Yakitori
Kategorie: Pokrmy
Autor: sarysek

Suroviny
- rozinky 250 g
- arašídy 100 g
- pórek 1 ks
- sezamové semínko 100 g
- rýže ve varných sáčcích 4 balíček
- houby (jidášovo ucho) 100 g
- šalotka 2 ks
- sterilovaný hrášek 250 g
- podle chuti
- houbová sójová omáčka 1 ks
- worchestr 1 ks
- podle potřeby
- mléko nebo voda 1 ks
- solamyl 1 ks
Doba přípravy: 60 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Dušení
Země: Japonsko
Počet porcí: 1
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Houby Shitake namočíme předem do mléka nebo vlažné vody, aby změkly.
Opražíme sezam nebo arašídy pod pánvičkou, neboť pražící se zrno poletuje a střílí. Pražíme, dokud nezhnědne.
Uvaříme rýži ve varných sáčcích cca 14 minut v mírně osolené vodě zbarvené kari. Propláchneme a sáčky vysypeme do mísy a přikryjeme, aby nevychladla.
V hrnci wok na troše oleje osmahneme na kolečka pokrájený pórek, přidáme vymačkané houby shitake, popřípadě žampiony (ty být nemusí, dává je ten, kdo má rád hodně hub a více druhů hub), podlijeme vodou, přidáme sójovou omáčku, worchester a podusíme houby doměkka asi 20 minut.
Mezitím si nasekáme nadrobno olivy nebo kyselou okurku a nať šalotky na trubičky velké 1cm.
Když jsou houby měkké, dolijeme ještě vodu tak, aby vše bylo konzistence polévky, zahustíme solamylem, aby vzniklo dostatek omáčky a vsypeme rýži. Přidáme opražený sezam nebo arašídy, rozinky, hrášek, nasekané olivy, okurku a nať šalotky.
Vše důkladně promícháme a dochutíme chilli, sójovou omáčkou a worchestrem.
Další obměna je přidáním nadrobno nasekaných vajec natvrdo a místo šalotky lze použít nadrobno nasekané listy celeru a kopr. Celer a kopr nahradí obtížně sehnatelné mořské řasy.
Yakitori se hodí k hovězí roštěné, k vepřovým kostkám restovaným na medu, ale i přírodně připraveným rybám. Yakitori dobře chutná i jako bezmasé jídlo. V originále se sousta balí tyčkami do kousků hlávkového salátu, namočí do wasabi a vloží do úst. Zajídá se rybou. Štiplavost wasabi nezapíjíme, ale zajídáme - stejně jako u křenu.
Opražíme sezam nebo arašídy pod pánvičkou, neboť pražící se zrno poletuje a střílí. Pražíme, dokud nezhnědne.
Uvaříme rýži ve varných sáčcích cca 14 minut v mírně osolené vodě zbarvené kari. Propláchneme a sáčky vysypeme do mísy a přikryjeme, aby nevychladla.
V hrnci wok na troše oleje osmahneme na kolečka pokrájený pórek, přidáme vymačkané houby shitake, popřípadě žampiony (ty být nemusí, dává je ten, kdo má rád hodně hub a více druhů hub), podlijeme vodou, přidáme sójovou omáčku, worchester a podusíme houby doměkka asi 20 minut.
Mezitím si nasekáme nadrobno olivy nebo kyselou okurku a nať šalotky na trubičky velké 1cm.
Když jsou houby měkké, dolijeme ještě vodu tak, aby vše bylo konzistence polévky, zahustíme solamylem, aby vzniklo dostatek omáčky a vsypeme rýži. Přidáme opražený sezam nebo arašídy, rozinky, hrášek, nasekané olivy, okurku a nať šalotky.
Vše důkladně promícháme a dochutíme chilli, sójovou omáčkou a worchestrem.
Další obměna je přidáním nadrobno nasekaných vajec natvrdo a místo šalotky lze použít nadrobno nasekané listy celeru a kopr. Celer a kopr nahradí obtížně sehnatelné mořské řasy.
Yakitori se hodí k hovězí roštěné, k vepřovým kostkám restovaným na medu, ale i přírodně připraveným rybám. Yakitori dobře chutná i jako bezmasé jídlo. V originále se sousta balí tyčkami do kousků hlávkového salátu, namočí do wasabi a vloží do úst. Zajídá se rybou. Štiplavost wasabi nezapíjíme, ale zajídáme - stejně jako u křenu.
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017277) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 315511) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237736) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 233499) - » Couračka
(Navštívilo: 150836) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131539) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113861)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy