Slepičí vývar s tyrolskými (špekovými) knedlíčky
Kategorie: Polévky
Autor: Bmilinka1991

Suroviny
- Slepice 1.2 ks
- Cibule se slupkou rozpůlená 1 ks
- Žampiony 2 ks
- Stonek čerstvého libečku 1 ks
- Kousek zázvoru asi 2 cm, oloupaný 1 ks
- Kuličky celého pepře 6 ks
- Bobkový list 1 ks
- Mrkev 1 ks
- Petržel 1 ks
- Celer 1.4 ks
- Kousek pórku 1 ks
- Řapíky celeru 2 ks
- Omytá nasekaná pažitka 1 hrst
- Sůl - dle chuti 2 špetka
- Na knedlíčky
- Bílá uzená slanina 100 g
- Vařený uzený bůček 100 g
- Vejce 1 ks
- Tvrdší housky 200 g
- Mléko 250 ml
- Hrubá mouka 50 g
- Nasekaná petrželka 2 lžíce
- Sůl - dle chuti 2 špetka
- Mletý muškátový květ 1 špetka
Doba přípravy: 45 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Vaření
Země: Česká republika
Počet porcí: 6
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
1 Slepici omyjte, vložte do hrnce a zalijte ji 2 litry studené vody. Osolte, přidejte celé kuličky pepře, oloupaný zázvor, libeček, rozpůlenou cibuli i se slupkou a očištěné žampiony a přiveďte k varu.
2 Ztlumte plamen a vařte velmi mírným varem asi 3 hodiny, až je slepice měkká. Pokud se vývar příliš vyvaří, přilijte trochu vody. Očištěnou a hrubě pokrájenou zeleninu přidejte do polévky asi hodinu před koncem varu. Vývar přeceďte přes jemný cedník a dochuťte solí.
3 Na knedlíčky nakrájejte slaninu na kostičky a opékejte ji na pánvi, dokud se částečně nevypeče. Uzený bůček a žemle také nakrájejte na drobné kostičky a obojí vložte do pekáče. Do směsi vmíchejte rozškvařenou slaninu i s tukem a v předehřáté troubě pečte, až houska zezlátne. Během pečení směs občas promíchejte; pak vše přesypte do mísy. Z vajec, mléka a mouky s trochou soli a muškátového květu umíchejte hladké těstíčko a přelijte jím opečenou směs. Přidejte nasekanou petrželku a vše zpracujte v soudružnou hmotu. Nechte asi 5 minut odležet a pak tvarujte knedlíčky o velikosti pingpongového míčku.
4 Knedlíčky vařte asi 10 minut v páře (v hrnci na pařáku); hotový knedlík by měl být po rozkrojení uvařený i ve středu. Podávejte s horkým vývarem a pažitkou.
2 Ztlumte plamen a vařte velmi mírným varem asi 3 hodiny, až je slepice měkká. Pokud se vývar příliš vyvaří, přilijte trochu vody. Očištěnou a hrubě pokrájenou zeleninu přidejte do polévky asi hodinu před koncem varu. Vývar přeceďte přes jemný cedník a dochuťte solí.
3 Na knedlíčky nakrájejte slaninu na kostičky a opékejte ji na pánvi, dokud se částečně nevypeče. Uzený bůček a žemle také nakrájejte na drobné kostičky a obojí vložte do pekáče. Do směsi vmíchejte rozškvařenou slaninu i s tukem a v předehřáté troubě pečte, až houska zezlátne. Během pečení směs občas promíchejte; pak vše přesypte do mísy. Z vajec, mléka a mouky s trochou soli a muškátového květu umíchejte hladké těstíčko a přelijte jím opečenou směs. Přidejte nasekanou petrželku a vše zpracujte v soudružnou hmotu. Nechte asi 5 minut odležet a pak tvarujte knedlíčky o velikosti pingpongového míčku.
4 Knedlíčky vařte asi 10 minut v páře (v hrnci na pařáku); hotový knedlík by měl být po rozkrojení uvařený i ve středu. Podávejte s horkým vývarem a pažitkou.
Podobné recepty
- » Slepičí polévka s nudlemi
(Hodnocení: 1.47 - hlasovalo 17x) - » Slepičí polévka s fritátovými nudlemi
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 2x) - » Slepičí vývar s nudlemi
(Hodnocení: 1.43 - hlasovalo 14x) - » Slepičí polévka s játrovými knedlíčky
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 2x) - » Rychlá polévka ze slepičího bujónu
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 2x) - » Slepičí polévka
(Hodnocení: 3 - hlasovalo 2x) - » Slepičí drobení
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 3x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015717) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308000) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237341) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232245) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy