Šafránové rizoto s humrem a mořskými plody

Kategorie: Pokrmy

Autor:

Šafránové rizoto s humrem a mořskými plody

Suroviny

Porce: 4 + –
  • Rýže Carnaroli 350 g
  • Šalotka 60 g
  • Extra panenský olivový olej 60 g
  • Sůl 7 špetka
  • Šafrán 0.5 g
  • Čirý kuřecí vývar 250 ml
  • Suché bílé víno 125 ml
  • Rajčata 100 g
  • Severský humr(scampo) 400 g
  • Slávky Jumbo 100 g
  • Škeble Vongole 80 g
  • Máslo 90 g
  • Petržel listová 1 snítka

Doba přípravy: 40 min

Obtížnost: Středně obtížné

Způsob přípravy: Vaření

Zařazení: Oběd

Země: Itálie

Počet porcí: 4

1 2 3 4 5 (hodnocení jako ve škole)

Hodnocení: (hlasovalo x)

Postup:

Příprava mořských plodů:
Severského humra můžeme připravovat vcelku, nebo jej oloupeme. Vždy však musíme vyjmout střívko.
Slávky a mušle propláchneme pečlivě ve vodě(několikrát vyměněné), abychom odplavili písek, Můžeme je nechat ve vodě i delší dobu, písek se lépe vyplaví.

Příprava rizota:
Rýži propláchneme vodou a necháme v cedníku okapat. Šafrán namočíme v trošce vlažné vody. Oloupanou šalotku nakrájíme nadrobno a orestujeme ji krátce na olivovém oleji jen tak, aby zesklovatěla. Vsypeme rýži, zamícháme a opět orestujeme. Pak rýži zalijeme bílým vínem a posléze vařícím kuřecím vývarem. Přidáme vodu s namočeným šafránem a dochutíme solí.
Za stálého míchání vaříme na mírném příkonu asi 20 minut. Pak přidáme humra, mušle, slávky a už jen krátce povaříme. Rýže musí být naměklá a na povrchu šlemovitá. Správná konzistence rizota je hustá, ale stále tekutá.
Těsně před koncem tepelné úpravy přidáme na kostičky nakrájená, oloupaná rajčata )ta jsme si nejdříve spařili ve vroucí vodě a oloupali).
Pevné(vychlazené) kousky másla vmícháme těsně před podáváním (tím rizoto zjemníme a zároveň zahustíme) spolu s nasekanou petrželkou. Rizoto podáváme ideálně na nahřátém talíři.
Vložte nový příspěvek



Napsáno znaků





* pole s tučným zvýrazněním jsou povinná

Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost.

Podobné recepty


Nejnavštěvovanější recepty


Nejnovější recepty


Nejnovější komentáře

  • » web o gastronomii a kuchařkách  31.10.2017 16:50
    Pavla Szkolová
    Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více
  • » Poraďte mi  21.09.2015 19:25
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více
  • » Poraďte mi  16.09.2015 09:03
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více
  • » Mazání a úprava receptů  16.09.2015 09:02
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více
  • » Poraďte mi  15.09.2015 15:38
    Ibolya Meszarosova
    dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více

Přihlášení


zůstat přihlášen

Přidej na Seznam

Top kulinářské blogy

 

Google+


Přidat web k oblíbeným
Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
TOPlist