Fazolová polévka
Kategorie: Polévky
Autor: Bmilinka1991

Suroviny
- Bílé fazole 250 g
- Slunečnicový olej 2 lžíce
- Anglická slanina nakrájená na kostičky 50 g
- Cibule, pokrájená na plátky a rozčtvrcená 2 ks
- Papriky bez jadérek, nakrájené na kostičky 2 ks
- Hladká mouka 1 lžíce
- Sladká paprika 1 lžíce
- Papriková klobása nakrájená na kolečka 1 ks
- Sůl - dle chuti 2 špetka
- Mleté chilli 1 špetka
- Ocet podle chuti 1 ks
- Petrželka nasekaná 2 lžíce
- Česnek, rozdrcený 1 stroužek
- Zakysaná smetana na ozdobení 6 lžíce
Doba přípravy: 20 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Vaření
Země: Česká republika
Počet porcí: 6
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
1. NAMÁČENÍ Fazole zalijte 1 litrem studené vody a nechte je namočené do druhého dne. Potom je v téže vodě, abyste nepřišli o vyluhované živiny, vařte asi 1–2 hodiny doměkka. Zatím nesolte, protože by pak fazole byly tvrdé. Po uvaření sceďte a vodu uchovejte.
2. POLÉVKOVÝ ZÁKLAD Na oleji rozškvařte slaninu, přidejte cibuli, kostičky papriky a za stálého míchání opékejte asi 5 minut dorůžova. Posypte moukou a míchejte 2 minuty, pak zaprašte sladkou paprikou.
3. KONCENTRACE CHUTÍ Zamíchejte a ihned přidejte scezené fazole. Ještě chvíli míchejte, aby vstřebaly všechny chutě a vůně obsažené v tuku.
4. VAŘENÍ Zalijte vodou, kterou jste si uchovali po scezení uvařených fazolí, a osolte. Přiveďte k varu, ztlumte a na mírném ohni za občasného míchání vařte spolu ještě 15 minut. Je-li polévka příliš hustá, přilijte ještě vodu.
5. OHNIVÁ CHUŤ Přiostřete špetkou chilli, přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a už jen prohřejte. Polévku ochutnejte, případně dokořeňte, a pokud to máte rádi, mírně okyselte octem.
6. DOKONČENÍ Vypněte a ovoňte drceným česnekem a sekanou petrželkou. Podávejte a na talíři každou porci ozdobte lžící zakysané smetany.
2. POLÉVKOVÝ ZÁKLAD Na oleji rozškvařte slaninu, přidejte cibuli, kostičky papriky a za stálého míchání opékejte asi 5 minut dorůžova. Posypte moukou a míchejte 2 minuty, pak zaprašte sladkou paprikou.
3. KONCENTRACE CHUTÍ Zamíchejte a ihned přidejte scezené fazole. Ještě chvíli míchejte, aby vstřebaly všechny chutě a vůně obsažené v tuku.
4. VAŘENÍ Zalijte vodou, kterou jste si uchovali po scezení uvařených fazolí, a osolte. Přiveďte k varu, ztlumte a na mírném ohni za občasného míchání vařte spolu ještě 15 minut. Je-li polévka příliš hustá, přilijte ještě vodu.
5. OHNIVÁ CHUŤ Přiostřete špetkou chilli, přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a už jen prohřejte. Polévku ochutnejte, případně dokořeňte, a pokud to máte rádi, mírně okyselte octem.
6. DOKONČENÍ Vypněte a ovoňte drceným česnekem a sekanou petrželkou. Podávejte a na talíři každou porci ozdobte lžící zakysané smetany.
Podobné recepty
- » Fazolová polévka
(Hodnocení: 1.28 - hlasovalo 25x) - » Pikantní staročeská fazolová polévka
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x) - » Krémová fazolová polévka
(Hodnocení: 1.4 - hlasovalo 5x) - » Pikantní staročeská fazolová polévka
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 2x) - » Fazolová polévka s klobásou II
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 4x) - » Bílá fazolová polévka
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Argentinská fazolová polévka
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017288) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 315540) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237754) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 233571) - » Couračka
(Navštívilo: 150839) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131566) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113863)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy