Šafránové rizoto s humrem a mořskými plody
Kategorie: Pokrmy
Autor: adminrecepty

Suroviny
- Rýže Carnaroli 350 g
- Šalotka 60 g
- Extra panenský olivový olej 60 g
- Sůl 7 špetka
- Šafrán 0.5 g
- Čirý kuřecí vývar 250 ml
- Suché bílé víno 125 ml
- Rajčata 100 g
- Severský humr(scampo) 400 g
- Slávky Jumbo 100 g
- Škeble Vongole 80 g
- Máslo 90 g
- Petržel listová 1 snítka
Doba přípravy: 40 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Vaření
Zařazení: Oběd
Země: Itálie
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Příprava mořských plodů:
Severského humra můžeme připravovat vcelku, nebo jej oloupeme. Vždy však musíme vyjmout střívko.
Slávky a mušle propláchneme pečlivě ve vodě(několikrát vyměněné), abychom odplavili písek, Můžeme je nechat ve vodě i delší dobu, písek se lépe vyplaví.
Příprava rizota:
Rýži propláchneme vodou a necháme v cedníku okapat. Šafrán namočíme v trošce vlažné vody. Oloupanou šalotku nakrájíme nadrobno a orestujeme ji krátce na olivovém oleji jen tak, aby zesklovatěla. Vsypeme rýži, zamícháme a opět orestujeme. Pak rýži zalijeme bílým vínem a posléze vařícím kuřecím vývarem. Přidáme vodu s namočeným šafránem a dochutíme solí.
Za stálého míchání vaříme na mírném příkonu asi 20 minut. Pak přidáme humra, mušle, slávky a už jen krátce povaříme. Rýže musí být naměklá a na povrchu šlemovitá. Správná konzistence rizota je hustá, ale stále tekutá.
Těsně před koncem tepelné úpravy přidáme na kostičky nakrájená, oloupaná rajčata )ta jsme si nejdříve spařili ve vroucí vodě a oloupali).
Pevné(vychlazené) kousky másla vmícháme těsně před podáváním (tím rizoto zjemníme a zároveň zahustíme) spolu s nasekanou petrželkou. Rizoto podáváme ideálně na nahřátém talíři.
Severského humra můžeme připravovat vcelku, nebo jej oloupeme. Vždy však musíme vyjmout střívko.
Slávky a mušle propláchneme pečlivě ve vodě(několikrát vyměněné), abychom odplavili písek, Můžeme je nechat ve vodě i delší dobu, písek se lépe vyplaví.
Příprava rizota:
Rýži propláchneme vodou a necháme v cedníku okapat. Šafrán namočíme v trošce vlažné vody. Oloupanou šalotku nakrájíme nadrobno a orestujeme ji krátce na olivovém oleji jen tak, aby zesklovatěla. Vsypeme rýži, zamícháme a opět orestujeme. Pak rýži zalijeme bílým vínem a posléze vařícím kuřecím vývarem. Přidáme vodu s namočeným šafránem a dochutíme solí.
Za stálého míchání vaříme na mírném příkonu asi 20 minut. Pak přidáme humra, mušle, slávky a už jen krátce povaříme. Rýže musí být naměklá a na povrchu šlemovitá. Správná konzistence rizota je hustá, ale stále tekutá.
Těsně před koncem tepelné úpravy přidáme na kostičky nakrájená, oloupaná rajčata )ta jsme si nejdříve spařili ve vroucí vodě a oloupali).
Pevné(vychlazené) kousky másla vmícháme těsně před podáváním (tím rizoto zjemníme a zároveň zahustíme) spolu s nasekanou petrželkou. Rizoto podáváme ideálně na nahřátém talíři.
Podobné recepty
- » Risotto alla Milanese (Šafránové rizoto)
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Risotto alla Milanese (Šafránové rizoto)
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Černé sépiové rizoto - Risotto al nero
(Hodnocení: 2.25 - hlasovalo 4x) - » Italské rizoto s pancettou
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 2x) - » Rizoto s kuřecím masem
(Hodnocení: 1.29 - hlasovalo 7x) - » Krémové rizoto s brokolicí
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Sardinkové rizoto
(Hodnocení: 2.33 - hlasovalo 3x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017436) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 316308) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237927) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 234626) - » Couračka
(Navštívilo: 150868) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131900) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113944)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy