: Zdravá strava
Autor: afaltynkova

Suroviny
- Zelené jablko 3 ks
- Mrkev 5 ks
- Citrón 5 ks
- Celer 1 ks
- Majonéza 440 g
- Cibule 4 ks
- Brambory 2 kg
- Cukr moučka 1 lžíce
- Hrášek 200 g
- Hořčice 2 lžíce
- Stolní olej 2 lžíce
- Nakládané okurky 5 ks
- Vejce 5 ks
- Pepř, sůl 1 ks
Doba přípravy: 160 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Míchání
Země: Česká republika
Počet porcí: 8
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Brambory oloupeme a nakrájíme na půlky až čtvrtky podle velikosti jednotlivých brambor (kvůli lepšímu uvaření). Celer opláchneme a rozkrojíme napůl. Půlky celeru nakrájíme na kolečka asi 1 - 2 cm silná nebo na půlkolečka a takto připravený celer zbavíme slupky. Jde to takto lépe než okrajovat celý celer. Brambory a celer dáme vařit do vyššího hrnce s mírně osolenou vodou.
Mrkev oškrábeme a nastrouháme na jemném struhadle. Jablka zbavíme jadřinců, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Cibuli oloupeme a také nastrouháme na jemném struhadle.
Mrkev, jablka a cibuli dáme do síta a propláchneme pod proudem vody, aby se vypláchla hořká šťáva z cibule. Síto umístíme nad hrnec s brambory a celerem a mírně propaříme asi 20 - 30 minut. Nastrouhaná zelenina se krásně propaří nad vařícími se brambory a celerem.
Hrášek v samostatném menším hrnci mírně vaříme asi 10 - 12 minut doměkka tak, aby se při míchání v salátu nerozmačkal. Vejce v menším hrnci uvaříme natvrdo.
Než se brambory a vše ostatní uvaří a propaří připravíme si majonézu. Z citronů vymačkáme na odšťavňovači šťávu. Z nakládaných okurek odkrojíme konce a nastrouháme okurky na hrubém struhadle. Z nastrouhaných okurek jemně vymačkáme šťávu a takto nastrouhané a vymačkané okurky přendáme do míchací misky. Dále do míchací misky k okurkám přidáme majonézu, hořčici, stolní olej, citronovou šťávu z odšťavňovače, cukr moučka, sůl a mletý černý pepř. Vše promícháme a podle chuti opatrně dochutíme citronovou šťávou, mletým černým pepřem a solí.
Po uvaření brambor, celeru a nastrouhané zeleniny v sítu krásně doměkka pokračujeme. Propařenou nastrouhanou zeleninu opět propláchneme v sítu pod proudem vody, abychom dokonalé odstranili hořkou šťávy z cibule a jemně vymačkáme přebytečnou vodu a šťávu tak, aby výsledný bramborový salát nebyl příliš vodnatý. Takto připravenou zeleninu přendáme do hlubokého talíře a do tohoto talíře nastrouháme na jemném struhadle uvařený celer.
Uvařená vejce oloupeme a protlačíme přes kráječ na vejce do hlubokého talíře k nastrouhané zelenině. Uvařený hrášek také přesypeme k zelenině a vejcím. Uvařené brambory scedíme a přesypeme do velké mísy a nechat vychladnout. Mezitím než brambory vychladnou můžeme umýt veškeré nádobí.
Brambory po vychladnutí nakrájíme přes kráječ brambor na malé kostky zpět do velké mísy. Dále do velké mísy nasypeme zeleninu a vše ostatní z hlubokého talíře. Na to celé nalijeme připravenou majonézu z míchací misky. Celé to opatrně promícháme tak, aby z toho nevznikla bramborová kaše a necháme do druhého dne odležet v chladničce. Dobrá zpráva pro nedočkavce. Již takto připravený a neodleželý salát je velmi chutný, ale po odležení je to mazec!
