Rýžový nákyp s meruňkami

Kategorie: Pokrmy

Autor:

Rýžový nákyp s meruňkami

Suroviny

Porce: 1 + –

Doba přípravy: 90 min

Obtížnost: Snadné

Způsob přípravy: Zapékání

Země: Česká republika

Počet porcí: 1

1 2 3 4 5 (hodnocení jako ve škole)

Hodnocení: (hlasovalo x)

Postup:

Rýži propláchneme a vsypeme do vařící osolené vody. Dáme tolik vody, aby byla asi 3 centimetry nad hladinou rýže. Přidáme hřebíček a za občasného promíchání rýži vaříme asi 10 minut. Pak přebytečnou vodu slijeme, hřebíček vyndáme a rýži zalijeme mlékem, nejlépe horkým.

Za stálého míchání rýži dovaříme úplně doměkka. Přisypeme do ní 2 balíčky vanilkového cukru, 2 lžíce cukru krupice, kousek másla, nastrouháme kůru z jednoho citronu a promícháme. Přikryjeme pokličkou. Pod pokličkou rýže ještě dojde, více nabobtná i změkne. Necháme ji částečně vychladnout.

Žloutky oddělíme od bílků a zamícháme je do prochladlé rýže. Z bílků ušleháme tuhý sníh a také ho zlehka vmícháme do sladké rýže.

Zapékací pekáč vymažeme máslem a na dno rozetřeme polovinu rýže. Na ni naskládáme půlky meruněk, jednu vedle druhé. Meruňky přikryjeme vrstvou zbylé rýže. Povrch poklademe slabými plátky másla a dáme zapéci do trouby. Pečeme asi 45 až 50 minut při 150 °C, dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá křupička a nákyp nezíská pevnou konzistenci.

Upečený rýžový nákyp s meruňkami na talíři posypeme moučkovým cukrem, můžeme ještě ozdobit ovocem, nebo polít meruňkovou šťávou.

Množství rýže záleží na velikosti zapékacího pekáče. Pokud se vám uvařená rýže do pekáče nevejde, můžete její zbytek polít máslem, posypat kakaem a nabídnout jako rýžovou kaši. Na rýžový nákyp můžeme použít meruňky nejen čerstvé, ale i mražené, či kompotové.
Vložte nový příspěvek



Napsáno znaků





* pole s tučným zvýrazněním jsou povinná

Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost.

Podobné recepty


Nejnavštěvovanější recepty


Nejnovější recepty


Nejnovější komentáře

  • » web o gastronomii a kuchařkách  31.10.2017 16:50
    Pavla Szkolová
    Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více
  • » Poraďte mi  21.09.2015 19:25
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více
  • » Poraďte mi  16.09.2015 09:03
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více
  • » Mazání a úprava receptů  16.09.2015 09:02
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více
  • » Poraďte mi  15.09.2015 15:38
    Ibolya Meszarosova
    dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více

Přihlášení


zůstat přihlášen

Přidej na Seznam

Top kulinářské blogy

 

Google+


Přidat web k oblíbeným
Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
TOPlist