Bramborový salát alá FrodoBagin podáváme o štědrovečerní večeři nebo při jiné příležitosti jako vynikající přílohu ke smaženým řízkům nebo jinak upraveným masům.
Mrkev oškrábeme a nastrouháme na jemném struhadle. Jablka zbavíme jadřinců, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Cibuli oloupeme a také nastrouháme na jemném struhadle.
Mrkev, jablka a cibuli dáme do síta a propláchneme pod proudem vody, aby se vypláchla hořká šťáva z cibule. Síto umístíme nad hrnec s brambory a celerem a mírně propaříme asi 20 - 30 minut. Nastrouhaná zelenina se krásně propaří nad vařícími se brambory a celerem.
Hrášek v samostatném menším hrnci mírně vaříme asi 10 - 12 minut doměkka tak, aby se při míchání v salátu nerozmačkal. Vejce v menším hrnci uvaříme natvrdo.
Než se brambory a vše ostatní uvaří a propaří připravíme si majonézu. Z citronů vymačkáme na odšťavňovači šťávu. Z nakládaných okurek odkrojíme konce a nastrouháme okurky na hrubém struhadle. Z nastrouhaných okurek jemně vymačkáme šťávu a takto nastrouhané a vymačkané okurky přendáme do míchací misky. Dále do míchací misky k okurkám přidáme majonézu, hořčici, stolní olej, citronovou šťávu z odšťavňovače, cukr moučka, sůl a mletý černý pepř. Vše promícháme a podle chuti opatrně dochutíme citronovou šťávou, mletým černým pepřem a solí.
Po uvaření brambor, celeru a nastrouhané zeleniny v sítu krásně doměkka pokračujeme. Propařenou nastrouhanou zeleninu opět propláchneme v sítu pod proudem vody, abychom dokonalé odstranili hořkou šťávy z cibule a jemně vymačkáme přebytečnou vodu a šťávu tak, aby výsledný bramborový salát nebyl příliš vodnatý. Takto připravenou zeleninu přendáme do hlubokého talíře a do tohoto talíře nastrouháme na jemném struhadle uvařený celer.
Uvařená vejce oloupeme a protlačíme přes kráječ na vejce do hlubokého talíře k nastrouhané zelenině. Uvařený hrášek také přesypeme k zelenině a vejcím. Uvařené brambory scedíme a přesypeme do velké mísy a nechat vychladnout. Mezitím než brambory vychladnou můžeme umýt veškeré nádobí.
Brambory po vychladnutí nakrájíme přes kráječ brambor na malé kostky zpět do velké mísy. Dále do velké mísy nasypeme zeleninu a vše ostatní z hlubokého talíře. Na to celé nalijeme připravenou majonézu z míchací misky. Celé to opatrně promícháme tak, aby z toho nevznikla bramborová kaše a necháme do druhého dne odležet v chladničce. Dobrá zpráva pro nedočkavce. Již takto připravený a neodleželý salát je velmi chutný, ale po odležení je to mazec!
Bramborový salát alá FrodoBagin podáváme o štědrovečerní večeři nebo při jiné příležitosti jako vynikající přílohu ke smaženým řízkům nebo jinak upraveným masům.
Podobné recepty
- » Slovenský bramborový salát
(Hodnocení: 1.44 - hlasovalo 45x) - » klasický vánoční bramborový salát
(Hodnocení: 1.41 - hlasovalo 22x) - » Hanácký bramborový salát
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Rakouský bramborový salát II
(Hodnocení: 1.83 - hlasovalo 12x) - » Slovenský bramborový salát
(Hodnocení: 1.17 - hlasovalo 12x) - » Hovězí marinovaná roštěná po brazilsku s fazolkami ve slanině a bramborový brazilský salát
(Hodnocení: 1.2 - hlasovalo 5x) - » Lehký jarní bramborový salát
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015717) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308000) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237341) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232245) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy